Veckans fråga: Hur har omställningen varit för storebror? – Josefin
josefinknave

Josefin

Annons

Veckans fråga: Hur har omställningen varit för storebror?

Samira frågar: Jag vet inte om du har skrivit om Bs relation och reaktion till K än? Men han visar någon form utav avundsjuka eller att han tyckt det varit jobbigt? Vår 1,5 åring känner sig superbedragen, så himla trist. Kram och tack för en härlig blogg!

Hej och tack! <3 Jag har inte skrivit så mycket om reaktionen eftersom jag tyckt att det känts så svårt att beskriva på nåt sätt. Vår stora lilla parvel är ju snart tre år och därmed inne i den klassiska treårstrotsperioden. Det knökas och bökas då och då, ofta är idéer jag och Martin kommer rätt sämst i hans ögon och det kan snabbt bli stora känslor för sånt som är ingenting i våra ögon. Nu har ju detta sammanfallit rätt bra med att jag först blev gravid och att lillasyster sen föddes, och det är omöjligt att reda ut vilka reaktioner som beror på att han blivit storebror och vilka som beror på den vanliga utvecklingen. Antagligen omöjligt!

Men en sak är säker och det är att det ju är lite av en livskris att få ett småsyskon. Storasyskonet har ju fram till nu varit själv med två föräldrar och jag tror att det är ett friskhetstecken att reagera på ett eller annat sätt. Såklart känns det tråkigt att läsa att din 1,5-åring har det kämpigt men jag tror verkligen att hen kommer vinna så mycket av att ha ett syskon att det kommer vara värt det i längden. 🙂

Men tillbaka till oss då. 😉 Jag trodde att det skulle bli fler tjuvnyp och taskiga ord kring vår bebis redan från start men det har vi faktiskt sluppit. Jag är helt övertygad om att det kommer bli en hel del fighter så småningom, snart kommer hon ju kunna krypa omkring och vara jobbig mot honom, men att det inte blivit nåt sånt ÄN nu när hon är så harmlös och försvarslös känns väldigt skönt om än otippat (och jag tror alltså inte att det heller är någon osund reaktion om någon annan med nyblivet storasyskon hemma bevittnar tjuvnyp dagligen, vår son har alltid varit kommunicerat mer verbalt än fysiskt och jag tror att det spelar in i vår situation). Ibland trillar små gulliga sägningar ur hans mun om att han tycker om sin bebis, att hon är gullig eller tokig och att de ska leka när hon blir större – men i en handvändning kan han också påstå att hon luktar illa eller springa iväg demonstrativt med händerna för öronen när hon skriker. Det är lite åt alla håll helt enkelt. 🙂 Min bild av deras relation just nu är att han nog tycker att hon är lite tråkig som inte kan göra nåt, ibland lite besvärlig som tar upp vårt fokus, men att hon ändå är en väldigt självklar del av familjen för honom redan. Han pratar ofta om familjen som “jag, mamma, pappa och K” och vill alltid säkerställa att även hon ska med när vi ska ge oss av nånstans vilket är gulligt. Till farmor har han också förklarat att “jag älskar min mamma, min pappa och min bebis”. <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 URSÄKTA HELT PARTISK REAKTION NU MEN JAG TYCKER ATT DET ÄR SÅ GULLIGT!!!!

Så ja, såna stunder får jag hålla fast vid när båda barnen protesterar över olika saker samtidigt. 😉 Kämpa på Samira, jag är säker på att du gör ett toppjobb med dina småttingar! Häftigt också att de är så nära varandra i ålder, jag är säker på att du kommer “betalas tillbaka” när de blir lite äldre och kan roa varandra massa, massa. 🙂 KRAM!

IMG_1828

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinknave

Kommentera

  1. Samira

    Hej! Tack för svar på frågan och tack för peppen! B är ju helt underbar 😀 och ja tänk så fint när de leker ihop i framtiden våra små<3 Stor kram och trevlig helg på dig!

  2. Dema, gravid igen!

    Jag har nästan 3 år mellan mina stora och det var inte heller så mycket tjuvnyp. Största var väldigt verbal precis som B och tror det kan göra stor skillnad att dom kan berätta vad dom tycker och tänker på ett annat sätt. Än idag flera år senare är lilla syskonet det bästa storasyskon vet! Ser efter och tänker alltid på h*n.

Annons

Integritetsinställningscenter

Nödvändiga

Läs mer i vår Cookiepolicy. Bl.a. om hur du kan hantera dina cookies.

wp-settings-time-xxx, wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_{HASH}, wordpress_sec_{HASH}, comment_author_{HASH}, comment_author_email_{HASH}, comment_author_url_{HASH}, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], laravel_session, XSRF-TOKEN, PHPSESSID, JSESSIONID, displayCookieConsent, _hjIncludedInSample, OB-sync, user_id, modal_shown, "m_* ", wordpress_logged_in_, wp-settings-xxx