Livet runt 40

Köper ni plastleksaker?

Det är ju skrämmande mycket kemikalier i plastleksaker nuförtiden. Kemikalieinspektionens kontroller visar att leksaker kan innehålla bisfenoler, ftalater, bly och bekämpningsmedel som kan skada fortplantningen, ge cancer och allergier bl.a.
Det är läskigt hur mycket leksaker som görs av plast i dagens samhälle. Det känns som om fler och fler leksakstillverkare borde satsa mer på ekologiskt. Även regeringen vill ha ekologiska leksaker och satsar 100 miljoner kronor för att uppnå målet om en giftfri miljö där leksaker är en del.
Men trots detta köper vi och får vi plastleksaker ifrån alla håll och kanter. Ibland vill jag bara sätta stopp och slänga ut allt som är av farlig plast. Man vill skydda sina barn från så mycket saker, även fast en annan nästan satt och lekte med leksaker gjorda av asbest utan att ”ta skada” under uppväxten.
Men utvecklingen går framåt och vi med den. Vem vet vad de blytunga plastleksakerna från 70 och 80-talet kommer ge en annan för skador om ett par år ?
Vi älskar träleksaker och skulle väldigt gärna byta ut samtliga plastiga mot rejäla trä. Dessutom är det ju bra mycket snyggare.
Så vad stoppar en då?
Ja inte vet jag..
Hur gör ni?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kim

    Vi köper Lego, det är den enda plastleksaken som kommer in. Sen har vi nästan röjt bort all plast förutom ett gammalt garage som barnen älskar! Men om/när ni börjar byta ut mot trä så är faktiskt inte alla träleksaker bra heller. Det kan vara målat med färg som har bly i sig och det är oxå giftigt. Jäkla djungel det där.
    I jul har vi iaf strikt undanbett oss plast. Barnen får färre men mest ekologiska leksaker. Men hellre en ekologisk bil i trä än ett 10-pack i plast som ändå går sönder om en vecka.
    Sen kom jag på att vi har mer plast än vad jag just sa, för vi har ju pärlor, pärlplattor och lite annat ”pyssel” i plast… Ja det går ju fasen inte att komma undan känns det som!