Filmen som gav mig en klump i magen!! – Mammalinda

Mammalinda

Filmen som gav mig en klump i magen!!

De senaste helgerna har ett barn i huset fått ett paket med en ny film i som vi sedan tittar på hela familjen. Hela familjen ser verkligen fram mot att sitta tillsammans och mysa. Äta lite gott och titta på en trevlig film. Och nu till hösten när det är kallt och ruggigt har vi alltså gjort det extra festligt genom att köpa helt nya filmer. Vi går och ser fram mot denna hemliga nya film som vi ska titta på tillsammans.

Vi har redan tittat på några av filmerna och i helgen var det dags för Alve att öppna sitt paket. Han gillar (som vi andra i familjen) en hel del äventyr och gärna lite fantasy som Harry Potter och Narnia.

I Alves paket fanns filmen “Huntsman” som är en fantasyfilm där det goda och onda slåss mot varandra.

Filmen var rätt bra, men så hände det något som jag inte alls hade räknat med. Eftersom den här filmen tydligen hade kopplingar till Snövit så mötte huvudpersonen kortväxta i filmen. Och det är då som jag börjar skruva på mig. Det kändes verkligen grymt olustigt att lyssna på jargongen och ju längre jag tittade på filmen kände jag att jag blev mer och mer arg. Jag sitter vanligtvis och läser texter högt för barnen, men i denna film fick jag censurera en hel del!!

De kortväxta i början av filmen är okunniga, klantiga och lite jobbiga. Huvudpersonen vill inte riktigt ha dem med på resan men måste “dras med dem”. Jag tycker ju filmen är jobbig redan här på grund av hur de gestaltar kortväxta (fast i filmen hörs ordet dvärg i var och varannan mening). Det är verkligen den äldre synen på kortväxta som speglar sig i filmen, alltså att en kortväxt var en pajas eller clown. Men så blir filmen bara ännu värre!!

Två manliga kortväxta pratar om att de inte vill träffa kvinnliga kortväxta eftersom de är förskräckliga och vämjeliga. Och så skojar de om att kortväxta föds genom olyckshändelse, för mycket alkohol eller dåligt ljus.

Jag överdriver inte!! Helt galet var det dessa ord, dessa skämt som sas i filmen!! Så sjuk “humor”!! Och jag blev helt chockad!!

Självklart är det inte ok att skoja på detta sättet. Det är osmakligt. Och jag undrar varför detta ens FÅR finnas med i en film? En stor film med relativt stora skådespelare. Varför har ingen reagerat och sagt stopp? Det är pinsamt!

Hur kan det vara ok att skämta om någons funktionsnedsättning på ett så grovt sätt??

Jag undrar hur omvärlden skulle reagerat om det, istället för kortväxta, hade handlat om personer i rullstol, downs syndrom eller annan funktionsnedsättning. Jag är helt övertygad om att man inte hade skämtat på detta grova sätt eller säkerligen inte alls om det handlat om någon annan funktionsnedsättning än kortväxthet.

Varför är det ok att skämta om just kortväxta?

Det måste bli ett stopp på dessa “skämt” för det är verkligen inte roligt. Det finns ingen humor i att säga elaka, nedvärderande saker om andra människor.

Visa varandra respekt och kärlek!

Ps! Behöver jag säga att skådespelarna som spelar kortväxta inte ens är kortväxta personer. Jag tror inte en kortväxt person skulle ta en sådan hemsk roll!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Usch! Trodde verkligen vi kommit längre år 2016.
    Men det du berättar är ju nästan lika illa som när man för hundra år sedan visade upp folk med olika handikapp o tog betalt
    I vår upplysta tid så borde man veta bättre än att göra sådana filmer
    Kram Maria i Skåne