Vad åt ni för sött på midsommar? Här blev det en mandeltårta (utgick från Roy Fares recept) men gjorde en whipped cream cheese med ringlad dulce de leche istället.
Helt magisk god! De fräscha bären ger en fin kontrast till mandeln och dulce de lechen. Enkla tårtor är ofta fina och väldigt god!
Ett tips till sommaren alla firanden!
Mandeltårta med sommarbär
- 400 g mandelmassa
- 150 g rumsvarmt smör
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 3 rumsvarma ägg
- 2 rumsvarma äggulor
- Zest från en citron
- Lite lite flingsalt
- Mandelspån
- Färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär och körsbär
Whipped cream cheese med dulce de leche
- 3 dl grädde
- 150 g philadlephia
- 1/2 – 1 dl florsocker
- 1/2 tsk vaniljpulver
- Dulce de leche
- Klipp ut en cirkel av ett bakplåtspapper och lägg i en form med löstagbara kanter (min var ca 23 cm). Smörj kanterna med smör och bröa med mandelspån.
- Riv mandelmassan och vispa ihop den med smöret tills du har en jämn smet.
- Vispa ner ett ägg i taget så att smeten är homogen.
- Blanda ner äggulorna, citronen, vaniljen och en lite lite nypa salt.
- Bred ut smeten i formen och grädda på 180 C i ca 25 minuter.
- Vispa grädden mjuk och toppig.
- Vispa philadelphian, florsocker och vaniljpulver i en annan skål. Den blir lös först men kommer bli fastare ju mer du vispar.
- Vänd ihop grädden med philadelphiasmeten.
- Bred ut på den tårtan (som ska vara sval/kall), ringla över dulce de leche.
- Toppa med bär, citronmeliss och slutligen pudra över lite florsocker.