Visserligen är det sommar och kanske inte grytornas högtid men när det är lite kyligare eller ruggigare sommardagar så passar den här grytan så bra!
Den är lätt, fräsch och mättande. Jag älskar kombinationen av rotsellerin, det vita vinet, timjan och sen för att få lite lite sting, lite cayennepeppar.
Är dessutom ännu godare dagen efter.
Ibland kan grytor kännas lite mörka, djupa och tunga men den här är verkligen tvärtom!
Happy Monday!
Böngryta med timjan och vitt vin
- 100 g rotselleri
- 500 g potatis
- 1 stor gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 2.5 dl vitt vin
- 6 dl vatten
- 1/2 kruka timjan
- En nypa kajennpeppar
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 1 kycklingbuljongtärning
- 2 1/2 dl crème fraiche
- Blandade bönor ca 600 g (färdiga)
- Saften av 1/2 citron
- Flingsalt och nymalen peppar
- Skala och finhacka rotsellerin, var noga med att skala av ordentlig så att inga hårda bitar kommer med.
- Finhacka löken. Skär potatisen i bitar.
- Fräs rotselleri, lök, potatis och pressad vitlök i olivolja utan att det tar färg några minuter.
- Tillsätt vin, vatten, finhackad timjan, buljongtärningar och kajennpeppar.
- Sjud under lock tills potatisen nästan är klar.
- Tillsätt crème fraichen, den hackade paprikan och de sköljda bönorna. Jag använde de bönor jag hade hemma som var kikärtor, bondbönor och vita bönor färdigkokta i förpackning.
- Smaka av med citronsaft, salt och peppar.