Mammalinda

Gröna Lund

Varken jag eller Mattias har varit på Gröna Lund tidigare. Jag tror att vi var lika nyfikna som barnen på att åka hit. Vi såg fram mot detta väldigt mycket, men var lite oroliga i och med torsdagens parkeringsproblem. Så tråkigt att åka runt och leta parkering när man bara vill in och åka karuseller.

Det var skönt i alla fall att vakna upp på hotellet. Så mycket bättre än att åka supertidigt på morgonen!! Eftersom vi är så många behöver vi alltid ha 2 rum. Vi försöka turas om vilka barn som ska sova med vem, men Helge sover alltid i mitt rum. Denna gången sov Ethel, Signe och Helge i mitt rum och Mattias hade Viola och Alve i sitt rum. För mig blev det lite trångt kan jag säga, för ingen ville sova i bäddsoffan, så Helge och Ethel sov i min del av dubbelsängen och Signe sov på andra delen av dubbelsängen. Ganska trångt men väldigt mysigt! 🙂 Viola och Alve hade sovit i bäddsoffan i deras rum och Mattias hade haft hela dubbelsängen för sig själv. Haha, han började prata om att han hade sovit lite dåligt men tystnade när han hörde hur många som hade sovit i min säng 😉

Vi ställde klockan tidigt (tyckte barnen i alla fall) och gick ner för att äta hotellfrukosten. Mattias älskar hotellfrukostar och Viola tyckte att vi skulle ha sådana frukostar hemma också. Mackor, bacon, prinskorv, pannkakor, melon, ägg… Haha, det vore nått att ha varje morgon!

Vi lyckades komma iväg ganska tidigt, så vi var på parkeringen kl 9.30 (lilla området öppnar kl 10 och hela Gröna Lund kl 11) och jag tror nog att ca 1/4 av parkeringen redan var uppbokade. Jag undrar vilken tid hela parkeringen är full? Ska man åka hit är det nog taxi eller att vara ute i god tid som gäller…

Första timmen är bara det lilla området öppet, så då åkte vi de mindre karusellerna och när de öppnade det stora området gick vi dit direkt! De första timmarna var det inte så farligt mycket kö, men mitt på dagen var det ca 40 minuter på det mesta!! Och sedan på kvällen blev det lugnare igen.

Det fanns faktiskt en hel del roliga karuseller även för Helge. De hade många karuseller som det inte var några längdgränser alls, bara att man som vuxen var med och hade ansvaret. Så är man kortväxt är denna nöjespark kanon!! Även snabbare karuseller som Kaffekoppen och Rock-Jet gick bra!! Så denna nöjespark kommer vi åka till igen. Det blir ju kanon när Helge blir större men fortfarande är kort och inte får åka så många karuseller. Här fanns det faktiskt en hel del att välja på!! Vi blev alla väldigt positivt överraskade!! Över lag var de väldigt generösa med sina längdgränser. Viola som äntligen hade kommit över 110 cm fick åka många karuseller som var riktigt bra. Viola var så glad att hon precis hade kommit över 110 cm. Det var hon inte när vi var på Liseberg! Så nu kunde hon åka slänggungan för första gången och som hon älskade det!! Även Alve blev grymt nöjd över att precis ha passerat 140 cm och kunde åka vilken karusell han ville!! Med skor kom de precis över gränsen!! De såg så nöjda ut när de insåg att de skulle få åka de där karusellerna som de längtat efter!!

Som sagt började vi i det lilla området. Här åker vi Cirkushästarna, en gammal klassiker!

Lyktan fick alla utom Helge åka. En stor favorit! Konstigt nog är denna nästan mer bubblande i magen än de där superhöga karusellerna. Jag testade faktiskt Katapulten så jag vet 😉

En av Helges favoriter var Flygande Elefanterna. Denna fick han inte åka på Liseberg, men här gick det bra. Så spännande att trycka på knappen för att komma upp i luften! Fast det fick ju jag göra för han nådde inte knappen.

Lilla Parishjulet. 

När vi gick över till den stora avdelningen fick Helge ta en liten paus med åkandet. Han satt i vagnen och åt banan och sedan somnade han. Jag hade Viola som åkte slänggungan alldeles själv. Hon är så modig! Det var ingen tvekan om att hon skulle åka slänggungan och att hon skulle åka själv var inga problem heller. Det är verkligen inte alla barn som sätter sig i en läskig karusell alldeles själv. Hon åkte många gånger. Hon behövde inte ens stå i kö, det var bara att springa runt och hoppa i  gungan igen!!

Efter gick vi till Bläckfisken som hon också åkte själv.

Mattias åkte karusell med Signe, Alve och Ethel. De gick först till Eclipse. Det är den där superhöga slänggungan!! Signe var så glad att hon fick åka denna. Det var bara 120 cm gräns! Senare på kvällen åkte Alve även den vänstra karusellen, Fritt Fall. Så galet modigt!!

