Mama Alexandras

Saftiga saffransbullar med mandelmassa

1:a advent står redo runt hörnet! Man kan nästan känna doften av pepparkakor och saffransbullar, se snöflingorna yra runt utanför fönstret. Även om det är väldans grått och tråkigt ute utan att man kan ens ana en endaste lite snöflinga.

 

Men vi kan ju låtsas lite och dessutom så skapar tända ljus, glögg, pepparkakor och saffransbullar rätt så mycket julstämning och myskänsla ändå.

 

Precis som när jag bakar bullar så använder jag mig av poolish i saffransbullar också för att få mer smak och saftigare bullar. Sen kan man också här byta ut lite av det ”vanliga” mjölet mot dinkel/virveldinkel eller vad man nu har.

 

Snåla heller inte med fyllningen!!

Perfekt för att fira in advent med! Ska faktiskt ta och testa fram ett recept med pistagefyllningen också under decembermånaden,

 

saffransbullar, saftiga lussebullar, lussebullar

 

Saftiga saffransbullar med mandelmassa

 

Poolish:

  • 1 -2 g eko jäst
  • 100 g vatten
  • 100 g mjöl

 

Deg:

Poolish

  • En skvätt aktiv surdeg (valfritt)
  • 1 1/2 g saffran
  • 80 g rörsocker
  • 50 g sirap
  • 5 dl rumsvarm fet mjölk
  • 600 – 680 g vetemjöl (jag använde hälften stenmalet spelt, hälften vetemjöl)
  • 10 g salt

 

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 150 g rörsocker
  • 2 msk mjöl
  • 1 tsk vaniljpulver

 

Pensling:

  • Ägg
  • Mandelspån
  • Pärlsocker
  • Sockerlag

 

  1. Blanda poolishen kvällen innan och täck med plastfolie, ställ exempelvis i skåpet ovanför kylen.
  2. Passa även på att mortla saffranet med lite rörsocker och ställ med ca 1 tsk sprit med plastfolie över under natten.
  3. På morgonen eller förmiddagen när poolishen har bubblat till sig så är det dags för degen.
  4. Blanda poolish, saffran, mjölk, rörsocker och sirap samt mjölet lite i taget.
  5. Denna gång körde jag i en maskin ca 5 min på låg hastighet.
  6. Låt sen degen vila under plastfolie i ca 1 timme.
  7. Kör på låg/medel hastighet om du använder maskin i ca 5- 7 min.
  8. Ha i salt och klicka i smöret.
  9. Arbeta till degen är jämn, fin och homogen.
  10. Låt degen vila i ca 30 min.
  11. Rör ihop mandelmassa, rörsocker, smör, mjöl och vaniljpulver till en jämn smet.
  12. Kavla ut saffransdegen på ett mjölat bord, inte för tunt.
  13. Bre ut mandelmassafyllningen över 2/3 av degen och vik sen ett treslag.
  14. Skär remsor och snurra ihop.
  15. Låt jäsa på plåt i en avstängd ugn i några timmar tills de når dubbel storlek.
  16. Ställ eventuellt in lite varmt vatten längst ner, inte för mycket bara så att  fyllningen rinner ut.
  17. Ta ut bullarna och sätt på ugnen på 225 C.
  18. Pensla med ägg och strö på mandelspån/pärlsocker.
  19. Grädda i ca 10 -14 minuter.
  20. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen.

 

saftiga saffransbullar med mandelmassa, lussebullar, saftiga lussebullar

 

luseebullar, saftiga saffransbullar, lussebullar med mandelmassa

saffransbullar, lussebullar, recept lussebullar

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.