lizali

Tips på hur man löser en oväntad utgift

Nu har jag äntligen tagit tag i det jag länge drömt om men aldrig kommit till skott med. Jag har blivit med blogg! Jag funderade ett tag på om jag bara skulle blogga helt allmänt. Men drog slutsatsen att det nog blir enklare för mig att fokusera på ett ämne som jag brinner för. Så här sitter jag nu bakom skärmen och ska dela med mig till er av mitt stora intresse, nämligen ekonomi! Pengar har alltid legat mig varmt om hjärtat. Både när det gäller att tjäna dom men även hur man billigast kommer undan när man lånar pengar, tecknar försäkringar eller placerar i fonder. Innan jag tar ett aktivt beslut gällande saker som har med pengar och ekonomi att göra så gör jag noggrann research. I den här artikeln har jag exempelvis hämtat låneinformation från Alltomsmslan.se. Men även andra källor ligger till grund för det jag skriver. I detta första blogginlägg avhandlar jag tips på hur man löser oväntade utgifter. Om du som läser bloggen har förslag på vad mina kommande inlägg ska handla om så är du välkommen att lämna en kommentar 🙂

1. Sälj prylar på Blocket

Mitt första tips på hur du snabbt får in pengar som kan lösa en oväntad utgift är att sälja gamla prylar på Blocket. Det går givetvis lika bra att använda andra köp- och sälj plattformar så som Tradera och Sellpy. Men min erfarenhet är att Blocket fungerar bäst om man behöver få in pengar snabbt. Då kan man enkelt lägga in en pryl och så fort någon köpare kontaktar dig så är det möjligt att genomföra en affär och du får pengar rätt i handen.

Att sälja saker du inte använder är även ett sätt att bidra till en bättre miljö. Varför slänga något som någon annan kan ha nytta av? Ofta har man både kläder, smycken och annat som ligger oanvänt hemma och som kan generera en bra slant!

2. Ta ett räntefritt snabblån

Om du verkligen behöver pengar akut för att exempelvis betala en räkning som förfallit eller för att ha råd att fixa din trasiga bil så kan ett räntefritt snabblån vara lösningen. SMS-lån i sig är inget jag rekommenderar i det långa loppet. Men nöden har ingen lag och om det bara är en engångsföreteelse så ser jag inget fel med att ta ett snabblån för att lösa en oväntad utgift. Om du dessutom lyckas hitta ett snabblån utan ränta så kommer inte kostnaderna för lånet att bli särskilt höga. Eventuellt kan du behöva betala en mindre uppläggningsavgift men det kan det vara värt. Se bara till att välja ett akutlån med direkt utbetalning om du vill försäkra dig att pengarna når ditt konto så fort som möjligt.

oväntad utgift

3. Be om uppskov

Om den oväntade utgiften är en faktura som förfallit så kan du kontakta företaget i fråga och be om uppskov. Att be om uppskov eller anstånd innebär att du får betala fakturan senare. Större företag så som Telia och Klarna tillåter ibland anstånd eller kan i vissa fall ge dig en avbetalningsplan. Ring företaget det handlar om och förklara din situation så kan ni säkert komma fram till en gemensam lösning. Men vänta inte till fakturan förfaller utan var förutseende och kontakta bolaget ett par dagar innan. Detta ökar chanserna att du ska få uppskov på din faktura.

4. Låna pengar av familjemedlem

Ett annat tips på hur du löser en oväntad utgift är att låna pengar av en familjemedlem eller en vän. Vi vet alla hur det är att hamna i en situation där man snabbt behöver pengar. Dina nära och kära har säkert stor förståelse för din situation och är beredda att hjälpa dig. Var bara noga med att betala tillbaks pengarna du lånat så snabbt som möjligt. Vill man verkligen handla rätt så bör ett skuldebrev mellan parterna upprättas. Genom att göra så så undviker man att missförstånd kan uppstå och både du och den du lånar pengar av kan vara säkra på att lånet återbetalas.

5. Hyr ut din bostad på Airbnb

Detta tips kräver lite mer förberedelser från din sida och därför hoppas jag du tar del av mina tips innan den oväntade utgiften uppstår. Att hyra ut sin bostad på Airbnb kan ofta generera bra med pengar. Det kräver dock att du har någon annanstans att bo under tiden du hyr ut din lägenhet eller ditt hus. Chanserna att få sin bostad uthyrd snabbt ökar under semestertider så som perioden juni-augusti. Men det är även möjligt att få uthyrningsgäster även under resten av året. Airbnb är dessutom snabba på att genomföra utbetalningen och du har ofta pengarna inom 24 h från det att dina gäster checkat in.

Hoppas du haft glädje av dessa tips på hur man hantera oväntade utgifter snabbt! Jag hade i alla fall stor behållning av att skriva detta inlägg och hoppas snart kunna återkomma med bloggens andra inlägg.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!
Kommentera (0)

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.