Maja Bergkvist

förlossningsberättelse – Filippa

Idag blir Flippy 9 månader. Dvs hon har funnits lika länge utanför, som i min mage. Tänkte därför dela med mig av min graviditet och förlossning då jag inte skrivit något om det innan.

Denna graviditet var ingen självklarhet som med Toves, det tog tid och var oerhört påfrestande på alla plan. Till en början vågade jag inte tro på att vi ens var gravida för att jag dessutom mådde så bra. Men det ändrades dock ganska snabbt. Under Filippas graviditet åkte jag i veckan 18 på något så roligt som ”grov gravidmigrän”. Med andra ord hade jag migrän dygnet runt tills hon (ursäkta uttrycket) lämnade min kropp i vecka 39+1. Hade jag tur var de första minuterna när jag slog upp ögonlocken på morgonen ”huvudvärksfria” vart det dagens höjdpunkt.

Nåja, till själva förlossningen. Jag hade BF lördagen den 16 december 2017.

Söndagen den 10e december var jag ett fullständigt vrak. Jag hade gått med denna brutala huvudvärk och migrän i 20 veckor, ca 140 dagar, i ren plåga. Jag satt vid vår köksö och det bara brast. Jag satt och stortjöt för jag var så otroligt slut fysiskt men framförallt psykiskt. Jag bara grät och grät och vill så gärna att detta bara skulle ta slut. Jag var så förstörd att Jonathan såg att jag verkligen var i botten. Det var han som ringde förlossningen och lyckades snacka in oss att få komma in på koll. Väl där träffar vi en läkare som undersöker mig och konstaterar att jag egentligen inte ”är igång” och paniken där över att jag trodde han skulle skicka hem oss var hemsk. Jag mådde så otroligt dåligt och hade inställningen att jag vägrade lämna sjukhuset den söndagskvällen. Han bestämmer sig trots allt för att lägga in oss på patienthotellet och invänta ronden morgonen efter där beslutet om igångsättning eller om de skulle skicka hem oss skulle tas.

Måndagen den 11 december är vi tillbaka på förlossningen för status och undersökning. Läkarna var helt överens om en igångsättning pga mitt mående så vi fick ett rum och strax därefter kom ett team in ihopp om att ta hål på mina hinnor då jag var 2 cm öppen med mjuk tapp. De beskrev att jag behövde ”en knuff” att få igång allt, lättare sagt än gjort i detta fall. Nu börjar det värsta med hela förlossningen. Det som skulle komma var nästan värre än själva utdrivningsskedet – alltså när barnet kommer ut. Detta var h-e-m-s-k-t och gjorde fruktansvärt ont.

De kulle ta hål på hinnorna och sätta en elektrod på Filippas huvud. Det var bara den lilla detaljen att min livmodertapp låg SÅ långt bak. Kvinnor vet hur extremt ömtålig och ont det gör att bara snudda vid livmodertappen. I detta fall skulle de liksom ”fiska upp den” och ”vända/vrida upp” hela min livmoder så de kunde komma åt. Enligt Jonathan skrek jag mer under detta skede än när hon skulle ut… Denna smärta var brutal. Tredje barnmorskans tredje försök att lyckas ”vrida upp” och få fast elektroden på Filippa lyckades. Och då höll vi på med detta i 40 minuter. Vanligtvis kanske det tar knappa 5-8 minuter för de barnmorskor vi pratade med. Klockan var nu 10,40.

Sedan rullade allt på. Jag öppnade mig lite hela tiden och ca kl 12 sattes ryggmärgsbedövningen. 14,30 var jag öppen 9cm men huvudet var fortfarande högt. En halvtimme senare börjar jag ”försvinna in i mig själv” pga smärtan och dosen av lustgas ökas. 15,54 kommer första krystvärken och huvudet är ute. Detta hinner jag knappt uppfatta utan tar i vid nästa värk och vips så var ungen ute kl 15,57. Allt går så snabbt men hon skriker inte. Navelsträngen var lindad ett varv runt halsen och när de fick av den kom de där första riktiga skriket. Sån otrolig lättnad. En knut på navelsträngen hade hon också lyckats få till men som tur var måste de varit sent i graviditeten då hon var 51 cm lång och vägde 3715 gram. Med andra ord ”lite större än normalt”.

I det stora hela tyckte jag ändå allting gick bra, till slut. Gravidmigränen hade jag gärna sluppit och även den där ”uppvridningen” av livmodern. Men hon kom ut, alla kroppsdelar intakta och fullt frisk. Det är det viktigaste.

Vår Flippy

Jag förstår inte dom som ser så fräscha ut under sin förlossning… haha
Alldeles nykläckt, tror hon var 2 minuter gammal.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.