Efter några timmar blev det matpaus och sedan gick jag tillbaka till det lilla området med Helge och Viola och Mattias fortsatte i det stora området. Det blir att dela upp sig och att turas om att välja karusell.

När man försöker ta en bild och säger till Helge att titta upp, och får till den här bilden istället…

…haha, det är så roligt när barnen gör PRECIS som man säger!! Vilken fin bild det blev! Nästan gång får jag väl säga ”titta in i kameran” 😉

Att stå i kö är alltid ett lite jobbigt moment. Straxt efter denna bild, drog och lyfte Helge i kjolen på kvinnan framför. Då fick jag be om ursäkt, men det gjorde inget så klart.

Fläkten vid Elefantkarusellen var ju riktigt skön att stå i. Det behövdes lite svalka i värmen. Och så var det spännande också.

Framåt eftermiddagen såg det ut så här i kön. En trött kille som bara ville åka mer men behövde göra lite power naps i kön. Sen var han redo igen!!

Blå tåget var mycket mer läskig än vad vi hade trott och beräknat. Vi hade till och med med oss Helge i vagnen. Vi trodde att det var en sagotunnel fast med läskigare dockor, men det var mycket mer än så. Tanken var att det skulle bli en mysig karusell som hela familjen kunde vara med på. Men det var alldeles mörkt, hög och läskig musik och bl.a. blodiga dockor som hoppade fram när man minst anade det. Stackars Helge. Fast det var först i slutet som han blev ledsen!! Hade vi vetat om att den var SÅ läskig hade vi så klart inte tagit med Helge. Stackars Helge!! Sedan blev det ju inte bättre att Ethel tokskrek så fort något hoppade fram!

Alltså denna fågel/drake som står vid ingången till Blå tåget… Hur tänkte de här!!?? Stora bröst och snippa passar ju jättebra vid en barnkarusell… Eller?! Jag blev något full i skratt när jag såg den!! 

Haha, som jag skrattade när jag såg den bilden som karusellen tog på Helge och mig vid en av barnkarusellerna!!! Alltså det ser ju ut som han är helt skräckslagen!! Och denna minen ser ju inte jag! Det enda jag ser är glädjen i hans ögon när vi sätter oss i karusellen och glädjen i hans ögon när vi ska gå ur karusellen och det enda jag hör är att han, när karusellerna är slut säger ”Till! Till!” och så vill han ställa sig i kön igen!!! Han är verkligen superpå att åka alla karuseller (förutom Blå tåget då) men tydligen tycker han att det är liiite läskigt när vi väl åker. Lilla gulliga gubben!! När jag såg bilden fick Helge extra mycket kram.

(På alla fartiga karuseller håller jag hans huvud hela tiden så att han inte ska skada sig.) 

Det verkar som han har riktigt bra koll på hur han ser ut när han åker karuseller, för efter bilden ovan frågade jag honom i väntan på att få åka iväg i karusellen, hur han såg ut när han åkte karusell och då gjorde han denna min. Gullunge!!

Barnen älskade lustiga huset! Så galet och roligt!!

Karusellen Insane är precis som den låter och jag provade faktiskt denna! Det positiva var att den gick så fort att det snabbt var över 😉 Barnen åkte flera gånger men för mig räckte det med en gång!!

Några favoriter sista timmen, slänggungan och Eclips.

Helge och jag satt och mumsade klubba i väntan på att de andra skulle åka färdigt.Jag ÄLSKAR hans knubbiga underbara och veckiga ben!!! 

Hej då Gröna Lund! Syns en annan gång! Efter 12 timmar var vi alla grymt trötta i både kropp och knopp, men galet nöjda över vår härliga dag!

Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Åh vilken helt underbar familj jag tycker att ni verkar vara! Jag får en sån feel good-känsla när jag går in på din blogg. Så naturlig, glatt och lugnt😃 Vad härligt att ni hade kul på Gröna Lund, vi var där när Marcus och Martinus hade konsert och åkt karuseller innan den började😃 Gud så jag skrattade när jag såg bilden på dig och Helge, han ser skräckslagen ut men bra att han tyckte det var kul ändå!😃 Allt gott till er!

  1. Jenny

   Håller med dig fullkomligt Johanna så känner jag med om hennes blogg…😃 kunde inte sagt det bättre själv.. Hälsningar Jenny från Blekinge…😃

  2. mammalinda

   Tack snälla för din underbara kommentar! Jag blir sååå glad!! Ja, jag fick en liten chock när jag såg bilden! Han älskar ju karuseller och jag hade inte alls märkt att han tyckte det var läskigt!
   Tack igen för din kommentar! Ha en fantastisk dag! Kram