Julia Mjörnstedt Karlsten

VECKOMÖTE MED FAMILJEN AB

När jag på Instagram frågade vad ni ville att jag skulle skriva om här på bloggen var det väldigt många som skrev att de ville ha tips på hur man får ihop vardagspusslet, hur man överlever småbarnsåren och om jag har några grymma life hacks.

Jag vill börja med att säga att jag eller vi på inget vis är expterer eller ens bra på det här. Tvärt om har vi haft och har många problem med vår kommunikation, uppdelning av sysslor och smarta lösningar. Väldigt ofta ser situationerna hos oss ut som något hämtat ut Hej hej vardag (som förövrigt är min idol och om ni inte sett hennes grejer så kolla in dom här)
(Alla bilder i inlägget är med tillåtelse lånade av Hej hej vardag)

Men en sak som verkligen fungerar för oss ska jag berätta om nu!
Jag tror starkt på struktur och planering. Att lösa saker i förväg snarare än att släcka bränder varje dag. Förebygga istället för att krishantera. Ja, ni fattar grejen. Det ska tilläggas att jag också som person behöver mycket kontroll och struktur för att orka och hinna. Emanuel är mer av en ”men det löser sig”-typ, men eftersom dålig planering och situationer som bara ”dyker upp” sällan eller aldrig bara drabbar en person har jag krävt att vi ska planera det vi kan.

Att driva en familj har absolut många likheter med att driva ett företag. Man behöver kunskaper inom projektledning, ekonomi och krishantering. Och ett företag sköter sig inte självt. På de allra flesta arbetsplatser har man veckomöten där man pratar om veckan som varit, veckan som kommer och fördelar bördan. Är det någon som har extra mycket veckan som kommer som någon annan måste avlasta? Finns det någon som har tomma luckor som vill ha mer att göra? När det kommer till jobbet tar de flesta stort ansvar för detta, men när det kommer till familjen är det sällan man sätter sig ner och går igenom allt på den nivån.

Därför har vi börjat med veckomöten med Familjen Karlsten AB.
Det låter väldigt mycket mer allvarligt än det är och ärligt talat är det jag kommer beskriva nedan ett drömscenario. Vissa veckor är vi för trötta, arga eller less för att göra så mycket mer än att snabbt gå igenom veckan. Men som sagt, ett perfekt möte enligt mig skulle innehålla detta och gå till ungefär såhär:

FÖRUTSÄTTNINGAR
För att mötet ska bli så bra som möjligt krävs det att båda anstränger sig, är närvarande och bidrar. Stäng av onödiga källor av intryck så som tv och telefon och sitt gärna ner vid ett bord. Båda bör ha sin egen eller familjens gemensamma kalender framför sig. Koka en kopp te, ta ett glas vin eller ät något gött. Tänd ett ljus eller två? Eller skit i allt det där och ta bara ett djupt andetag innan och försök släppa eventuella irritationer (och tankar på att du är så jävla trött på din partner). Och glöm för allt i världen inte att titta varandra i ögonen när ni pratar!

Sen brukar vi följa en lista som ser ut ungefär såhär:

HÄMTA/LÄMNA & JOBB
Vår grund bygger på att vi har fasta dagar som vi turas om att hämta och lämna på. Det finns dock sällan en vecka då det funkar helt ut då framförallt Emanuel reser mycket i sitt jobb och även har poddar/föreläsningar/möten etc kvällstid. Det krävs alltså lite pusslande och byten av dagar. I vissa fall behöver vi även ta hjälp från familj eller vänner och detta går vi alltså igenom på mötet tillsammans. Vem hämtar, vem lämnar, vem är borta på jobb kvällstid, vem behöver skriva krönika kvällstid och vem fixar eventuella barnvakter när det behövs?

MAT
Jag handlar all vår mat online och generellt är det den som hämtar på förskolan som är den som lagar middag. Här går vi igenom om det är något särskilt vi är sugna på, om vi ska äta ute någon dag eller om vi ska börja med matkasse.

AKTIVITETER & TRÄNING
Har vi några inbokade aktiviteter går vi igenom dom här. Vem tar Billie till cirkusskolan? Hur ser helgen ut? Vilka dagar och tider ska jag träna?

Vi tror på att för att vi ska må bra behöver vi både familjetid, kompistid, partid och ensamtid. Detta är ju olika från familj till familj, men för oss är det iallafall målet att få in lite av varje del varje vecka. Vi kommer förmodligen inte kunna klämma in allt under samma vecka, men genom att prata om det på våra veckomöten kan vi också få en översikt. Både för vår egen skull men också för att partnern ska kunna se hur mycket eller lite tid vi får till det ena och det andra. Jag vet många par som bråkar extremt mycket över att den ena tycker att den andra får mer kompistid/egentid/aktivitetstid och kanske hade det hjälpt om de strukturerade upp det på det här viset?

KOMPISTID
Har någon av oss behov att träffa en vän? Finns det några vänner det var längesen vi träffade som vi längtar efter? Kompishäng behöver inte alltid ske på kvällstid, kan man äta frukost eller lunch med någon som jobbar nära? Här pratar vi om både egentid med vänner men också tid med vänner som familj.

PARTID
Om jag skulle gissa så tror jag att det här är det som oftast glöms bort eller nedprioriteras hos de flesta. Vi har insett att allt blir svårare och jobbigare när vi inte umgås själva utan barn på länge. När man aldrig får prata till punkt eller aldrig kan ha långa samtal som avbryts är det lättare att man blir sur och lättirriterad och sämre på att kommunicera.
Visst kan man umgås hemma, men då blir det ofta att man antingen slötittar på något på tv eller att man plockar, städar eller fixar. Så vi har som mål att iallafall en gång varannan vecka gå ut och göra något utanför hemmet. Det kan vara middag, bio eller annan aktivitet och det behöver inte ens vara speciellt länge – en timma eller två räcker! (Jag vet att vi är bortskämda som har min familj som så ofta ställer upp och att långt ifrån alla har det, men om ni har möjligheten – ut med er och umgås!)

EGENTID
Alla har olika behov av egentid. Emanuel mycket mer än jag. Ledordet är bjussighet (men freakin skitsvårt att leva efter, jag vet).

STÄDNING & ANDRA UPPGIFTER
Vi har städhjälp hemma, men det finns ju ändå mycket att göra så som att plocka undan, tvätta, gå med sopsortering etc. Det kanske vi inte pratar så mycket om, men här finns utrymme för oss att uttrycka om vi tycker att vi gör för mycket. Vi har även en lista över ”övriga” saker som vi går igenom och kollar om vi kan göra något under veckan (här står det tex måla listen i badrummet, sätta upp gardinstång, städa städskåpet (ja, det är en grej :)))

LÄNGRE FRAM
Vi brukar också titta några veckor längre fram för att se om det är något stort som ska hända som vi behöver förbereda. Biljetter till någon resa som behöver bokas, barnvakt till någon aktivitet som sker en helgdag eller vad vi ska göra vid jul tex.

Sen är det FÄRDIGT!
Inte så värst invecklat eller hur? Men för oss har det här verkligen fungerat bra. Jag tror att mycket ligger i att man faktiskt visar för varandra att man tar det på allvar, att man tar sig tid, prioriterar varandra och familjen. Kanske är det något ni kan testa hemma hos er? I så fall får ni GÄRNA höra av er och berätta hur det gått!

Puss och lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.