Mammalinda

Annons

Julafton 2017

Efter en väldigt intensiv månad med många sena kvällar (ibland nätter) så var då julafton äntligen här. Barnen hade varit pirriga flera dagar och väntan kändes ibland olidligt lång.

Dagen innan julafton och på julafton så hjälpte barnen till med en hel del sysslor. Och jag måste säga att det är nog den allra bästa julklappen man kan få som förälder. Allt stök och bök blir ju så mycket roligare när man kan göra det tillsammans. Och när alla hjälps åt så blir ju också arbetsbördan mindre för var och en.

Här stod mina två pojkar och stekte prinskorv innan gästerna kom. Så duktiga! Och de var så söta där de stod och samtalade om allt möjligt. Som tomten, julmat och paket.

En väldigt, väldigt, VÄLDIGT stor pakethög! Men så var vi ju också 18 personer. Då blir det många paket.

När vi tittade på Kalle Anka så var gottebordet förberett. Och så den lilla stolen framför också så att Helge kunde nå godiset alldeles själv. Mycket viktigt!!

Och så äntligen kom tomten! I år var han nog lite extra sen tror jag. Jag hörde ryktas om att han hade glömt bort var han la alla barnens paket. Så kan det vara i julstressen. Då gömmer man undan dem så bra att man inte ens hittar dem själv. Mycket tokigt!! Men han hittade visst paketen till slut. Tur för oss!

Och i år vågade Helge sitta i tomtens knä. Han var inte ens lite rädd. 

När alla paket hade delats ut var det ett enormt hav av paket ÖVERALLT! Det såg helt galet ut med alla stora högar. Viola skrattade underbart och började bygga torn av alla sina paket och Helge sa ”Oh my god, vad har jag fått!” och var lika lyrisk han.

(Sen att Helge också sa ”Aj fan” när han skar sig på presentsnöret behöver vi ju inte låtsas om. Gulliga barn svär ju inte. Särskilt inte när föräldrarna säger att man inte får. Så vi nämner inget om det tycker jag!)

Gissa om ovanstående leksak är den leksak som gör mest ont just nu 😉 Haha! Det är till och med så att några syskon flyr när de kommer fram. En av mina knogar har varit svullna också tack vare dessa. Men som han älskar dem! Han är riktigt duktig på att svinga svärd faktiskt! 🙂

Efter att alla paket öppnats så åkte gäster och då var jag hos varje barn och lekte med deras nya leksaker.
Ja, och så fick vi panikkoka pasta också. För fyra av fem barn var helt utsvultna (bara ett av barnen gillar julmat).

Så framåt kl 22 så slängde jag mig i soffan och pustade ut.
Dagarna efter jul känns så rofyllda och stillsamma.
Så skönt verkligen!

Så här mycket hjälp fick jag i hallen på julafton när jag skulle tömma den på tusen skor och jackor.
Vips så var någon väldigt snabb på att klättra upp!
Han är riktigt snabb den pojken!! (PS vi har satt fast skohyllan i väggen så den inte kan välta).

Hoppas att ni alla fick en fin jul.
Precis så som ni ville ha den!

Kram

Annons
Kommentera (2)

Kommentera

Se fler...

Superläskigt!

Helge tyckte att det tog alldeles för lång tid att komma iväg till pulkabacken att han började klä på sig själv. Det är så klart svårt för honom med alla kläder, men mössan och hatten har han fixat alldeles själv. Så duktig!
-Jag ska ha både mössa och hatt! sa han bestämt.

Syskonen skrattade lite åt honom att han hade solhatt mitt i vintern. Men vi sa inte så mycket om det. Det kändes att det inte hade varit populärt att ta bort den där hatten. Den kändes viktig just då.


Helt ensamma i pulkabacken! I alla fall en stund. Man kan väl säga att det blev premiär för Helge att åka pulka i en stor backe. Han kommer ju inte ihåg när vi åkte pulka förra året.

När jag och Helge satt på pulkan där uppe och tittade ner i den branta backen sa han uppspelt

-Jag kommer skrika ihjäl mig hela vägen ner!

Det kan man väl nästan säga att han gjorde också…

Och när vi kom ner så frågade jag honom om det var läskigt och han svarade:

-JA, superläskigt! EN GÅNG TILL!

