Livet runt 40

Kan man ha skolexempel på en förlossning?

Att ens Blondinbellas barnmorska kan säga att BB:s förlossning var ett skolexempel eller bättre.
Vad är ett skolexempel på en förlossning? Att det går smärtfritt och fort? Att man inte spricker? Att bebis glider ut ur ett vidöppet sköte på en krystvärk ? Att mamman och bebis kämpar tillsammans och förenas i en ickesmärta och efteråt läker man ihop som om man är oskuld igen?
Hur kan man som barnmorska säga att någon är ett skolexempel? Vad är alla andra då som genomgått en förlossning och överlevt? Vi utpumpade, nedbrutna men lyckliga, söndertrasade, ledsna men ändå glada, nervösa, som kämpade genom timme efter timme nära att ge upp? Vad är vi? Lite sämre? Ett exempel på hur man inte ska göra?
Nej, alla förlösta behöver pepp och stöd och inte jämföra oss med någon annan. Alla förlossningar är olika och lätta och svåra på olika sätt. Men har man fått barn och båda (eller alla inblandade) överlevt är det den högsta vinsten och ett skolexempel på hur man ska göra.
Nej minuspoäng och en spark i arslet till den barnmorskan och ett minus till Blondinbella som skriver ut det.
Så känner jag.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kim

    Ah… Blondinbella är ju ett jävla skämt! Skönt att det gick bra för henne, men jag hoppas ändå att hon sket på sig utan dess like när ungen kom ut. Så hemsk är jag!

  2. Åsa L

    Full respekt för BB, alla kvinnor som föder är coola, starka urkvinnor oavsett hur förlossningen förlöpte. Själv valde jag snitt och det var mindre krångligt/smärtsamt än att gå till tandhygienist (ja jag menar hygienist!!!) och helt ärligt ( f- nu trampar jag på mååååånga tår…) så tycker jag att ni som körde den trånga vägen måste vara några knäppa självplågare!!!! Men som sagt, coola är vi allihop.

  3. Ginette

    Kan hon inte bara ha menat att allt gick bra och inga komplikationer tillstötte?
    Jag anser själv att alla mina förlossningar varit skolboksexempel: långa, tuffa, smärtsamma och helt underbara upplevelser, precis som de, enligt mig, ska vara 🙂

  4. Therese

    Väldigt bra skrivet! Jag har hört ibland att ”barnmorskan sa att jag var som gjord för att föda barn!”. Och det är verkligen ett slag i magen för exempelvis mig som kämpade i 21 h med stora W eller för att dem mammor där det slutar med snitt. Jag tycker man ska försiktig med hur man uttrycker sig personal och visa en stor ÖDMJUKHET mot alla förlossningar, mammor och barn! Det viktiga är att barnet kommer ut på ett eller annat sätt och att barnet lever! Oavsett ”skolboksexemplar” eller ”en-vanlig-dödliga-förlossning”…

    1. MissJoi

      Japp jag håller med dig i varenda ord. Tror jag skulle bli provocerad av om min barnmorska sa att jag var ett skolboksexempel. Så jäkla plumpt sagt.