josefinknave

Josefin

Annons

Dagens fråga: Funkade profylaxen?

Hej, Skulle du vilja skriva ett inlägg om du hade nytta av profylaxkursen inför förlossningen och isåfall hur/på vilket sätt samt mer eller mindre än du tänkt dig?

Hej! Jag hade absolut nytta av profylaxkursen, men inte alls på det sätt som jag hade tänkt mig. Innan var min vision att jag skulle kunna göra min andning till ett verktyg att lindra smärtan i värkarna med. Det tänkte jag nog också när jag gick därifrån, för vi fick ju verkligen lära oss hur vi skulle kunna andas, massera och tänka för att det skulle bli lite mer uthärdligt. Men när förlossningen väl satte igång använde jag inte en enda massageövning (jag ville knappt att nån skulle röra mig) och jag andades inte alls precis som profylaxen sa.

Men ändå kändes kursen inte alls onödig! För det första fick jag ännu en gång bekräftat att lugn andning kunde påverka förloppet, eller åtminstone upplevelsen av det. Även om jag inte andades precis enligt profylaxen andades jag djupt och lugnt genom värkarna, och jämfört med de gånger jag inte andades och spände mig i stället var de värkar där jag andades medvetet mycket trevligare att ha att göra med. För det andra var jag ju rätt orolig innan förlossningen. Men kursen fick mig inte bara lugnare, den gjorde mig också peppad på att föda. Jag kände mig trygg i och med att jag fick mer information om förloppet, och det var lugnande att på något sätt få “öva” även om det inte var någon garanti att övningen skulle komma till användning då alla förlossningar ser olika ut. Så, ja, jag är ändå glad att vi gick den där kursen! 🙂

Precis innan kursen med bebis i magen!

Kommentarer
josefinknave

Kommentera

 1. JosefinKnave

  Ja, det är ju bra att det går att lära sig om andning på många olika sätt! 🙂 Lyllo dig som fick så bra effekt av lustgasen, jag blev mest snurrig på ett sätt som jag inte gillade… Men under utdrivningsskedet sket även jag i det och andades låååånga djuuuupa andetag i den där masken, haha. Tänk att vi klarade det!! 🙂 Jag blir fortfarande stolt när jag tänker på det!

 2. Maja

  Jag kan bara hålla med! Att andas djupt i lustgasmasken var toppen! Hade den väl i princip tryckt mot ansiktet sista timmen av förlossningen;)

 3. Frida

  Hej och tack för en superbra blogg!
  Kan inte du berätta hur du mått med din mage och Crohns efter graviditeten och om din Crohns överhuvudtaget. Du skriver inte så mycket om just den. Är nyfiken då jag själv har Crohns. Har en son sen 1½ år tillbaka och själv så mådde jag bra under graviditeten men däremot inte efter graviditeten. Nyfiken på hur andra har haft det.
  Tack igen för en bra och mysig blogg, är inne flera gånger om dan och läser 🙂

  1. JosefinKnave

   Tack Frida! 🙂 Jag har en kategori för min mage som du hittar här -> http://blogg.veckorevyn.com/josefinknave/category/min-mage/ Där i har jag också ett inlägg där jag sammanfattat hela min maghistoria, som du hittar här -> http://blogg.veckorevyn.com/josefinknave/2014/01/04/allt-om-min-crohns/

   Anledningen att jag inte skrivit om den så mycket de senaste åren är för att jag, peppar peppar (!), mått så bra efter min operation att jag inte har varit så mycket i kontakt med sjukvården. Men så fort det händer nåt nytt på magfronten delar jag med mig! 🙂 Hoppas att din mage har lugnat sig nu. Kram!

Annons