Veckans fråga: Hur får man bebis att sova på dagen? – Josefin
josefinknave

Josefin

Annons

Veckans fråga: Hur får man bebis att sova på dagen?

Okej hörni världens bästa mamas (och Martin, hejhej Martin – enda mannen som läser min blogg tydligen) – nu är det dags att samla våra bästa tips igen. Veckans fråga (älskar för övrigt att ha en “veckans fråga” på bloggen, känns som att jag har ett tv-program?!) är på tema nattning och här är det nog tacksamt med mer än mina tips eftersom mina eventuellt råkar lämna mer att önska…..

Kajsa frågar: För oss äntrade nattning vid ca 2,5 månad eller sådär, det var helt enkelt då hon slutade att bara somna rakt upp och ner. Innan somnade hon i våra famnar men när hon var strax över två månader ville hon vara vaken med oss, men blev lite kinkig (trött), det tog någon vecka innan vi insåg att vi helt enkelt måste natta henne. Hur en nattar sitt barn är ju såklart individuellt, men vi matar sista målet i vår säng runt 20 (när hon visar att hon är hungrig+trött) och hon somnar och sover vidare i vår säng. Hon somnar inte ”bara sådär” på dagen längre heller, utan kräver lite rutin för det också (när detta sker beror ju på när hon är trött, men vanligtvis ~10, ~13, ~17), ibland blir det promenad, ibland går jag och läger mig i sängen med henne så sover hon vidare. Här behöver jag dock tips?! Hur ”nattar” en för vila på dagen?

Alltså: SÖMN. Något man kanske inte funderade på så mycket livet innan barn men något man efter man blir förälder helt plötsligt kan tänka sig att doktorera i. Det är ju inte helt lätt att få till barnens sömn på ett bra sätt, och samtidigt hänger ju sååå mycket på att de små liven (och en själv) får sova ordentligt så att alla blir någorlunda nöjda och glada.

K är ju ganska precis 2,5 månad just nu men somnar än så länge lätt i vår famn, så vi har inte återvänt till natta bebis-världen än. Hon somnar i våra famnar när hon är trött, ibland även i vagnen, och sover i soffan på kvällarna tills det att vi vuxna går och lägger oss. Men vad jag minns var det inte alls så enkelt med storebror, så det här tror jag är sååå olika från bebis till bebis.

Dessvärre kom vi ju aldrig fram till någon supernattning för B, trots att han hade svårare för att somna. Han hade en tendens att bli ….lätt hysterisk när han blev trött vilket gjorde att nattningarna allt som oftast blev en kamp som gick ut på att antingen skumpa honom i sele eller gå ut med vagnen. Vagnen har han nämligen ALLTID somnat bra i. Idag somnar han i sin säng utan skump eller vagn men så är han å andra sidan snart 3 år och nattningarna tar ju fortfarande sin lilla stund… Trots att vi aldrig riktigt fick kläm på nattningarna försökte vi väl ändå få till någon slags rutin kring pyjamas och sista målet inför natten i alla fall, men jag vet ärligt talat in om det gjorde från eller till. På dagarna gick vi i alla fall nästan uteslutande ut på vagnpromenad när han skulle sova eftersom det inte gick att söva honom på annat sätt (och selen blev ju mindre och mindre aktuell ju tyngre han blev). Frisk luft fick vi alla fall ordentligt av!

Ni andra – sitter ni på bra natta på dagen-tips för småttingar som inte somnar “av sig självt”? Och om ni inte har några mirakeltips på hur man får bebis att somna kanske ni sitter inne på nåt knep som peppar och boostar föräldrar som måste ta nattningskamp efter nattningskamp? Dela gärna med er i kommentarsfältet!

IMG_0471

Två småttingar med (än så länge) olika lätt för att somna. Coach K’s hypercoola träningsdress fyndade jag på Tradera förra veckan!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinknave

Kommentera

 1. Milla

  Så glad att du tar upp detta! Vi har en kamp med vår dotter 10 veckor varje gång hon ska sova. Och så sover hon bara 30 minuter! Suck. Behöver alla tips men känner att jag också provat allt..

 2. Maja

  Haha, ja detta kan man doktorera i…
  Vår son somnade endast av att ammas till sömns fram till han var säkert 6 månader. I extremfall funkade det att skumpa i famnen, vilket också var standardlösning mellan 6-9 månader. Bärsele somnade han också enkelt i! Men i vagnen hade han extremt svårt att få honom att komma till ro, jag fick amma tills han somnade och sedan lägga honom i vagnen, ta på alla kläder och hoppas han sov vidare… så var det fram till typ 5 månader kanske. Och att lägga ner honom sovande i en säng så han sov för sig själv funkade först vid 6-7 månader. Han sov aldrig någonsin längre än 30-40 minuter åt gången på dagen före han var ca 9 månader. Har för mig att han var typ 9 månader när det för första gången funkade att ligga bredvid honom och sjunga tills han somnade. Nu är han 2,5 och läggningarna är smidiga – vi läser i sängen, han har napp och sen sjunger vi tills han somnar. Brukar ta mellan 20-45 minuter och sen sover han i sin säng några timmar innan han kommer in till vår stora säng. På dagen får vi också natta aktivt, han har aldrig spontansomnat i soffan eller något sånt… Jag tycker det var först vid drygt ett år som det kändes som att sömnen faktiskt fungerade.
  Vi har absolut försökt med rutiner som någon annan skrev här ovanför, men jag upplever inte att några rutiner kring sömnen har funkat före typ 9 månader. Tror inte det är så enkelt som att alla barn mår bra av/hjälps av rutiner.
  Nu kommer snart nr 2, ska bli jättespännande att se om han också blir en sovhatare 😬😬😬

 3. Sara

  Från till dottern var kanske fyra månader nattade jag henne dagtid genom att läsa mig till rätta med henne på min mage, det eller en vän i konstant rullning var det enda som fungerade då. Plötsligt vid fyra månader gick det att lägga ner henne i soffan och hålla i handen så somnade hon.
  När det sötade funka vid sex månader ungefär så gick det plötsligt att lägga henne i vagnen och gå hela vägen till brevlådan och tillbaka så sov hon sött i sin vagn en timme eller två. Så gör vi fortfarande nu vid typ månader men antar att det också kommer sluta fungera snart 😅

 4. Kajsa

  Så kul att du tog upp min kommentar, och ja, det verkar verkligen vara olika från bebis till bebis! Ska lusläsa kommentarerna, hoppas på guldgruva!

Annons

Integritetsinställningscenter

Nödvändiga

Läs mer i vår Cookiepolicy. Bl.a. om hur du kan hantera dina cookies.

wp-settings-time-xxx, wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_{HASH}, wordpress_sec_{HASH}, comment_author_{HASH}, comment_author_email_{HASH}, comment_author_url_{HASH}, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], laravel_session, XSRF-TOKEN, PHPSESSID, JSESSIONID, displayCookieConsent, _hjIncludedInSample, OB-sync, user_id, modal_shown, "m_* ", wordpress_logged_in_, wp-settings-xxx