Julia Mjörnstedt Karlsten

DE VANLIGASTE FRÅGORNA OM RENOVERINGEN

Aldrig har väl engagemanget varit så stort och frågorna så många som sen vi startade vår renovering. Jag älskar alla era frågor, men tänkte underlätta för mig själv och er lite genom att skriva svaren på de fem frågor som kommer oftast (flera gånger om dagen)!

Vilken färgkod är det på väggen?

Innan jag svarar på den här frågan vill jag bara säga detta: det är omöjligt att fånga en färgkod och göra den rättvis på bild och det är ännu svårare att få en bra uppfattning om hur den skulle se ut hemma hos någon annan. Mina bilder har dessutom oftast något filter på sig och det gör det ännu svårare. Mina bästa vänner under denna tid har varit provburkarna som jag burit runt på och kladdat i varje rum. Och sen en annan sak som kan vara bra att kunna: hur NCS funkar, alltså hur man kortfattat kan lära sig vad färgkoderna betyder.

TEX
S1502Y
S betyder att färgen ingår i de 1950 NCS standardfärgerna, som illustrerar NCS systemet. Den första delen av koden 1502 beskriver den aktuella färgens nyans. Den har 15% svarthet och 2% kulörthet (färgstyrka). Resten upp till 100% utgör vitheten; 100-15-2= , dvs färgen har 83% vithet. Y står sedan för yellow/gult och betyder att färgen har gult i sig.

Här kommer lite info om de färger jag använt mest:

S1502Y – i stort sett hela övervåningen samt trappan och nedervåningen är målad i denna färg. Det är en mellanmörk grå färg men gult i sig (Y) som gör att den blir varm och bra ihop med vår inredning som ju är mycket varma träer och bruna och roströda färger. I vårt sovrum och i hallen där nere har vi också valt att måla in taket i samma färg och det blev fantastiskt fint!

S1002Y – I köket valde jag att gå ner 5% i svarthet för att luckorna skulle vara i samma färg och jag ville ha ett ljust kök. Men ärligt talat så ser man knappt någon skillnad alls på färgerna.


Vad är det för sänggavel?
Eftersom barnen delar sovrum (och istället har satsat på att göra olika ytor i huset där de kan leka och hänga) men har väldigt olika dygnsrytm så kom jag på idén att bygga en sängram till Billies säng. På så vis kan vi ändå ligga och läsa för henne utan att lampan väcker Frank som redan ligger och sover i sin säng. Det blev också förbannat mysigt om du frågar mig!
Den är byggd av mdf-skivor som jag sågade till på byggvaruhuset och sen målade. Lovar att lägga upp en ordentlig beskrivning av hur vi gjorde asap!

 

Hur har ni behandlat golvet i vardagsrummet?

På nästan hela övervåningen var det plastigt laminat och där har vi lagt nytt golv, men i vardagsrummet valde vi att slipa och behandla det befintliga golvet. Golvet slipades och behandlades sedan med Osmo Hårdvaxolja Snö. Blev fantastiskt fint tycker vi!

 

Var är köket ifrån?

Det finns så mycket att säga om köket och än har jag knappt hunnit ta några bra bilder därifrån. Men lite kortfattat kan man säga att stommarna är från IKEA, luckorna är specialbeställda från Järfälla kök och skivan en terrazzo från Herrljunga Terrazzo vid namn Calacatta!

 

Har in fler frågor? Ställ dom i kommentarerna eller skicka ett dm på Instagram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofia Pekkari

  Otroligt fint!
  Älskar skivan i köket, och spanar själv in särskilt era badrum då vi också ska renovera våra. Tack för så fin inspiration!
  Du har säkert fått frågan 50ggr tidigare, men vad är det för sten ni hade i badrummet, kontra en liknande som ni valde på annat ställe som var billigare, om jag förstod rätt?

 2. Sofia Pekkarl

  Otroligt fint!
  Älskar skivan i köket, och spanar själv in särskilt era badrum då vi också ska renovera våra. Tack för så fin inspiration!
  Du har säkert fått frågan 50ggr tidigare, men vad är det för sten ni hade i badrummet, kontra en liknande som ni valde på annat ställe som var billigare, om jag förstod rätt?

 3. nien

  alltså så fantastiskt fint är köket!! var det komplicerat att göra köket på detta sätt, alltså olika delar från olika leverantörer? tog ni vitvaror & blandare & diskho också från ikea?
  hur gjorde du för att säkerställa att allt verkligen passar ihop sen, inte stilmässigt, men monterings-/mått-/funktionsmässigt tänker jag 🙂
  hade ni samma hantverkare som pysslade ihop hela köket sen?

 4. Lisa

  Undrar lite om färgkod på två saker (om du minns) garderober och säng i badrummen samt den roströda lilla möbeln i vardagsrum! Kul att få mer info om golven ni behandlat, vi har precis likadan parkett som är gul och tråkig!

  1. julia

   Garderoberna och sängen i barnens rum är Torv från Alcro! Den rosa kuben som jag byggt är jotun rustik terracotta