Veckans fråga: Vad är viktigt när det kommer till barnkläder? – Josefin
josefinknave

Josefin

Annons

Veckans fråga: Vad är viktigt när det kommer till barnkläder?

SOFI: Jag ska under mitt examensarbetet, på designprogrammet, skapa en barnklädeskollektion. Jag vill precis som ni ofta säger att klädesavdelningarna inte ska vara uppdelade efter kön. Mitt mål är att skapa lekfulla och funktionella plagg. Därför undrar jag vad ni tycker är viktigt när det gäller barnkläder, vad tänker ni på när ni handlar? Vad är viktigt för er, vad är det som gör att ni väljer de plagg som ni väljer?

SVAR: Hej, och hallå – vilket roligt examensarbete! Tycker det låter som att du är något på spåren som verkligen ligger rätt i tiden. Jag är faktiskt lite i SORG just nu eftersom jag tvingats inse att jag i princip inte har några barnkläder jag behöver köpa. Eller, okej, det låter ju superhemskt att sörja för en så värdslig sak men ni förstår nog hur jag menar.

När jag väljer kläder till mina barn är prio att det är bekvämt och funktionellt. Kläder som är stela, för tighta eller har för mycket krusiduller på som kan bli besvär vid lek eller påklädning köper jag inte. Det är på den nivån att klänning ligger och pushar min funktionsgräns, jag vill inte köpa för många klänningar eftersom jag tycker att det är så opraktiskt. Plaggen ska gärna kännas rejäla och bra så att de kan hålla för ytterligare ett barn sen.

Utöver det känns det extra bra i magen om kläderna inte inneburit allt för hemskt påfrestning på miljö eller människorna som tillverkat dem. Det känns fint att få ärva kläder, att köpa andra hand eller nyproducerat som är tillverkat av återvunnet, ekologiskt och gärna fair trade-märkt material.

Och när man (jag) ska ta hänsyn till det där ovan får väl det här tredje stryka på foten rätt ofta – men det är klart att det är kul med fina mönster på kläderna. Gärna lekfullt och mycket färg, sånt man blir glad av (och som fläckar inte syns så mycket på hehe)! Dock blir kombon schysst tillverkat+snyggt ofta lite för pricy för min föräldraledighetsplånka men det är väl med all rätt. Om fler företag börjar tillverka sina kläder mer snällt kanske det kan pressa priserna lite, men i stort handlar det väl också mycket om att inte köpa mer än vad man behöver så att man kan köpa sånt som kostar vad kläder ska kosta vilket jag försöker acceptera i detta nu. :)))

Men – har ni andra nån mer input som Sofi kan ha användning för i sitt arbete? Dela gärna med er i kommentarsfältet! Och Sofi, hojta när du fått fram din kollektion så att jag får kika. Vem vet, just då kanske det kommer behövas nåt mer plagg i mina barns garderober. 🙂

IMG_5382

En liten storebror i en jumpsuit jag packade upp från källaren i veckan. Nu ska den få värma en till liten goding! <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinknave

Kommentera

 1. Karin

  Jag tycker det är viktigt att göra kläder för olika kroppsformer för alla barn har faktiskt inte likadana kroppar. Min dotter 2 år är åt det smala hållet och vi har flertalet byxor som aldrig blivit använda, hon växer inte i dem i midjan. Jag känner också barn i samma ålder som är så runda (trots att de får helt vanlig mat!) att alla kläder sitter som korvskinn.

  Jag skulle också, som någon redan skrivit, vilja se mer enfärgade baskläder som komplement till allt mönstrat. Typ som Polarn o Pyrets enfärgade leggings men även långärmade tröjor och mjukisar, i könsneutral design (rakt skuret, utan volanger etc).

  I övrigt instämmer jag så klart i att det ska vara bekvämt, lekvänligt (inte hindra rörelseförmågan och ingen stryprisk) och hållbart (klara slitage och tvättmaskin)..

 2. Ida

  Tipsar om Duns! De mest fantastiska kläderna som finns typ! Toppenkvalite, färgglada, gots-märkta och schysst tillverkade. De har dessutom en konstant reahörna med tidigare säsongers plagg!

 3. Maja

  Jaaa, bra grej!
  Jag vill också gärna att barnen ska vara bekvämt klädda, skulle aldrig köpa typ “stuprörsjeans” eller chinos eller nåt sånt. Tröjor tycker jag är rätt enkelt att köpa, för mig är byxor problemet. Har en kille på 2 år och 8 månader som gärna klättrar, springer, hoppar, kasar nerför stenar på rumpan och såna saker. Eftersom han lätt blir varm vill jag gärna klä honom svalt. Men svala brallor är alltid så ömtåliga – har just suttit och lagat ett gäng tights med hål på både knän och rumpa. Tunna jeans funkar väl ok men är ju sååå dyra, typ 400 spänn på PoP??? Mjukisar är både för varma och för ömtåliga… dessutom vistas vi mycket i skogen och här på västkusten klär man ju gärna barnet i långbenta brallor pga fästingar…
  Man vill ju ogärna hindra sitt barn i leken för att kläderna inte ska gå sönder, samtidigt är det synd att alls kläder bara går sönder hela tiden, haha. Så hållbara, lekvänliga, rejäla men samtidigt svala byxor – det är något jag verkligen efterfrågar.
  Sen en sak jag inte fattar är varför inte alla strumpor har halkskydd undertill.

  1. Andrea

   Jag tar mig friheten att ge dig två byxtips, Maja. Min son har mest haft leggings hittills, men nu verkar de inte hålla för hur han leker längre. De här jeansen med knäförstärkning sitter lagom löst och är hyfsat mjuka och svala: https://www.kappahl.com/sv-se/kappahl/kids/alla-barnplagg/269449. De här Villervallabyxorna har vi egentligen inte haft tillräckligt länge för att jag ska kunna uttala mig om hållbarheten, men de är absolut svala nog för en varm sommardag och mudden i midjan är bekväm och praktisk 🙂

Annons

Integritetsinställningscenter

Nödvändiga

Läs mer i vår Cookiepolicy. Bl.a. om hur du kan hantera dina cookies.

wp-settings-time-xxx, wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_{HASH}, wordpress_sec_{HASH}, comment_author_{HASH}, comment_author_email_{HASH}, comment_author_url_{HASH}, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], laravel_session, XSRF-TOKEN, PHPSESSID, JSESSIONID, displayCookieConsent, _hjIncludedInSample, OB-sync, user_id, modal_shown, "m_* ", wordpress_logged_in_, wp-settings-xxx