Julia Mjörnstedt Karlsten

MONSTERA – EN KÄRLEKSHISTORIA.

Ni som följer mig på Instagram har garanterat sett mitt monster till monstera skymta förbi i mina bilder. Och när jag för några veckor sen la upp den här bilden fylldes min inkorg med önskningar om fler tips. Så därför kommer här ett inlägg med allt jag någonsin kunnat och gjort med mitt monster. Obs! Det här är endast det som jag själv gjort och märkt fungerat på min växt, kanske skulle någon mer kunnig på området tycka att jag har helt fel…

Till att börja med: min monstera är alltså köpt på Ikea. Det var en sorglig liten växt som stod där i en plastkruka med tre tunna blad utan sprickor eller hål i. Det kanske låter konstigt, men det ultimata målet men monsteror är att bladen ska ha så många sprickor och hål i som möjligt. Ju fler hål och sprickor – desto bättre mår den.

När det kommer nya blad kommer dessa ”ihoprullade” och vecklar med tiden ut sig. Vad jag förstått så kommer bladet växa i storlek, men ett blad som ”föds” utan sprickor och hål kommer aldrig att få det.

 

Så här kommer den!  Listan på mina bästa tips för att göra en monster-monstera:

 • Jag läste någonstans att man ska ”plantera din blomma i en kruka så stor som du vill att växten SKA BLI inte efter storleken den ÄR” och eftersom jag ville att den skulle bli gigantisk köpte jag den absolut största krukan/hinken/poolen jag kunde hitta. Min är ca 80 cm i diameter.
 • De gillar ljus men vill inte stå i direkt solljus, så helt några steg in i rummet. Under vintern kan man flytta dom närmare fönstret, men vid stark sol tappar de färg och får brunbrända blad.

 

 • Monsteror växer mot ljuset, alltså de sträcker sina blad i den riktining ljuset kommer ifrån. Bästa platsen är alltså en plats med ljus i flera riktningar för att den ska bli ”rund” och fin, men annars är ett bra tips att snurra på den ofta så att den får byta riktning och på så sätt också får starkare grenar.

 

 • Duscha och spraya! Deras naturliga klimat är fuktigt och får att försöka återskapa detta behöver de få vatten även på bladen! Innan mitt monster blev så gigantiskt hade vi alltid söndagsspa (äkta influencer-style) och då bar vi in henne i duschen och duschade alla blad varsamt. Nu skulle detta dock kräva att hela släkten kom och hjälpte till för att lyfta, hålla undan blad och bära, så nu nöjer jag mig med att så ofta jag kan och kommer ihåg att spraya alla blad med en vanlig sprayflaska. Tips är att skaffa en rödhårig 1,5-åring som älskar vatten som gärna hjälper till att dagligen spraya ner ”momman”.
 • Det rekommenderas att man ska vattna sin monstera typ en gång i veckan. Jag ska vara ärlig och säga att det nog oftast går längre tid än så för mig, men det viktiga är att du vattnar rikligt när du väl vattnar och låter den torka ut ordentligt mellan gångerna.

 

 • Om du vill ha en fin form på den och inte riskera att grenarna går av måste du låta den stödja sig mot något eller binda upp den. Jag har väldigt stora blomsterpinnar (mer som bambustockar) som jag då och då flyttar på för att ge bäst stöd och finast form.
 • Mitt sista tips skulle förmodligen få alla florister i världen att sucka högt, men jag är ganska hård mot min monstera. Allt som jag inte ”tycker om” klipper/skär jag bort. Fula blad, trasiga blad och luftrötter ryker direkt. Alla grenar och blad kräver ju näring. Jag resonerar så att istället för att växten ska lägga massa energi och näring på att ta hand om fula blad klipper jag bort dom så att den kan lägga energin på de fina att bli ännu finare och större!
  Lycka till och glöm inte att fota under tiden. Önskar så att jag haft ett kort på hur min monstera såg ur när hon först flyttade hem till mig! Har ni fler frågor är det bara att fråga på i kommentarerna!

  Avslutningsvis: en bild på mitt ultimata mål som legat i min telefon hur länge som helst. Är inte den här helt magisk?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Zarah

  Din monstera är så vacker😍 Vart köpte du planteringskrukan/hinken? Var det hål i krukan eller gjorde du egna hål?🤗

 2. Lars

  Hej.
  Vilken fin Monstera. Och bra jobbat utav dig att få den så välmående.
  Tänkte bara berätta, om du nu inte redan vet det,, att bilden längst ned föreställer en äkta Monstera Deliciosa, alltså inte den som vi hittar i våra blomaffärer och på Ikea (om vi inte har väääldigt tur.
  Den som säljs heter Monstera Borsigiana, men går i dagligt tal under namnet Deliciosa, vilket tyvärr inte är korrekt.
  Monstera Borsigiana får betydligt mindre blad.
  Min Deliciosa fick jag som stickling från ett hotell där den växte i lobbyn och var enoooorm, 10m hög och bladen i toppen sträckte ut sig likt en trädkrona. Det var helt fantastiskt för mig som krukväxtnörd att se och var såklart direkt fram till reception och frågade om jag fick ta en stickling.

 3. Augusta

  Den är fantastisk! Jag skulle verkligen behöva råd för att rädda min monstera :/ Den är en ynklig stackare från IKEA! som tog sig rätt bra först (köpt i våras). Men under sommaren har den blivit bränd (?),, bladen har blivit fläckvis bruna-gula. För en månad sedan fick jag höra ditt råd om stor kruka så då fick den en sådan och efter bara någon vecka började det komma nya små blad! Men nu till frågan, tycker du att jag ska skära bort de dåliga bladen? Är de för evigt dåliga? De är ju fula så skulle vilja köra enligt din princip men blir den ju helt ”tom”. De nya bladen är max 5 cm långa (i en stor kruka…) Förlåt för denna roman men drömmen är ju att min ska bli som din!

  1. julia

   Jag tror inte att de fula bladen kommer kunna räddas, de är antingen övervattnade eller brännskadade. Jag skulle klippa bort pga de också drar massa energi som skulle kunna gå till att producera nya frska blad! Och du vill får du gärna skicka bilder på typ dm på instagram så kan jag bli din monstera-coach där 😉

 4. Ellen

  Är den verkligen 80 cm i diameter? Jag köpte den största jag kunde hitta och den är 43 och jättestor! Din ser inte direkt större ut, men det kanske är svårt att se på bild. Det är så himla svårt att hitta enorma krukor!

 5. Kristian Rustas

  Aah! Jag ska oxå köpa en Monstera nu, den är riktigt läcker,
  Va grymt fint ni har fått hemma.
  Btw. missed your blogging. <3

   1. Kristian Rustas

    Bästa Julia, såklart! 🙂
    Ja jag har precis som nån skrev oxå bara sett dom där som 70-talsväxter som bara ”fanns” överallt när man va liten, men du fick det ju faktiskt att låter rätt kul. :p

   2. Kristian Rustas

    Bästa Julia, såklart! 🙂
    Ja jag har precis som ni skrev oxå bara sett dom där som 70-talsväxter som bara ”fanns” överallt när man va liten, men du fick det ju faktiskt att låter rätt kul. :p

 6. Elizabeth Westh

  Å jag dör! Nu måste jag gå och köpa den där krukan och plantera om min!
  Den vackraste växten i världen, och känns så barndom och 70-tal 😊

  1. julia

   Ja! Gör det! Jag älskar den så mycket! Min mamma tycker att den är ful för att den påminner så mycket om 70-talet 🙂