Bärsjal eller bärsele? – Josefin
josefinknave

Josefin

Annons

Bärsjal eller bärsele?

I ett desperat försök att få lillen att förstå att det var hög tid för powernap drog jag på mig bärselen som jag faktiskt inte har använt på flera veckor. Då slog det mig att jag ju inte har kommit med nån “recension” gällande bärsjalen jag köpte? När jag väl använde selen blev det så uppenbart vilka för- och nackdelar de båda har så håll i er, här kommer en liten jämförelse vare sig ni vill det eller inte. 😉

BÄRSELEN
Vi har en Babybjörn och jag gissar att det är deras modell Original. Den räddade mig många morgnar i början av föräldraskapet när bebisen ville bli buren och jag ville ha frukost. Då somnade han i den på några minuter så länge jag var i rörelse (vad är grejen med att bebisarna fattar när man sätter sig ner/står stilla när de ändå halvsover?!) och jag kunde rodda på bäst jag ville här hemma. När han väl somnade var det relativt lätt att klicka ur honom ur selens grepp och försiktigt, försiktigt lägga ner honom i nestet utan att han vaknade. MEN, priset för denna lyx stavas ryggont. Jag vet inte om det är min rygg det är fel på eller om det är selens utformning, men efter en stund får jag riktigt störigt ont i axlar och nacke. Desto tyngre han blir desto snabbare går det…

+: Relativt lätt att få loss sovande bebis utan att väcka.
-: Ont i rygg, nacke och axlar.

BÄRSJALEN
Jag köpte Granits bärsjal. Det finns lyxigare och kanske bättre varianter men det här var ett bra alternativ för mig som inte visste om jag skulle gilla sjalandet eller inte då den är jämförelsevis billig. Den är i mjukt småstretchigt tyg vilket gör den förlåtande för den som inte är proffs på knytandet än, det kan liksom inte bli så himla fel. Nu visade det sig att jag älskar grejen med sjal, jag tycker att det är mysigt och det känns som att vi kommer närmre varandra än i selen på nåt vis. Dock är det ett stort minus att det är smått omöjligt att få ut en sovande bebis utan att väcka hen, så när den eftertraktade sömnen väl infaller sig sitter ni ihop. Mysigt, i och för sig, men inte så superpassande om man vill passa på att duscha eller vila själv samtidigt som bebisen sover.

+: Så himla mysigt, garanterat ergonomiskt då bebisen sitter i en säker “grodposition”, skönare för i alla fall min rygg.
-: Du förvandlas till en vandrande bebissäng.

Om det blir något mer barn i framtiden vill jag prova en Ergobaby, då det känns som en variant på sele som kanske är snällare mot ryggen, men nu har här shoppats färdigt när det kommer till bärdon. 😉

Kommentarer
josefinknave

Kommentera

 1. kalifornienmamman

  Vi hade också en Babybjörn först, men jag fick så otroligt ont i rygg, axlar och underamar (lite mysko?) och det kändes inte som att vår dotter satt så bekvämt. Sen köpte vi en Pognae, och herre min geeeet vilken skillnad! Lillan är vagnsvägrare sen födseln men är mest nöjd när vi är ute och går så den här selen har räddat mitt liv (och rygg) hundra gånger om 🙂 Nu tar vi timslånga promenader och jag känner inte av det alls!
  https://kalifornienmamman.wordpress.com

 2. JosefinKnave

  Jag känner också av handlederna!! Axlarna, nacken och handlederna verkar ta värst stryk av det sele-/sjalfria bärandet för mig. :/

 3. JosefinKnave

  Haha! 🙂
  1. Jag troooor nog att det funkar, B har passerat 6 kg och jag kan fortfarande använda sjalen.
  2. Vi hade ingen invänjningsperiod, utan han köpte den på samma sätt som Babybjörnen. Ibland behöver han lite övertalning men oftast går det bra. 🙂

 4. Erika

  Det är stor skillnad på babybjörnmodellerna! Original vs one är som natt & dag. One är lite ergobabyfeeling tycker jag. Båda är grymma om du frågar mig. Lycka till!

 5. anna

  Har aldrig själv provat bärsjal! Men ääälskar babybjörns bärsele, den har räddat många promenader med skrikande bebis haha…=)
  annasvarld.vimedbarn.se

 6. Helena

  Håller med föregående talare – älska Ergobaby! Vi köpte en begagnad Babybjörn och jag fick ont, precis som du. Sen hade vi tiren att få testa en Ergobaby 360, och den är faktiskt grym! (Är ju lite sponsrad eftersom jag fick den via Smartson, värsta lyxen hehe.)

 7. Maja

  Alltså man skulle kunna tro att jag är sponsrad av Ergobaby(I wish!) men jäääävlar vad bra den är! Min bebis väger snart tolv pannor och jag kan ta långpromenader med honom i den utan att få ett dugg ont i rygg eller axlar!<3 Och lillfisen somnar endast i den, så den kanske är lite för bra;) Om jag får ett till barn så blir det en Ergobaby 360 där man även kan ha barnet framåtvänt när det blir lite större! Kram

 8. Ellinor

  Vi har köpt en Ergobabay 360. Har bara provat den i affären med deras docka som vägde 4-5kg och då märktes det knappt att bebisen var där i. Provade även en Babybjörn modell okänd med samma docka och där kände jag direkt efter bara några få minuter att det blev tungt att bära för rygg/axlar/nacke. Så utan att ha provat Ergobabyn på en riktig bebis så är jag helt övertygad om att jag kommer bli supernöjd med den. (kommer bara därför få en bebis som hatar att sitta i den – livets ironi liksom 🙂 )

  Ergobaby finns för lite mer överkomliga priser på blocket/tradera, fast det har du säkert redan tänkt ut själv 🙂 Och med Ergobabyn kan man bära barnet till det är typ 4år eller väger 18-20 kg! haha man skulle lätt kunna tro jag är sponsrad av dem när jag är helt såld på produkten utan att ens provat den på riktigt men så är inte fallet 😉

  1. JosefinKnave

   Den verkar ju verkligen uppskattad! 🙂 Ja, den finns ju på Tradera men nu känner jag att vi bara inte kan ha TRE bärdon i vår lilla lägenhet, så mycket kommer vi nog inte använda den ändå.. Men vem vet, jag kanske ångrar mig. 😉

Annons