Sen åkte vi många gånger!

 

Så roligt det är att snön är här!! Jag hoppas verkligen att den får vara kvar! Barnen har byggt massor fint här på gården. Det kommer inte uppskattas om det smälter bort!
Och det blir ju så mycket roligare att vara ute och leka om snön är kvar.
Och kanske, kanske blir det en vit jul.

Det måste vi hoppas på eller hur!!

Kram

Annons
Kommentera (2)

Kommentera

Se fler...

Badstund och lottdragning

Förutom att julen handlar om att umgås (väldigt mycket) och att äta mat (också väldigt mycket), så blir det tyvärr väldigt mycket fokus på vad barnen önskar sig och alla paket. För barnen så är det paketen som är den stora höjdpunkten. Men jag vill också att barnen ska tänka på att ge och inte bara att få. Och eftersom mycket handel sker på nätet (till andra i släkten) så har barnen denna helg fått dra lott. Alla barnen ska köpa ett paket till ett av sina syskon.

Först fick de ett syskons namn på en lapp, sedan fick de fundera på vad detta syskon kan tänkas önska sig. De flesta frågade så klart. Och sedan har några syskon i omgångar fått åka in till stan alldeles själva med mig denna helgen för att handla sitt paket. Tre av fem barn är klara, Och så har de typ själva slagit in sitt paket. Några av barnen fick jag hjälpa mer än andra så klart. Men i alla fall att de upplevde att de gjorde det mesta själva. De kämpade på så gott de kunde.

Här är en bild från i fredags. Jag åkte iväg med de tre minsta, alltså Helge, Viola och Signe, för att bada. Det blev en eftermiddagstur efter skolan och när vi kom hem kl 20 stod det tacos på bordet. Efter det däckade de små kan jag lova!!

Jag, Alve och Ethel satte oss för att se finalen av Idol. Det var väldigt lugnt och tyst.

I övrigt så har helgen handlat mest om att shoppa på stan med barnen. Och jag har insett att det bara är två veckor kvar till jul och att jag ligger efter med en hel drös med saker. Men vad är väl en jul utan stress!! Eller hur!

Nu på kvällen har jag i alla fall fått klart en skoluppgift som skulle vara klar idag.

Näpp. Måste sova!
Imorgon blir det att ta hand om sjuka barn.
Minst ett. Säkert flera.

Kram

 

Annons
Kommentera (1)

Kommentera

Se fler...

Önskelistor och julklappar

Tänk att jag är klar med julklappar till alla barnen utom Helge. Fram till igår så hade jag faktiskt inte köpt en enda present till honom. Men jag har några idéer på vad han vill ha. Och en sak är faktiskt ett jätteprojekt som jag dragit igång. Men jag vet att han kommer gilla den här presenten så himla mycket, så jag måste bara lyckas hitta tiden till att fixa det. Och dessutom har jag redan betalt det. Så nu är det bara att göra det också.

Jag ska göra en fotobok till honom. Med bilder och text från när han var liten och olika högtider och annat som hänt dessa tre åren. Vi har några fotoböcker här hemma men den nyaste är från 2014 så Helge är inte med så mycket. Men han älskar att läsa dessa böcker ändå. Och det är faktiskt väldigt roliga minnen. Och jag har ju MASSOR med text här i bloggen också, så det finns massor med minnen att plocka från. Men det är just det. MASSOR med bilder och text att gå igenom. Och tiden finns inte riktigt egentligen. Men jag vill så gärna ge honom den här boken. Han pratar så mycket om när han var bebis och när han låg i magen.

Annars önskar sig Helge inte så mycket faktiskt. Han leker inte så mycket själv med leksaker. Men han gillar att leka med sina syskon med bollar, kulbanor, lego, dockor och låtsaskök. Eller egentligen vad som helst. Bara det är med någon. Och nu så låtsas bråkar han med syskonen också. Och han boxas inte lite heller. Så himla stark är han!!

Viola älskar att måla och pyssla. Och gosedjur och filtar. Allt som är mysigt och gosigt. Fina små saker gillar hon. Och hon är i en sådan ålder att det är ganska lätt att hitta saker som hon tycker om. Violas önskelista är så lång, så lång.

