You broke our son! – Maharaja & lillasyster

Maharaja & lillasyster

You broke our son!

Jag tog ett djup andetag och lät luften sakta pysa ut. Min kropp sjönk djupare ner i madrassen och den lilla kroppen som låg utsträckt över mitt bröst rörde sig till rytmen av min andning. Skriket upphörde och ett fridfullt leende spred sig över Maharajans ansikte. Munnen formade ett belåtet ”mamma” och sekunderna senare blev andhämtningarna tyngre. Inte ens sömnen kunde sudda bort den leende munnen. Ordet stannade kvar hos mig långt efter det att han somnat. ”Mamma”. Tänk att ett enda ord kunde sägas på så många sätt och betyda olika saker varenda gång.

 

Endorfinerna rusade genom min kropp. Jag kunde inte förmå mig själv att lyfta över Maharajan till hans spjälsäng. Nu var det min tur att tanka närhet. Både mor och son hade somnat längtande i flera månader. Suktat efter närheten som den dumma sömnskolan tagit ifrån oss. Kanske hade vi äntligen hittat vårt sätt. Hädanefter skulle Maharajan somna i mina armar och sedan sova gott i sin egen säng. Det skulle fungera. Det måste fungera. Euforiskt berättade för Niklas om min insikt. Förklarade att jag minsann knäckt koden. ”Han vaknade inte när du la ner honom i sängen?” undrade Niklas med rynkad panna. Såg sådär klentrogen ut som bara han kan, men utan att säga ett förebrående ord. ”Ja! Och jag slår vad om att han sover hela natten” bedyrade jag lyckligt. Och det var precis vad Maharajan gjorde. Han sov hela natten i egen säng trots att jag brutit mot alla tänkbara sömnskoleregler. Segervisst visade jag långfingeret åt allt vad sömnskola heter. En mamma vet alltid bäst. Punkt. I flera veckor upprepade vi den nya rutinen, och för varenda gång kändes närheten mer påtaglig. Maharajan och jag mot världen. Typ.

 

Yrvaken kastade jag mig ur gäst-sängen och skyndade mig till sovrummet. Genom dörrspringan såg jag Niklas trösta Maharajan på bröstet. Mobilklockan visade tre. Jag slank in på toaletten, men skriken letade sig genom ventilationen in i badrummet. ”Mamma!”. Rösten lät sorgsen. Krävande. Maharajan skrek efter närheten. Jag skyndade mig till honom och lyfte över honom till mitt bröst. Niklas försvann in i gästrummet. Skriket upphörde omedelbart. Tiden gick men den tysta pojkens ögon förblev öppna, medan mina ögonlock inget hellre ville än att falla ner. Om jag somnade kunde han trilla ur sängen. ”Murarna” var borttagna för flera månader sedan.

 

”Klockan är fyra. Sover han inte?” Jag skakade på huvudet till svar och Niklas försvann igen. När Maharajan äntligen somnat en halvtimma senare slöt jag ögonen, med en gnagande känsla att jag på något sätt bidragit till den här situationen. Det var andra gången på bara en vecka som jag gjort en nattlig uttryckning. Vi hade dessutom tvingats återgå till att natta honom i vagnen på dagarna. Kanske hade Maharajan feber. Det skulle förklara allt. Niklas var faktiskt sjuk hela förra veckan. Jag skulle ta hans temp det första jag gjorde på morgonen. Med gott samvete somnade jag om. Jag hade inte gjort någonting fel. En mamma vet alltid bäst.

 

Morgonen kom alldeles för snabbt. Klockan sex för att vara riktigt exakt. Jag räknade snabbt ut att jag sovit fem timmar. Livet med ett sjukt barn tänkte jag uppgiven och satte igång med morgonrutinerna. Maharajan kändes varm och hostade flera gånger. Det lät precis som Niklas hostningar. Mitt stackars lilla, sjuka barn. När alla måsten var avklarade tog jag fram febertermometern och stack in den i hans öra. 37.0. Jag körde in termometern lite djupare. 36.5. En gång till. 36.7. Mina axlar sjönk. Mammor vet alltid bäst. Eller hur var det nu.

 

Det här blogginlägget har skrivits med Maharajans förtvivlade skrik i bakgrunden. En timma efter att det första försöket inleddes deklarerade Niklas ”You broke our son”. Det här är tydligen ett engelskspråkigt hushåll nuförtiden. Jag misstänker att någon snart kommer att försöka ta ifrån oss närheten igen. Den enda fördelen är att inlägget nu är skrivet. Maharajan har äntligen somnat, och jag har en hel timma att göra precis vad jag vill.

 

Puss.

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.