En soppa som funnits med länge och som även hör till favoriterna är potatis- och purjolöksoppan.
Denna gång blev det en tvist med mandel och fetaost och som blev snäppet vassare än den traditionella soppan.
Nu när hösten och vintern närmar sig så är det aldrig fel att bunkra upp med massor av recept på goda soppor och grytor!
Potatis- och purjolöksoppa med mandel
- 450 g potais
- 10 cm purjolök
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl grädde
- 1 liter vatten
- 1-2 msk grönsaksbuljong
- 120 g skållad och skalad mandel
- Salt och peppar
- Fetaost
- Olivolja
- Skölj och skär purjolöken.
- Skala och tärna potatisen.
- Fräs purjolök och vitlök i olivolja tills den blir mjuk,
- Tillsätt potatisen, nästan all mandeln och vitt vin.
- När vinet dunstat lite så häller du över kokande vatten och grönsaksbuljongen.
- Låt allt puttra under lock till potatisen är mjuk.
- Mixa allt slätt och tillsätt grädde och creme frachie.
- Smaka av med salt och peppar.
- Späd eventuellt med mer vatten om det skulle behövas.
- Servera med smulad fetaost och lite skalad mandel.