Signe älskar allt med hästar. Verkligen ALLT!

Alve är en fotbollskille och spelar spel på datorn. Han önskar sig några få saker bara. Typ fotboll och spel.

Och Ethel älskar smink och kläder. Jag vet inte hur många gånger hon har sagt till mig ” Mamma, när jag börjar sjuan så MÅSTE jag få börja sminka mig till skolan!!” Och så tittar hon på mig med bestämd blick.

De har alla sina intressen och egna önskelistor. Och det är ju bra att de gillar olika saker.

Och idag har Helge och jag bakat lussebullar.
Jag passar på att baka när det bara är Helge och jag hemma. Dels för att det är enklare så klart och för att Helge vill göra allt själv. Och så för att de stora helst vill äta och inte baka. 🙂

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Juliga trolldegspyssel

Idag gjorde några av barnen färdigt gårdagens trolldegspyssel. Och jag tänkte också visa för er några olika julpyssel med trolldeg som vi gjort de senaste åren. Trolldeg är verkligen ett bra pysselmaterial. Så det brukar bli något nytt pyssel varje år.

Här ser ni slutresultatet av både dagens pyssel och även lite gammalt pyssel.

Denna gång rullade vi väldigt stora bollar och tryckte i värmeljus i några av bollarna. Sen fick de torka i ugn på ca 125 grader i typ 2 timmar (utan värmeljus) och efter det var de väldigt hårda. Trots att degen är helt fel (med mycket grovsalt istället för vanligt salt och nog alldeles för mycket mjöl också) så funkade de bra ändå. Tur för mig!

Så här blev de efter målning. Vi har färg från Panduro och Colorona. Det är viktigt att det inte är en vattenbaserad färg. Det funkar men trolldeg luckras upp då och så blir färgen inte så glansig. Vi har testat att måla med vattenfärg andra gånger också och det går, men det blir inte alls lika bra. Idag hällde vi glitter på färgen också. Det fastnar bara man gör det innan färgen torkar.

De små stjärnorna och små bollarna har vi gjort ett annat år och så här såg pyntet ut förra året. Då låg det bland mossan och på fönsterbrädan. Vi har också haft det som bordsdekoration någon gång på julafton.

Ett annat år gjorde vi en snölykta med trolldeg och en gammal barnmatsburk, mer info finns HÄR.

Vi har också pysslat svampar ett år. Dessa kommer fram varje år också. Det finns att läsa mer om dem HÄR.

 

Vi har också gjort stora granar med hjälp av pepparkaksformar. Här har jag färgat trolldegen med grön karamellfärg. Färgen mattades lite i ugnen så det behövs en rejäl skvätt om man vill att de ska vara väldigt gröna. Tråd, pärlor och paljetter sattes på innan de hamnade i ugnen och de höll. Så trolldeg går att pyntas innan man torkar i ugnen. Vanliga rörpärlor funkar också att pyntas med.

 

Trolldegspyssel håller väldigt bra. Det är bara snölyktan som vi tappade i golvet så den sprack, men allt annat brukar vi ta fram år efter år. Eller förresten granarna är borta också. De vet jag inte var de är…

Vi får se om vi gör något mer trolldegspyssel i år. 🙂

Kram

Annons
Kommentera (9)

Kommentera

  1. mammalinda

   Jag tycker också att trolldeg är både roligt och ett bra pyssel. Oftast finns det ju hemma och man kan dra igång pysslet när man känner för det. Och målar man det inte så är det också väldigt billigt.

  1. mammalinda

   Tack! Ja, stjärnorna är kavlad trolldeg och stansade med pepparkaksformar. Jag fick hjälpa till att stansa en hel del men barnen målade dem sedan alldeles själva.

  1. mammalinda

   Menar du att det blir för mycket pyssel som står framme?? Eller menar du för mycket pysseltid??
   Helge går ju inte i varken skola eller förskola, så han gör ju inte pyssel borta.
   Alla barn är inte med på pysslet. Bara de som vill.
   Jag pysslar inte med barnen för att jag måste eller att det finns något krav typ ”duktiga mamman”. Jag pysslar för att jag själv tycker det är kul. Och några av barnen gillar också att pyssla.
   Vi pysslar när vi vill så nej, det blir inte för mycket 😊

Se fler...