Laila Högfeldt

Jävla Neger?!?

Jag måste bara dela med mig av detta eftersom att jag fick så sjukt ont i magen av händelsen!

I dag när jag var och handlade mat så hörde jag hur ett killgäng ropade på en annan ”kille i gänget” som var en bit bort.

”Kom hit nu din jävla neger”,

Jag hoppade till och tittade mig omkring för att se vem det var som uttryckte sig så fruktansvärt osmakligt.

Den mörkhyade killen sa ingenting utan flinade lite smått som att han var med på noterna vilket skrämde mig ännu mer. Brukar han kallas för Neger?

För mig är N-ordet kräknande! Jag skulle aldrig få för mig att säga varken Negerboll eller Neger till en mörkhyad person. I skolan fick jag lära mig att ordet neger kommer från spanskans ”negro” som betyder svart och började användas av vita mäktiga män mot afrikaner under slavhandelns dagar. För att rättfärdiga slaveriet sa man då att svarta var underordnade vita. Man sålde mörkhyade människor som slavar och använde då N-ordet som ett skällsord.

 

Att kalla någon neger och inte mena något illa tycker jag likställs vid att spotta någon i ansiktet och inte mena något illa. Hemskt! 

neger

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Susanna

    Här i USA så är det inte ovanligt att svarta själva kallar varandra för ”niggers”. Men som vit får man inte kalla de det självklart. Även svarta har skällsord för vita också. Hursomhelst, ett känsligt område helt klart.

  2. Sava

    Sjukt osmakligt och precis som du säger extremt kränkande. Den mörkhyade killens reaktion kan enkelt förklaras genom en term som heter internaliserad rasism. Innebär kort att när du som en rasifierad person ständigt får höra en viss typ av språk eller får utstå en viss typ av behandling så börjar du sakta men säkert normalisera detta och internalisera hatet. Du förkroppsligar och anammar själv det språket mot dig och tycker att det är ok att behandlas därefter. Intressant ämne som jag skrev min C-uppsats om 🙂 Men otroligt sorgligt att det förekommer i den graden.

    1. Baba

      Säger alltid negerboll.. kränkande att nåt får heta vitkål o vitlök med isf…
      – vad är en twix? 2 negrer i en sovsäck.?
      Ni får gärna kommentera men jag går aldrig tillbaka till inlägg här o läser igen … sånt glömmer jag tyvärr av