Vilken härlig sommarvärme!
Tårtor är kanske inte det enklaste eller roligaste att göra när det är 35 grader i köket.
Här blir det en hel del cheesecake och frozen whoopies vid kalas eller det dyker upp besök.
Perfekt att bara ha i frysen och ta fram och svalka sig med.
Här är det bara jag som njuter av värmen medan resten av familjen smälter bort, eller delar av den i alla fall.
Själv känner jag att det är liksom bara att passa på för sen kommer mååånga många månader av kyla och mörker. Och jag avskyr kyla och mörker så jag passar på att njuta helt enkelt 🙂
? Tips – Använd tårtplast/tårtfilm runt formen så får du fina kanter. Finns bland annat på Panduro att köpa.
? Tips – Använd just philadelphia då den blir fastare än andra färskostar.
Citroncheesecake
Botten
2/3 paket digestive kex
ca 50 g smör
Lite flingsalt
Fyllning
3 dl grädde
300 g philadelphia
3 äggulor
3 äggvitor
70 g socker
1 tsk vaniljpulver
1 sats lemoncurd
Lemoncurd
1 stort ägg
1 äggula
1 1/4 dl socker
skal från 2 citroner
1 1/2 dl juice från citronerna
Lite lite salt
50 g smör
ev 1/2 msk maizena
- Blanda ägg, socker, citron saft + zest och lite lite salt i en värmetålig skål.
- Sätt skålen i ett puttrande vattenbad och rör hela tiden tills du får en lite tjockare kräm.
- Känns den för lös så blanda maizena med lite av krämen och rör sen ner med resten i skålen.
- När krämen har fått en krämigare konsistens tar du bort skålen från vattenbadet och rör i smöret.
- Förvara i kylen.
- Mixa kexen i en matberedare eller mixer.
- Smält smöret och blanda med smulorna.
- Tryck ut allt i en form med löstagbar kant (24 cm) och ställ i frysen en stund.
- Vispa äggvitorna till ett hård skum, se till att det är ren och torr skål.
- Vispa grädden fluffig i en annan skål.
- Vispa philadelphia, vaniljpulver och socker i en tredje skål lite snabbt tills philadelphian blir fastare igen.
- Vänd ner äggulorna.
- Vänd ner piladelphiasmeten i grädden och när det har blandats så vänder du försiktigt i äggvitorna.
- Rippla lemoncurd i.
- Ställ i frysen i minst 5-6 h.
- Ta fram cheesecaken en stund innan servering.