Julen hos oss – Mammalinda

Mammalinda

Julen hos oss

Julen firas hos oss med både familj och vänner. Barnen hade det ganska svårt att somna kvällen innan (som det brukar vara). En hel del nerver och förväntan. Så på julaftonsmorgon sov de riktigt gott!! Vi tog oss upp vid 8-tiden och jag slängde in det brödet som hade jäst över natten. Om man ska äta nybakat bröd till frukost någon gång på året, så är ju julafton en väldigt bra dag att göra det tycker jag.

Jag försökte städa (IGEN) lite snabbt. Dammsuga, skura och röja i hallen så att alla gäster fick plats med ytterkläder. Vi har aldrig stora dukar på bordet vanligtvis. Det blir fläckigt direkt!! Men på julafton tar vi fram dukar. De trolldegsdekorationer som barnen gjort tidigare i december fick ligga på bordet också tillsammans med blommor, lite grankvistar i vasar och ljus. Vi hade tidigare flyttat möbler och Helges leksaker från matsalen, så nu fick vi plats med 4 bord och vi alla kunde äta i samma rum.

Mellan kl 11-12 kom gästerna och det var nog precis att jag hade hunnit göra mig själv i ordning. Man gör så många måsten och glömmer bort sig själv. Men jag stod inte i duschen i alla fall! 🙂 Mattias stod i köket och värmde på allt som vi hade tillagat dagen innan. Sedan var det en hel del gäster som hade med sig mat också. Det är väldigt tacksamt och skönt att man delar på julmaten. Det är nog den bästa julklappen faktiskt, att gästerna tar med sig mat.

 

  Alve hjälpte till att tända ljus innan gästerna kom.

Vid klockan 3 satt vi alla vid Kalle Anka och kollade. Det hör liksom till. Och så är det vid tvbordet som allt julgodis, choklad och knäck finns också. Det drar ju en hel del det med.

När Kalle var slut, då började alla nerver hos barnen komma tillbaka igen. Det är nämligen DÅ som tomten kommer. Ibland får man vänta lite längre tid och ibland kommer han nästan direkt efter. Det var en hel del huvuden som tittade ut genom fönstret!! Den där väntan som kan kännas så lång…

Och så äntligen kom tomten! Alla barn får var sitt stort paket från tomten som de får öppna direkt. Tomten brukar sjunga och skoja en stund. När han sedan har gått är det dags att dela ut alla paket under granen. Och det tar lite tid… sååå himla många paket. Trots att jag och Mattias i år enbart gett 1-3 paket var till barnen. Det blir olika antal eftersom några önskar sig väldigt billiga saker och några väldigt dyra saker. Men alla barn vet om att det blir olika många paket beroende på vad de önskar sig. Det har vi pratat om innan. Och så får de paket från många andra också. Det var paket överallt!!!

  Helge hade “kostym” på sig. Han var så fin så! Han öppnade snabbt paketet från tomten, men sedan lekte han med det paketet hela tiden. Och struntade i alla andra paket som han fick. Han hade kvar paket att öppna till nästa dag! Och Viola lekte också väldigt länge med sin Frost Elsa som sjunger. Hon valde att spara paketen för att njuta länge. Det var först när alla paket var utdelade som hon lugnt började öppna sina paket. Alve han ville öppna fort! Han var väldigt ivrig på sina paket. Och när alla var öppnade drog han igång att börja bygga lego. Han älskar lego och var helt uppslukad av sina nya byggen. Han hann inte ens att fika med oss senare på kvällen!! Ethel och Signe öppnade sina paket tillsammans. Kollade på varandras grejer och myste i samma soffa. Alla hade de sitt eget sätt att öppna paket! 🙂
  

Hoppas att ni också har haft en underbar jul!

Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.