josefinknave

Josefin Knave

Annons

Dagens fråga: Hur ska vi klara det ekonomiskt?

FRÅGA: Tycker det skulle vara väldigt intressant om du hade lust att blogga om graviditet (och stundande småbarnsfamilj) och ekonomi? Förstår om det är ett känsligt ämne men jag som själv vill skaffa familj snart har en väldans ångest när det gäller ekonomi (är visstidsanställd).

Men självklart! Såhär ser vår situation ut. Jag har mitt vikariat på VR som tar slut i juni, ”passande nog”. Martin pluggar nu samtidigt som han jobbar extra och blir färdig lärare till sommaren. Det är klart att det hade varit mer tryggt ekonomiskt om jag hade haft en fast tjänst, och därmed ett jobb att komma tillbaka till efter föräldraledigheten, men att ett företag väljer att anställa någon som de vet är gravid är ju tyvärr väldigt ovanligt – hur nöjda de än är – så det räknar jag verkligen inte med.

Trots att jag inte har något fast jobb och vi inte heller vet hur lätt det kommer vara för Martin på marknaden (det är ju omöjligt att förutspå!) är jag faktiskt inte så himla orolig. Det är klart att vi inte kommer fokusera på att skaffa ett nytt boende de första åren eller köpa spjälsäng, kläder, leksaker och liknande sprillans nytt utav fina märken. Vi kommer inte heller vara familjen som drar iväg vår 2-åring på månadslånga vistelser på semesterparadis eller åker på en spontan weekend under föräldraledigheten, resorna får snällt vänta till lite senare. Vi kommer hålla lite i pengarna och tacksamt ta emot sånt vi får ärva och köpa mycket second hand, just eftersom det är dumt att ta sig vatten över huvudet med ekonomin i vårt läge. Det är viktigare för oss att kunna fokusera på att ha råd med riktig, bra mat, kunna unna vårt barn roliga intressen och kunna spara till framtida boenden.

Vi har en rejäl buffert för oförutsedda utgifter tack vare att jag ändå jobbat heltid väldigt länge och ändå levt på studentbudget tack vare min studerande kille. Dessutom är det en väldigt stor ekonomisk trygghet att äga sitt boende här i Stockholm. Jag är inte heller främmande för att jobba lite extra strax efter att barnet är fött för att dryga ut kassan och har som plan att hålla igång mitt frilansande åtminstone en dag i veckan. Med lite tur kan även bloggen bli en extra inkomstkälla, i och med att den ändå kräver mycket tid, som drygar ut vår kassa.

Det kommer ordna sig. Något jag i alla fall vet är att jag inte för något i världen hade valt att vänta med det här med facit i hand bara för att få en fast anställning i journalistbranschen (som är smått omöjlig) först. Jobb och pengar kommer aldrig bli viktigare än det här som Martin och jag har på gång nu.

Kommentarer
josefinknave

Kommentera

 1. En annan Maja

  Hej!
  Det är kul att följa din blogg, speciellt då jag också väntar barn. Du ligger 6 veckor före mig 🙂
  Hur som, jag är student och som du vet innebär det en begränsad ekonomi, men jag räds inte familjebildningen för det. Har, precis som du tänkt köpa det mesta (läs allt) begagnat. Dels ur ekonomisk synpunkt men också ur miljösynpunkt. Är även starkt övertygad om att lite slitet är bättre än nytt för den känsliga babyhuden!
  Här kommer då anledningen till min kommentar, Stockholms bästa barnbutik: http://www.byebuy.se
  Givetvis second hand 🙂
  Lycka till med allt!

Annons