Plockade man så mycket svarta vinbär så att man fyllde frysen också, ja då passar det utmärkt att göra saft på en del.
Det verkar vara lite av två olika läger när det kommer till just svart vinbärssaft. Antingen så älskar man det eller avskyr det..
Här älskade 2 av 3 barn det ( för övrigt så rattade den 3:e även körsbärssaften så får satsa på hallon/rabarber nästa år).
Det är inte bara gott utan även fint att göra egen saft tycker jag. Det känns väldigt mysigt och något husligt över det.
Receptet är det jag använde till körsbär, sen får man givetvis smaka av.
Hoppas på ett riktigt hallon- och jordgubbsår nästa år!
? Tips – Värm flaskor och kork på ca 125 C i ugnen så at flaskorna är varma när saften hälls upp.
Svart vinbärssaft
- 1.1 kg körsbär
- 6 dl vatten
- 1/2 citron
- 4-5 dl socker
Låt vatten och vinbär koka under lock i ca 15 minuter.
Mosa vinbären mot kanten lite grann..
Häll allt i en silduk och rinna av 25-30 min, man kan pressa det sista med en sked eller dylikt..
Häll tillbaka saften i en ren kastrull och koka upp
Rör ner socker och citronsaft tills alt rör sig.
Ta bort eventuellt skum.
Häll ner i varma glasflaskor.