Livet runt 40

Efterkontroller

Efter jag hade fött Olivia gick jag på efterkontroll. Det kändes och klämdes och tittades in i bäckenbotten. Jag gick på samtal och ältade förlossning och pratade av mig. Jag blev satt på knipövningsträning och eventuellt fler samtal med terapeuter eftersom jag mådde rätt dåligt efter förlossningen. Jag tyckte smärtan var outhärdlig och det blev ett trauma för mig att inte moderkakan kom ut som den skulle.
Som förstagångsföderska följdes det upp, både kropp och själ och vi pratade även olika preventivmedel.
Efter Petter har inget hänt. Ingen efterkontroll och inget samtal. Inga knipövningsträningar.
Varför inte?
Ska man vara mer tajt när man fött barn nummer 2? Behöver man inte prata preventivmedel när man fött mer än ett barn? Inga samtal ingen titt i det nedre området.
Jag tycker det är skitmärkligt och ju mer jag tänker på det, desto mer irriterad och besviken blir jag.
Nu mådde jag bra efter Petters förlossning, men tänk om jag inte gjort det? Nu har jag drabbats av lite urinläckage när jag hoppar studsmatta eller nyser. Japp.. jag är asdålig på att göra knipövningar, känns skitmärkligt att göra dem..
Jag har inte kommit på vad vi ska ha för preventivmedel, för några mer barn blir det inte tal om. Petter är min final (som så fint Malin Wollin beskrev sin Stellan. Jag snor det rätt av, för det var så vackert).
Jag tål inte p-piller, minipiller eller något som har extra hormoner i sig, så jag behöver hjälp att välja.
Men jag tycker det är skitmärkligt. Ska man bara bli frisläppt när man fött mer än ett barn?

Hur har ni haft det?

 
 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. L

    Ville jag ha någon efterkontroll så fick jag boka den själv efter 6 veckor. Jag gillade inte min BM och hade inte alls lust för att hon skulle kolla där nere…. Så jag ringde aldrig och ingen ringde mej.

  2. Sanna

    Hos oss i Stockholm så är det upp till mamman att boka efterkontroll, inget som göra per automatik. Har fött två barn och det var samma sak på båda. Tycker också att det är så dåligt, så fort barnet är ute så betyder inte mamman något längre 🙁

  3. Anna - Vitt eller svart

    Vet inte om de på mvc helt enkelt tänker att man med barn 2 vet vad som förväntas och därför ska ta tag i det själv? Jag blev kallad till efterkoll till alla tre men hade helt klart behövt samtal efter alla förlossningar och det blev inget av. Man är rätt utlämnad och åtminstone jag behöver stöd utifrån, och då menar jag inte från min man utan från proffs som ser till att jag tar hand om mig själv. Jag är definitivt inte ensam om att avvakta, skjuta upp och vänta när det gäller min egen hälsa…
    Att det dessutom är många av os som drar sig från att prata om de fysiska efterverkningarna gör ju inte saken lättare. Fan då, jag vill att mvc (eller ngn bm) griper tag och säger till. med hårda mjuka handskar om du fattar.
    Kramkram

  4. Susanne

    För mig har det varit tvärtom; fick boka själv efter första (och fick tid efter tio veckor). Nu efter andra förlossningen bokade min barnmorska in mig efter sex veckor och gjorde gynkontroll samt pratade preventivmedel. Kan tänka mig att rutiner skiljer sig åt mellan barnmorskor – bytte efter första förlossningen.

  5. Veronica

    Efter första blev jag jagad och efterkontrollen blev gjord ganska snart… Efter andra så sa bm att jag skulle ringa och boka tid efter 6 veckor… Gjorde jag inte så tillslut fick jag en kallelse. Efter nr tre så ville jag inte. Gömde mig och jag tror jag undkom. Inbillar mig att jag känner om något är fel. Efter fyran så försökte jag smita undan, men hade nämnt för bm innan att jag velade om preventin metod, så hon jagade mig med papper och försla så fort hon såg mig. Så tillslut så fick jag en p-stav. Om undersökning/efterkontroll blev gjord kan jag bara inte komma ihåg, men jag antar det eftersom det sitter en mojjäng i armen.
    Konstigt nog har fasan för gyn undersökningar blivit värre för varje barn trots att jag alltid blivit bra bemött och man skulle kunna tro att man vänjer sig… :/
    Tror nu inte att det har med hur många barn man fått att göra utan att de ändrat så man får boka själv… Eller är det att man får boka själv som omföderska???

  6. Martina

    Men oj. Efterkontroll är väl något man gör efter varje förlossning för att se att allt står rätt till där nere. Tycker absolut du ska ringa och ifrågasätta! Men det är så trist att man ska behöva ringa och ordna sånt själv! Riktigt dåligt!