Träning för hemmabruk – Linda
Linda

Linda

Träning för hemmabruk

Jag har av Loppi fått äran att på tisdagar skriva lite extra om det jag brinner så mycket för- träning och hälsa.

Det ska så här i början redogöras att jag inte har någon utbildning (än!) inom vare sig träning eller hälsa men jag har tränat på väldigt hög nivå under större delen av mitt liv – lite mindre träning har det blivit efter att barnen föddes men fortfarande är träningen en stor del av mitt, och hela vår familjs, vardag!

Med träningen följer ett stort intresse för hälsosam kost som för mig är en förutsättning för att nå önskade resultat med min träning.

Nu när det börjar bli varmt ute finns det ju inget man hellre vill än spendera hela dagen på uteplatsen, altanen, balkongen eller varför inte i lekparken. Vad passar då inte bättre än ett enklare styrkepass som du kan köra helt utan vikter, med bara din kroppstyngd som vikt, utomhus!

För er mammor där ute rekommenderar jag PLANKOR istället för sit-ups, detta pga att magmusklerna varit delade under graviditeten och detta förvärras av vanliga sit-ups. Min personliga erfarenhet är att jag under mina 6,5 år som mamma aldrig haft en mer vältränad mage som jag har nu, jag började planka på allvar kring julen 2011 och nu 6 månader senare börjar magrutona komma fram!

3×1 min om dagen är det som räcker, ALLA har den tiden, no excuses:)

Nedan följer ett enkelt pass som ni kan utföra hemma, ute eller inne.

PLANKA

Jag visar 2 varianter på vanlig planka, på knä och på tå. Kör så länge du orkar på tå, därefter ner på knä.

UTFALL

Varannat ben på utfallen, tänk på att kroppen skall vara rak, från huvudet och ner i knät. 90 graders vinkel på det främre benet.

ARMHÄVNINGAR

På knä eller på tå. Brett mellan armarna tar mer på bröstmuskulaturen medan axelbrett tar mer på triceps (armens baksida, se bilden längst ner till höger).

BENBÖJ

Rumpan ska ner så att knät är i 90 grader, skjut upp kroppsvikten på vägen upp med hjälp av baksida lår och rumpa. Observera bredden på benen och att knäna aldrig får peka inåt!

DIPS

Tränar överarmens baksida. Antingen med raka ben (ben och rumpa får aldrig nudda golvet) eller med böjda ben, det sistnämnda blir något lättare i utförandet. Armarna skall vara i 90 grader i lägsta position.

Plankan försöker du köra 3×1 min. Upprepa de övriga övningarna 3×10 ggr genom att du kombinerar utfall och armhävningar, benböj och dips. 10 av varje, därefter byter du. Ett effektivt pass utan vila mellan övningarna. Snabbt och enkelt som vi vill ha det!

Lätta strech efteråt, sträck ut fram och baksida ben och bröst.

Är du mammaledig eller bara vill kombinera passet passar en promenad med eller utan barnvagn perfekt, men även en kortare joggingrunda funkar väl!

För er som behöver lite mer kött på benen för varför man inte ska göra undratals sit-ups för att försöka få en platt mage rekommenderar jag att ni kikar in hos min husgudinna gällande träning- Lofsan.

Slutligen hoppas jag att ni läsare kommer med frågor och förslag på vad för slags träning ni vill läsa om i bloggen – kanske har jag missat något! Maila mig på linda.k.wikstrom@hotmail.com, märk mailet med ’träning’ eller lämna en kommentar nedan!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Linda

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Tack!
  Du har inget program för kettlebell? Är lite sugen att köpa en sån, men kan inget om det. 🙂

 2. Camilla

  Det här kommer ju bli perfekt. Ska köra igenom passet efter joggingturen.
  Kul!

  Så hur fort är normalt att springa 5 km? Lite nervis då vissa i min Bellmans grupp springer väldigt snabbt. :/

 3. Weronica

  Grymt.
  så bra att du får mer tid/plats att ge andra råd och tips om träning. För du är en bra lärare.
  Jag älskar att gå till gymmet och köra mina övningar som du gett mig <3

 4. Lina

  KUL Linda 🙂 Passar ju dig perfa 🙂 Du har ju massor av tränings tips att ge…….å just ja plankan 1 min 3 ggr om dan…ja det hinner man ju…….vill ju oxå ha magrutor…hi hi hi…tror du de hinner komma tills om 2v när bikinin ska på 😉 Ha ha ha……. Nu ser ju fram emot att gå på massa roliga träningsevent tills m dig när du har blivit en träningsguru 😉 Go Linda! Krma kram

 5. sarianne
  sarianne

  KUL! Känns som om ursäkterna börjar ta slut nu om man till och med får serverat hur man ska träna. jag börjar ikväll, påminn mig 😉

  1. Linda KW

   det kommer att komma påminnelser varje tisdag framöver så du kan vara lugn, inga ursäkter gills längre:) det funkar t o m att planka medan man värmer mat i micron..hihi..

   Maila gärna om det är nåt mer du vill läsa om så vet jag vad som efterfrågas!