Mama Alexandras

Bullar med toscatäcke

Nästa alltid när jag köper fika så står valet mellan någon form av bulle eller pain au chocolat. Oftast så blir det faktiskt så att jag köper i alla fal två olika bullar och en pain au chocolat och kanske något mer. Sen så måste jag provsmaka alla.

Två i familjen tycker denna grej är väldigt jobbig medan två andra tycker det är perfekt för de gör likadant ?

 

När det kommer till att baka just degar oavsett om det är sötebröd eller matbröd så blandar jag gärna in annat mjöl som dinkel, virveldinkel och stenmaletmjöl. Det av två anledningar, dels för att det blir så mycket godare och dels för att det innehåller bättre näring.

 

Sen så tycker jag ju inte heller om att använda så mycket jäst utan använder så lite jäst det går och sen får det jäsa längre. Det också av två anledningar, dels för att ju långsammare det jäser desto mer smaker kommer fram och sen är det bättre för kroppen.

 

Men hörrni, nu till själva bullarna som är to die for!! Omöjligt att bara ta en!

 

bullar med toscatäcke, sötebröd, toscabullar

 

Bullar med toscatäcke

Poolish

  • 100 g ekologiskt vetemjöl
  • 100 g vatten
  • 1-2 g jäst

 

Deg

  • Poolish
  • 5 dl fet mjölk
  • ca 700-800 g mjöl beroende på lite vilka mjölsorter
  • 12 g salt
  • ca 70 g rörsocker
  • ca 20 g sirap
  • ca 10 g nymortlad kardemumma
  • 100 g smör

 

Fyllning

  • 200 g smör
  • 150 g muscvadosocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 20 g mjöl
  • Lite lite salt

 

Toscasmet

  • 120 g grädde
  • 120 g rörsocker
  • 120 g sirap
  • 60 g smör
  • Flingsalt efter smak
  • Blandade nötter och frön tex hasselnötter och pumpakärnor

 

Pensling

  • Ägg

Kvällen (poolish)

  1. Blanda allt för poolishen och låt stå med plastfolie i ca 12 timmar.

 

Fyllning

  1. Smält hälften av smöret med kardemumman på väldigt låg värme.
  2. Vispa ihop smör, vetemjöl, socker,  sirap och mandelmassa i en skål.
  3. Tillsätt det smälta smöret med kanel och zest från apelsinerna och vispa ihop till en fin och slät smet.
  4. Låt står med plastfolie tills nästa dag. Lägg plastfolien direkt mot massan.

 

Morgonen dag 2

  1. Blanda rumsvarm mjölk, sirap,  kardemumma och poolish. Tillsätt mjölet lite i taget.
  2. När du har en deg som går ihop bra så låt den vila under plastfolie i ca 1 timme.
  3. Ta upp degen och knåda ihop den, jag slog ihop min mot bordet eller kör den i maskin några minuter.
  4. Arbeta sedan in smör och salt tills degen har blivit jämn och fin.
  5. Låt vila under plastfolie i ca 30 minuter.
  6. Kvala ut degen och bred på fyllningen.
  7. Vik degen dubbel och skär i remsor.
  8. Snurra ihop till en bulle och låt jäsa i formar.
  9. Låt jäsa till dubbel storlek, förslagsvis i en avstängd ugn med lampan på.
  10. Ta ut plåtarna och värm ugnen till 225 C.
  11. Rosta hasselnötterna och pumpakärnorna i en torr panna tills de börjar få lite färg och dofta gott.
  12. Blanda alla ingredienser till toscan utom nötterna och koka tills den har har blivit mer kolalik i konsistensen och färgen.
  13. Blanda i nötterna och fördela över bullarna (pensla bullarna med ägg först).
  14. Grädda i 10 – 20 minuter beroende på storlek.

 

recept bullar, toscabullar, saftiga bullar

 

bullar med toscatäcke, goda bullar, recept bullar

 

bullar med toscatäcke, småkakor  recept, toscasmet

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.