Mammalinda

KALAS Trollet och prinsessan

På Signes 6 års kalas kom ett troll på besök. Trollet hade tillfångatagit en prinsessa, men lovade att släppa henne fri om barnen hjälpte honom att hitta alla guldpengar som någon hade tagit och gömt för honom.

Vi började med paketöppning, sedan åt vi mat och efter det var det dags. Jag läste upp ett brev som vi hade fått för barnen

Hej alla fina kalasbarn!

Jag behöver er hjälp! Ett troll har tillfångatagit mig och låst in mig. Trollet tror att jag har tagit alla hans guldpengar, men det har jag inte! Om ni hjälper trollet att hitta alla guldpengar, så lovar han att släppa mig fri.

Snälla, rädda mig!
Med vänlig hälsning
Prinsessan Elsa

 

Efter att jag har läst brevet hoppar trollet fram och berättar ”Jag har hört att ni vill hjälpa mig att hitta mina guldpengar! Det är många fina, underbara guldpengar, som jag saknar. Det är någon som har varit elak mot mig och tagit dem. Dumma! Men jag har fått en lapp. Och det står, det står att de första ligger i något runt som smäller om man trampar på den. Usch, jag gillar verkligen inte smällar! Vad kan de mena tror ni?”

Efter några gissningar från barnen, kommer de fram till rätt svar ballonger

1. Smälla ballonger

Det går att få i även stora mynt i helt vanliga ballonger. Det är bara att ta i! Sen syns det att det ligger ett mynt i om man tittar noga, men det brukar inte kalasbarn ha tid med.

Jag klipper helt enkelt ner alla ballonger som sitter i taket och när jag klippt ner dem, får barnen trampa sönder alla ballonger. När det smäller så håller trollet för öronen och säger att han blir rädd.

I några ballonger finns det en guldpeng gömd och i en ballong har jag gömt ett meddelande om var de ska leta härnäst. När alla ballonger är smällda får de ge trollet de mynt som de hittat.

På lappen som fanns gömd i en ballong står det:

Några guldpengar finns i något äckligt, geggigt och läbbigt. Det är så äckligt att ni inte kommer våga att stoppa ner händerna i det. Och om ni nu vågar, så finns det ändå massor med låtsas pengar. Stoppa ner handen och ta upp EN peng, så får vi se om ni har turen att få upp en guldpeng.

Jag berättar att det finns en  hink i köket och att det säkert är den som vi ska leta i.

2. Läbbiga hinken

Här säger trollet att det ser riktigt smaskigt ut och att barnen inte får äta upp allt utan spara till honom. 😀

En äcklig blandning av kokta ägg, vatten, mycket mjöl och några pommes. Här har barnen rört runt en hel del och då sjunker vetemjölet mer till botten. (Man kan även ha i jord, kokt spagetti, chokladpudding, avocadokärnor, hård tvål mm.) Och så självklart några guldmynt och så en hel del silvriga låtsaspengar som ligger i botten.

Alla barnen som vill får leta med handen och ta upp en peng. När alla pengar är uppfiskade, så gav vi guldmynten till trollet.

När jag ska ställa upp hinken igen på bänken så känner jag med handen under hinken och berättar då för barnen att det är något under hinken. Det är någon lapp fasttejpad. Ett av barnen hjälper mig ta loss den och vi läser

3. Enkla ”gåtor”

  • Nästa ledtråd finns under något hårt med fyra ben som är skönt att vila rumpan på

Och under en stol i matsalen finns nästan lapp tejpad och där står det

  • Nästa ledtråd finns i något som har öron, men inga ben. När de används är de farligt varma, men just nu står de väldigt kalla i sitt skåp. Är man hungrig kan man behöva en sådan. De är hårda och ser nästan ut som silver.

I en kastrull i kastrullskåpet finns nästa lapp och där står det

  • Nästa ledtråd finns under något som låter ganska högt och röd. I detta hus äter den en hel del lego och kaksmulor men oftast äter den damm.

På denna sista lapp sitter några guldmynt fast.

4. Skattkarta

Nu har vi hittat fyra kartonglappar och när vi vänder alla fyra lappar ser vi att det är en skattkarta. Barnen pusslar ihop lapparna och ser att det föreställer en tvättmaskin. De springer dit och hittar ytterligare några mynt. På en lapp inne i tvättmaskinen står det också att det är dags för fikapaus.

Efter fikapausen läser jag några lappar som jag har hittat. Barnen får klura ut var guldmynten är gömda. Det blir som…

5. …en blandning på gåtor, ledtrådar och skattjakt. 

Nästa guldpeng har jag gömt i något som troll tycker är väldigt hemskt och otäckt. Det är så hemskt att de inte ens kan röra vid det. Och när troll ser det så skriker de och springer iväg! Nu undrar ni säkert vad det är som är så hemskt och otäckt. Här är några ledtrådar
-man kan ha det under armarna
-det blir skummigt och bubbligt
-man har det tillsammans med vatten
-det svider om man får det i ögonen
-man blir ren när man använder det

Tvålen stod gömd på golvet i duschen.

