Julia Mjörnstedt Karlsten

VÅRA BÄSTA VABB-AKTIVITETER

Efter att ha spenderat, vad som känns som, en halv evighet med att vabba skulle man kunna säga att jag har svart bälte i just den grenen. Jag som är en person som lätt klättrar på väggarna av att bara sitta stilla försöker ofta hitta aktiviteter som barnen orkar och är sugna på. Förutom de allra vanligaste sakerna så som att pussla, pärla och bygga kojor (herregud vad vi bygger kojor) kommer här en lista på våra favoritaktiviteter!

 

Bygg och lek och gegga med lera

Det här är förmodligen den aktiviteten vi gör oftast här hemma, vabb eller inte. Det är ju ganska enkelt att göra egen lera, antingen play doh eller trolldeg. Med vår favorit för tillfället är den typen av lera som kan kallas ”foam clay”, ”silk clay” eller ”light clay”. Det är en supermjuk och luftig lera som man både kan göra eget slime av men också skapa en massa små figurer med. Det bästa med denna typen av lera är att den torkar snabbt, bara på någon timme och blir då i ett mjukt, skumgummi-liknande material. Igår gjorde vi till exempel både smycken och en Iphone till Billie som hon lekta många timmar med!

Läs och lek med böcker

Vi brukar ha ett bok-race där barnen får springa till rummet och hämta tre böcker var på tid och sen läser vi varannan vald bok i soffan eller i sängen. Om man inte orkar eller vill läsa kan man bläddra i boken och leka hitta-leken. Då säger jag ”hitta den blåa ballongen” och så ska de leta upp det jag frågar efter.

Gör en hinderbana

När orken kommit tillbaka och barnen behöver en lite högre aktvieringsgrad är hinderbanor perfekta! Krypa under bord, hoppa över kuddar och klättra upp på soffan. Oftast blir det ännu roligare om man hittar på en historia tex att kuddarna är stenar i en flod med krokodiler eller filten i soffan rinnande lava. Låt barnen bestämma vad de olika sakerna ska vara!

Baka

Antingen bakar man något ätbart (men bjud helst ingen utanför familjen på era baciller) eller så tar man bara fram en massa saker som barnen kan få bland och låtsasbaka med. Mjöl, vatten, jord från balkongen, snö som man kan ta ute, pärlor och ris blir säkert en suppersmarrig kaka!

Städa

Den här punkten kommer du förmodligen inte hitta på någon annan sån här lista över vabb-aktiviteter, men det är förmodligen för att folk inte vet hur kul barn faktiskt tycker att det är att städa? Mina barn ÄLSKAR till exempel att få varsin sprayflaska och trasa och gå runt och torka av ytor. Vi kör också ofta städ-stopp hemma som är en variant av dans-stopp men istället för att dansa tills musiken stannar ska man alltså plocka iordning och städa. Häromdagen rensade vi kylen och jag lärde Billie att kolla siffrorna (bäst före-datumet) och läsa om produkten var gammal eller inte. Det tyckte hon var väldigt roligt 🙂

 

Pyssla

Förutom att lera, pärla och måla finns det ju faktiskt en massa andra saker man kan pyssla med. Vi har en vagn i vårt kök med allt möjligt pyssel på som barnen har fri tillgång till och som ska finnas nära till hands när kreativiteten kommer. Det är ju faktiskt helt otroligt vad barn kan komma på om man bara låter dom pyssla själva? Billie rotar ofta bland vår återvinning och tar sedan fram sånt som är pysselvänligt. Ett bra tips, till lite större barn, är att köpa en liten limpistol. Vår är från typ Sostrene Grene och blir inte så varm som de stora blir. Det gör att Billie själv kan använda den. På bilden här nedanför har hon hittat några skumgummibitar från någon förpackning som hon limmat på på en bit kartong och vips så blev det ett litet hus till små figurer!

Titta på bilder och prata minnen

Att sitta och bläddra igenom fotoalbum eller kolla på gamla bilder/filmer på telefonen är verkligen en underskattad aktivitet! Billie fullkomligt älskar när jag berättar historier från när hon var liten och visar bilder på saker vi gjort. Förra veckan hittade jag henne och Frank i soffan där de satt och bläddrade igenom våra bröllopsbilder och Billie berättade om bröllopet för Frank ”för du var ju inte med då Frank och det var ju orättvist” 😉

 

Gör meny-kort

Det som jag upplever som svårast när barnen är krassliga är att få dom att få matlust och få i sig något som inte bara är isglass… När vi var magsjuka förra året gjorde jag små meny-kort med bilder på olika saker vi hade hemma och så fick Billie kryssa i vad hon var sugen på till frukost. Det gjorde att hon fick känna efter och jag upplevde att hon var mer taggad inför måltiderna. Man kan ju göra samma sak med tex olika frukter?

Sminka och måla!

Att ta fram allt smink och all ansiktsfärg man har och sen låta barnen gå loss är verkligen en uppskattad aktivitet här hemma! Ibland får de ta av sig och även måla kroppen (tips är att göra detta i badrummet, hehe)

 

Kolla på tv/ipad

För ärligt talat, ofta är ju det här den absolut bästa aktiviteten och inget barn har någonsin dött av att spendera mycket tid framför en skärm under en sjukdomsperiod. Släpp stressen och låt barnen göra som de vill! Och vill du göra något lite nyttigare så ladda ner några pedagogiska spel och appar där de kanske lär sig något på kuppen?

Franks special

Eller så gör man bara som Frank – man häller ut alla korgar med leksaker, burkar med pärlor och annat man kommer över på golvet. Garanterat hög sysselsättningsgrad iallafall för föräldern som får plocka upp…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Louise

    Hej Julia!

    Vilka braiga tips – tack för det! Vi har också en pysselvagn tillgänglig för barnen här hemma men blev så nyfiken på de små glasburkarna du förvarar i, vart kan jag hitta dessa?! Tack för hjälpen! 💗

  2. Angelica

    Wow. Vilka fantastiska tips! Om du har möjlighet får du gärna ta ett kort på er pysselvagn. Blev supernyfiken.