Amsterdam- min reseguide, del 1 – DIY, pyssel & prints
kreativakarin

DIY, pyssel & prints

Amsterdam- min reseguide, del 1

Amsterdam, vilken underbar stad! Då jag och min man Jörgen planerade vår första resa tillsammans utan barn valde vi mellan London och Barcelona men då Jörgen såg en annons för Amsterdam i tidningen föll allt på plats, vi ville till Amsterdam!

Den korta flygresan ( 1,5h från Göteborg) gjorde vi med KLM, det märks att Amsterdams flygplats Schiphol, som är Europas femte största flygplats, är en stor knutpunkt då nästan alla på vår flight skulle vidare med andra flyg. Vi valde dock att stanna och tog tåget in till centralstationen.

Tåget var billigt och smidigt, det gick att köpa biljetter i automater eller en bemannad biljettkassa och priset var ca 6 euro. På en kvart var vi inne i Amsterdam och där bytte vi till tunnelbana för att ta oss till vårt hotell som låg i de östra delarna. Tunnelbanan är ganska lugn på folk då 50% av Amsterdamborna tar sig fram på cykel. Stationerna är obemannade så biljett köpes i en automat, vi valde att köpa 48h kort för 12 euro. Då kan man åka tunnelbana och spårvagn i 2 dygn, det fanns även 3 och 1-dygnspass att köpa. På många stationer jobbar tunnelbanevakter som gärna hjälper till och pratar bra engelska.

Kolla även in Amsterdamresa, en bra guide till allt Amsterdam har att erbjuda!

image

Vårt hotell Volkshotel låg 4 hållplatser från centralstationen men längst linjen kunde man hoppa av vid Waterlooplein, där en stor marknad huserade varje dag eller Nieuwmarkt där China Town och red light district låg. Vi gick både in till stan och hem några gånger och det tog närmare en timme. Dock var det underbar promenadväg längst ån Amstel. Vi hade svårt att hitta ett bra och relativt prisvärt hotell i stan så när vi hittade Volkshotel kändes det helt rätt. Ett gammalt tidningshus som bara för 1 år sedan byggts om till ett eklektiskt, hippt och ungt hotell med kreativa ateljéer, nattklubb, bar, restaurang på 7:e våningen med utsikt åt alla vädersträck, en badtunna på taket och 9 specialdesignade och galna hotellrum. Vi bodde i ett av de vanliga rummen som var industriellt med mycket betong, plywood och glas. Trivsamt och välplanerat.

image

Det finns massor av härliga caféer och restauranger längst kanalerna. Speciellt mysigt är det runt de “9 gatorna“. Där finns det massor av små, roliga butiker och mycket second hand. Undvik den stora gågatan med butikskedjor och Damtorget, där kändes det mest turistiskt och sådan man kan hitta hemma, jag tror vi såg 5 H&M butiker på den gatan. Det finns dock ett stort undantag, det lilla varuhuset “HEMA”  som har två butiker på gågatan, men det kommer mer om shopping i min Amstedamguide del 2.

image

Att äta i Amsterdam är spännande, det finns massor av restauranger från världens alla kök men vill man prova något holländskt kan man testa deras pannkakor som finns både som söta och en mer matig variant med massor av olika toppingar. Själv åt jag något som fanns på nästan varje meny, getostsalladen, jag provade hela fyra olika varianter, bollar rullade i krossad hasselnöt, grillad, filodegsinbakad och med päron, mango, rättika eller parmaskinka. Alla var de fantastiskt goda.

image

Anne Franks Huis.

Ett måste i Amsterdam är ett besök i huset där Anne Frank, hennes familj och flera andra människor gömde sig i 25 månader i slutet av 2:a världskriget. Anne dog 15 år gammal 1 månad innan lägret där hon befann sig befriades och den enda som överlevde av gruppen som hållit sig gömda var Annes pappa Otto Frank som valde att publicera Annes dagbok och skrifter 1947. Sedan dess har den översatts till 200 språk och berättat om en ung flickas tankar och problem på ett otroligt insiktsfullt sätt under uppväxten och tiden “under jorden”. Jag har läst Annes dagbok flera gånger som barn och Meip Gies bok som var en av de få invigda som hjälpte familjerna med att skaffa mat etc under deras tid som gömda.

Anne Franks Huis är Amsterdams mest välbesökta plats och jag har några tips för att underlätta besöket. Om du har möjlighet att förboka biljetter några månader innan så gör det, då går man före i kön, det är fullbokad många veckor framåt så var ute i god tid. Att ställa sig i kön väldigt tidigt innan öppning eller strax efter stängning är ett annat tips. Vi kom dit vid 19 på kvällen ( de stänger 21) och stod en 1h i kö. Kommer man under dagen kan kötiden vara ca 3 h. Ett besök i Anne Franks hus kostar 9 euro och är väldigt starkt och känslosamt som väcker många tankar.

image

Tulpaner! Besök blomstermarknaden längst singel kanal eller tulpanfälten i Kuekenhof

image

Cyklar, i Amstedam cyklar alla! Var försiktig när du korsar gatorna, det är relativt bilfritt längst kanalgatorna men cyklarna kommer från alla håll i rasande fart. Det finns cykeluthyrningar lite överallt och många hotell har cyklar man kan låna.

Amsterdams baksida. I Amsterdam är det legalt med både prostitution, bordeller och marijana. I red light district kan man se lättklädda kvinnor posera i fönster, det är inga hotfulla kvarter utan snarare huserar en sprudlande partykänsla med massor av pubar, barer och uteserveringar. Amsterdam är Englands främsta svensexe och möhippe-resmål och vi såg flera stora gäng som var där för att festa över helgen. Coffe Shops där man kan röka marijana finns överallt över hela Amsterdam och var väl inte de trevligaste ställena direkt.

Glöm inte: promenadskor! I Amsterdam blir det många promenader, vi gick mellan 1-2 mil varje dag när vi var där och det är lite kul att hålla koll med mobilens steg och meterräknare.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
kreativakarin

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.