Nästa guldpeng är gömt i något som trollet tycker är jätteäcklig mat. Det stinker och det finns inget som ser äckligare ut än det här. Om han råkar äta det blir han magsjuk en hel vecka. När trollet ätit det här förvandlas hans pruttar till grön gas som exploderar och luktar surströmming! Fast det tycker trollet är ganska trevligt faktiskt!
-det innehåller mycket socker
-det är brunt som bajs
-det är gömt i en burk som är svart med vita prickar

Jag hade gömt guldpengarna i en burk tillsammans med chokladpengar. Barnen fick först leta reda på burken och sedan leta reda på de riktiga guldmynten och smaska på chokladen som fanns i burken. Några barn ville ge trollet choklad istället och det tyckte inte trollet om alls.

Nästa guldpeng finns gömt i trollens snor som står i en skål i köket

Här kokas trollsnoret (vilket vi gjorde innan kalaset), vilket enbart är vatten och maizena och så i med lite grön karamellfärg. Och så blir resultatet så här:

6. Lek – Balansera trollets öga

I det sista momentet fick barnen leka en magiskt lek. Om barnen balanserade trollets öga med hjälp av en sked i handen runt en bana, så skulle ett guldmynt trilla ner från himlen.  

Det går att ha pingisbollar eller ägg, men vi hade gjort en rund boll av trolldeg (torkat i ugn) och sedan målat på en svart pupill. Sedan hade vi ställt en stol som de skulle gå mot och runda och sedan gå tillbaka. Om de lyckades balansera ögat så ramlade det ner ett mynt från himlen. Med trolldegsögat kunde alla balansera ögat utan att tappa det. Jag tror att det hade blivit lite svårare med en pingisboll eller om man haft skeden i munnen. Tanken var att det inte skulle vara så svårt så att alla skulle få varsitt guldmynt att ge till trollet (utifall något barn inte hade fått något guldmynt innan, så skulle de iaf få det i denna lek). Barnen var så koncentrerade på att titta på det balanserade ögat att de inte såg att jag satt och kastade upp ett mynt i luften. I slutet såg de äldre att det var jag, men några trodde fortfarande att det var en magisk lek 🙂

7. Befria prinsessan

Trollet räknade sina guldmynt (eller han kunde inte räkna så barnen fick hjälpa honom) och sedan gav trollet barnen nyckeln som öppnade dörren där prinsessan satt.

Prinsessan hade så klart godispåsar till alla som hjälpt till att befria henne!!

 

Kalaset var på 2,5 timme och vi åt mat och fikade. Vi hade också ca en kvarts lekpaus utöver jakten på guldmynt.

TIPS!

Det är bra att skriva på inbjudan att det kommer ett troll, så att barnen är förberedda och att de barn som vill kan ha med sig en vuxen. Om man är osäker på hur barnen reagerar på ett troll är alternativet att trollet kommer fram först när alla mynt är insamlade. Då träffar barnen inte trollet så länge. Men då missar man också samtalet mellan troll och barn. Det går ju att säga tokiga/roliga saker om trollet är med under kalaset. 🙂

Kalaset funkar också för lite äldre barn, typ 7-8 år.

För MER inspiration och idéer till kalas se mina övriga kalas som ligger uppe på bloggen!

Trollet och prinsessan 6 års kalas. Med bl.a. äcklig gegga i hink, egengjord slime, egna enklare gåtor och skattkarta

Superskurken och alla bomber 8 års kalas. Hitta ledtrådar i bl.a. egengjorda bomber och ballonger. Godispåsen är gjord som en bomb.

Fångarna på Fortet 7 års kalas. Barnen fick samla guldmynt genom att klara olika celler tillsammans för att samla nycklar och öppna skattkistan.

Deckarkalas typ LasseMajas Detektivbyrå. 9 års kalas. Först fick de hitta ledtrådar med hjälp av skattkarta, rebus, korsord mm Dessa ledtrådar skulle hjälpa dem att förstå vem tjuven var. Efter fick de intervjua olika personer för att koppla ledtrådarna till rätt person och därmed hitta tjuven.

Pippi Långstrump 5 års kalas Tipspromenad och lekar i Pippi tema. Sedan får barnen träffa sjörövaren som tagit Pippis guldpengar. Barnen hjälper Pippi med att hitta hennes pengar genom olika ledtrådar.

Sagofé 3 års kalas. Barnen får gå på en magisk (liten) promenad för att hitta godiset. Sagofén trollar fram godis med rim och magiskt pulver.

Varje år har vi påskäggsjakt under påsken och även då finns bl.a. en hel del skattkartor, ledtrådar och gåtor.

2014

2015

Jag har även anordnat en spökrunda för barnens skola (klass F-6). Det var en liten tipspromenad med rebus och en de logiskt tänkande och en hel del läskigheter och överraskningsmoment. Funkar så klart också till kalas för lite större barn!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. mammalinda

      Ja, vi har haft Fångarna på fortet, Pippi och pirater, sagofé och deckarkalas det senaste året och det finns nedskrivet på bloggen. Det har varit lite olika upplägg beroende på den som fyller och gästerna ☺️Sedan har jag fixat spökrunda på skolan och så finns det 5-kamp och påskäggsjakt oxå