Maja Bergkvist – familjeliv och renovering

Maja Bergkvist

Annons

DIY – sänggavel

Halloj,

 

Ska försöka knåpa ihop ett inlägg om hur jag gjort Filippas sänggavel. Jag är så nöjd och den blev faktiskt superbra om jag får säga det själv. Egentligen är det precis som en vanlig sänggavel men lite mer trix då jag gjorde delarna separata denna gång.

Det du behöver; 

  • En skiva av något slag. Mdf är väldigt vanligt och lättjobbat, dock tungt.
  • Madrass – köpte min å loppis.
  • Handsåg/kniv
  • Tyg
  • Häftpistol
  • Gamla lakan/överblivet tyg

 

Jag började med att rita ut på mina skivor, hittade ett par mdf på 8mm tjocklek. Egentligen lite för tunt men det gick ändå bra. En får säkra upp det i slutet innan den är på plats. Jag ritade ut min mall och sågade ut gavlarna som det är i detta fall. Fick dock ingen bild på detta men ni kommer förstå ju längre ner i inlägget ni kommer.

Sedan kapade jag min madrass på längden/djupet. Mest för att jag inte ville ha den sådär suuper tjock så det skulle bli överdrivet. Också för att slippa köpa fler än en madrass. Denna madrassen var 10cm tjock så 5cm räckte gott och väl för att den ändå ska bli effektfull.

 


Sedan la jag ut mina mdf-skivor på madrasserna och sågade ut efter gavlarna.

 

Om ni kollar riktigt noga så lämnade jag undefär en 7-10cm i nederkanten av mdf-skivan. Detta för att sängen jag byggde till Filippa är av 45×70 reglar (som är stående) så jag kunde skruva in gavlarna i “sängstommen”.

 

Här nedan har jag sågat ut två av sex gavlar och madrass.

 

Sen börjar lite skapande av gavel.

Jag tog gammalt spilltyg/lakan jag haft liggandes hemma för att hålla madrassen på plats mot mdf-skivan. Jag har provat limmat fast madrasserna innan men de blev mest kladdigt och gjorde ingen större skillnad så jag körde på denna metod istället.

Tyget häftade jag fast med en vanlig häftpistol ganska spänt.

Här nedan är det klara, var för sig med första lagret tyg. Det är ojämt och lite skevt på vissa ställen men de ä för jag tog i och spände tyget ganska hårt så att kanterna skulle bli någorlunda rundade och inte allt för spetsiga.

 

Sedan gjorde jag precis samma sak igen fast med tyget som ska vara ytterst. Drar tyget runt alla kanter, justerar såklart under tidens gång exakt hur jag ville ha det och sedan häftade fast det.

Och här är alla gavlar klara. Här är dock alla sex bitar lösa och enbart uppstaplade bredvid varandra.
(Och ja, det är min sambo som skojat till det på svarta tavlan bakom….)

 

Tog sedan spillbitar från mdf-skivan och skruvade fast dessa bitar på baksidan av gavlarna så det håller ihop allting. Svårare än så var det inte att göra denna härliga gavel.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentera (0)

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons