Veckans fråga: Vad är en “bra” åldersskillnad mellan barnen? – Josefin
josefinknave

Josefin

Annons

Veckans fråga: Vad är en “bra” åldersskillnad mellan barnen?

Anna: Nu har jag bara fått ett barn än så länge, men jag har sedan dottern var några veckor gammal saknat att vara gravid och genomgå en förlossning. Inte så att jag har en längtan efter att få barnen tätt utan mera att få genomgå en graviditet igen att ha något att räkna ner till (istället för att bara räkna upp åldern), få känna de mysiga sparkarna och den underbara upplevelsen att få en liten på bröstet för första gången. 

Nu när det gått åtta veckor sen din förlossning, så är jag lite nyfiken på hur du upplever åldersskillnaden mellan B och K. Är du nöjd med åldersskillnaden eller önskar du så här i efterhand att du fått dem tätare eller önskar du att åldersskillnaden hade blivit större än den är? 

Du skriver att du gärna vill få fler barn, hur många barn vill ni ha och har den önskan förändrats efter att du fått barnen? Vill du ha nästa barn tätt eller vill du ha ett lite större glapp nu till en ev. trea? 🙂

Vad härligt att längta! 🙂 Jag har faktiskt funderat rätt mycket på det där med åldersskillnaden, både innan lillasyster ens blev till och nu de senaste veckorna när vi blivit en familj på fyra. Just nu, och sen förlossningen, känns det som att 2,5 år är en ultimat åldersskillnad, men jag har ju å andra sidan inte testat något annat heller. Vår förstfödde är en väldigt verbal typ och “framåt” i den sociala utvecklingen vilket har gjort att vi har kunnat prata med honom rätt mycket om vad som sker. Man får ju fortfarande vara ödmjuk för att han bara är två år, såklart, men lite kan han ändå förstå. Framför allt kan vi genom talet lite lättare få reda på vad han känner och tänker.

När jag var gravid kände jag också väldigt starkt att jag inte hade pallat (eller, ja, man klarar väl det man måste men ni förstår) att vara gravid med ett mindre barn som kanske hade behövt bäras mer och man inte kunnat förhandla med på samma sätt, hehe. Jag upplevde andra graviditeten som BETYDLIGT tyngre eftersom småbarnslivet redan var i full gång och det inte fanns så många tillfällen att stanna upp på.

IMG_1278

Mina älskade barn och min yngsta lillasyster. <3

Och ja, just nu TROR jag att vi nog kommer få fler barn, men samtidigt är jag väldigt ödmjuk för att man ju aldrig vet vad framtiden har att bjuda på. 🙂 Vi har med andra ord ingen plan (vad jag vet haha) för kommande barn, när det skulle ske eller hur många vi önskar oss eller så. Det enda jag vet är att jag spontant inte önskar mig ett tredje barn med tätare åldersskillnad än de två jag redan har. Jag vill nog ha tid på mig att landa lite och känna efter. Det är ju stor skillnad på att ha en spädis som ligger still och en vild 1,5-åring som är överallt och ingenstans samtidigt eller en 2,5-åring som vill samtala om allt på en 2,5-årings vis, till exempel, och jag vill inte skaffa fler barn än jag känner att jag verkligen hinner och mäktar med. Men som sagt, man klarar ju det man måste klara och varje barn är ju en skatt även om det inte skulle bli som man tänkt sig.

Jag känner mig hur som helst inte stressad. Jag är relativt ung och har förhoppningsvis några år på mig att jobba med. Jag känner inte heller att småbarnsåren är något jag vill “riva av” och “passa på att få gjort” när man “ändå är inne i blöjträsket”, snarare känner jag att jag vill suga på karamellen och dra ut på det lite eftersom jag tycker att det är ljuvligt på så många sätt att ha såhär små barn (samtidigt som det är ett himla slit också, såklart, inget är svart eller vitt). Dessutom tycker jag att jag själv sitter på bevis på att åldersskillnaden inte behöver vara något som avgör om barnen får en bra relation eller inte. Jag har själv stor åldersskillnad mellan många av mina syskon (3,5 år, 8 år, 13 år och 17 år mellan mig och mina småsyskon) och visst, det har varit och är i vissa fall så att vi är i olika faser i livet. MEN det fina och häftiga är ju att vi växer ikapp varandra. Ingen relation är väl statisk och likadan för alltid? Alla mina syskon är rikedomar på olika sätt och jag får ut mycket av att ha varenda en i mitt liv – och jag tvivlar inte på att det kommer bli annorlunda framöver. Kanske bara ännu bättre? Syskon är ju en skatt för livet! 🙂

Hur känner ni andra? Tror ni att det finns någon ultimat åldersskillnad syskon emellan? Dela gärna med er i kommentarsfältet! 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinknave

Kommentera

 1. Kajsa

  Jag har också en föreställning om att 2,5 år är en ultimat skillnad! Det är tätt nog för att de ska kunna leka med varandra som små (självklart går det annars också, men ni förstår) men den äldre är ändå stor nog att förhandla med som du skriver. Innan jag fick barn, och även under tiden jag var gravid, ville jag gärna ha barn tätt. Jag tänkte mig att mina barn skulle ha varandra liksom, och samtidigt “klara av” småbarnsåren i ett kör. Men nu efter att min illla tjej kom känner jag att jag gärna ökar spannet till eventuella framtida barn till minst 2,5 år.

