Mama Alexandras

Himmelsk äpplekaka

Mellan allt julbak så går det ju även att klämma in lite annat bak. Något som innehåller äpplen – bäst att passa på medans det fortfarande finns svenska äpplen att köpa.

Namnet gör sig rätt till denna kaka faktiskt, för den är himmelsk! Den innehåller liksom alla delar, saftig, knaprig, mjuk, len, söt och lite salt.

Servera med vaniljsås, glass, rårörd vaniljkräm eller ät som den är helt enkelt!

 

Himmelsk äppelkaka, mjuka kaka, kaka recept

Himmelsk äppelkaka

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 180 g socker
  • 240 g dinkel/vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanilj
  • 3 dl gräddfil
  • 2 ägg

 

  • 5 äpplen
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk nymortlad kardemumma
  • 1 msk sirap
  • 100 g mandelmassa

 

  • 100 g smör
  • 2 dl dinkel/vete
  • 1 dl havregryn
  • 34 dl råsocker
  • 1 tsk nymortlad kardemumma
  • Lite flingsalt

 

  1. Börja med att blanda ihop smör, mjöl, havregryn, socker, kardemumma och salt till smuldegen.
  2. Skala äpplena och skär i tunna klyftor och blanda med kanel, sirap och kardemumma. Låt stå.
  3. Sätt ugnen på 175 C och klä en for med bakplåts papper ( 20 x 30 eller liknande)
  4. Vispa smör och socker fluffigt.
  5. Vispa ner ett ägg i taget så att det blandas ordentligt.
  6. Vispa sen ner gräddfilen.
  7. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål och sikta ner.
  8. Vänd runt alltsammans.
  9. Tryck ner äpplena och riv över mandelmassan.
  10. Smula över smuldegen.
  11. Ställ i ugnen i ca 35-40 minuter och servera sen med vaniljsås eller glass!

mjuk kaka, saftig äppelkaka, mjuk äppelkaka

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.