 2. Elisabet

  Intressant fråga och kul att läsa allas svar! Jag har tänkt att 2-3 års åldersskillnad är lagom. Syskonen kan leka bra ihop och det blir inte alltför jobbigt för föräldrarna med flera minisar samtidigt.

 3. Zazza

  Jag tänker att rent kroppsligt för mamman är det nog bra att vänta med graviditet nr 2,3,4.. tills dess att man känner sig i form igen. Det ÄR en ansträngning att vara gravid och jag upplever att det har blivit tyngre för varje gång. Därav ville jag ha större barnen “självgående” inför grav nr 3. Sedan spelar såklart stora barnens temperament in, vår största är en lugn och harmonisk tjej nedan mellersta barnet är mycket tydlig om man säger så 😉 Det gjorde att vi fick 2 år o 3 mån mellan 1 och 2 och nu har vi en nyfödd här och de stora är 5,5 och 3,5. Känns lagom för oss och för min del är bebistiden med blöjor, flaskor och upphackad sömn lite av en transportsträcka så ville faktiskt ha det avklarat innan jag blir allt för gammal. Ser SÅ fram emot att se hur syskonrelationerns utvecklas här hemma framöver!

 4. Lina K

  Jag tror inte att det finns en optimal åldersskillnad mellan syskon. Det hänger nog på varje familj, vad man gör det till. Våran dotter kommer att vara 18 månader när barn nummer två kommer. Däremot, om jag har den turen, kommer inte barn nummer tre komma lika tätt. Mest för att kroppen ska hinna återhämta sig men även för att det är mycket jobb med så små barn.

  I min familj är vi tre syskon. Jag är yngst. Det är 6 år mellan min och den äldsta samt fyra år mellan mig och den mellersta. Jag och mitt mellersta syskon har aldrig riktigt conecta med varandra medan kag har en jättebra relation idag med mitt äldsta syskon..

 5. Dema, gravid igen!

  Jag har 2 år och 8 månader mellan mina stora barn. Tyckte det var helt underbart att stora var så stor så hon var mer självgående, kunde prata, klä på sig, äta själv och inga blöjor. Hon var väldigt tidig i allt sådant. Jag tycker mina har lekt väldigt bra med varandra hela tiden och är väldigt tajta nu också. Det kommer vara 7,5 år till yngsta från bebisen denna gång. Känns lite tvådelat att den inte kommer ha några syskon nära i ålder att leka med. Men så skönt att kunna lägga fokus på bebisen.

 6. Tove

  Det låter bra. vår son kommer också vara 2,5 när hans syskon kommer nu i augusti. Känner som du, skulle inte heller orkat vara gravid med ett mindre barn! 🙂

 7. Anna

  Väldigt intressant fråga! Jag har funderat på det där med “ultimat” åldersskillnad, fast då gällande hur det varit ur syskonperspektivet. Jag är mellanbarn med en 19 månader äldre syster och en 3 år yngre, och ibland tänker jag att det kanske inte hade skadat med ett lite större mellanrum mellan mig och min storasyster. Nu var vi tillräckligt nära i ålder för att kunna göra samma saker och aktiviteter, vilket iofs var kul och bra och gjorde mig modigare, men jag kände mig i princip under hela barndomen som den lite sämre versionen av min storasyster. Med lite större åldersskillnad hade jag kanske inte kunnat hänga med i svängarna lika mycket, men kanske också blivit lite säkrare i mig själv som individ och gjort saker i min egen takt. Jag märker idag som 25-åring att jag ibland fortfarande tänker att min storasyster är bättre på diverse saker än jag, även fast det är helt ogrundat (fast det kanske är klassiskt lillasysterbeteende). Vår lillasyster är lite mer chill, och vem vet, det kanske är för att hon var relativt mycket yngre än oss andra två och såklart fick en tydlig lillasysterroll. Superintressant, och alla vi tre syskon har säkert olika uppfattning!

 8. Jeanette

  Jag tror inte det finns den perfekta åldersskillnaden för och vara ärlig, utan tror också det handlar mycket om hur barnen är och hur relationen ser ut mellan syskonen.
  Själv har jag enbart en storasyster och det är 9 år mellan oss. Vi har varit mycket ifrån varann, men fått en relation nu i vuxen ålder.

  Jag har tre barn och det är 6,5 år mellan alla, det råka bara bli så 🙂 Samma pappa och vi är gifta idag, men av olika skäl så blev det den åldersskillnaden. Vi önskar ett fjärde barn så vår yngsta dotter som är 14 mån ska få ett lillasyskon som är mer jämn med henne i åldern. Jag hoppas bli gravid inom de närmaste månaderna, vi har försökt nu sen i December 🙂

Annons

Integritetsinställningscenter

Nödvändiga

Läs mer i vår Cookiepolicy. Bl.a. om hur du kan hantera dina cookies.

wp-settings-time-xxx, wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_{HASH}, wordpress_sec_{HASH}, comment_author_{HASH}, comment_author_email_{HASH}, comment_author_url_{HASH}, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], laravel_session, XSRF-TOKEN, PHPSESSID, JSESSIONID, displayCookieConsent, _hjIncludedInSample, OB-sync, user_id, modal_shown, "m_* ", wordpress_logged_in_, wp-settings-xxx