josefinknave

Josefin Knave

Annons

Låt dig inte smittas av en hälso-zombie

Nu måste jag bara få lufta en grej som har gjort mig så otroligt frustrerad på sistone. Det är nämligen som att nåt sorts zombie-virus har tagit över vissa personer. Smittan verkar främst spridas genom forum som Instagram men jag har även sett tydligt drabbade personer på Facebook och bloggar. Ja, snart lär det inte finnas ett endaste feed där jag inte stöter på en hälso-zombie.

Att använda ordet tränings-zombie är kanske fel egentligen. Det första jag tänker på när jag hör ordet zombies är sega varelser som går lååångsamt, långsamt – och det är motsatsen till vad hälso-zombiesarna gör. Men om man läser Wikipedias (bästa källan) beskrivning av zombies blir det ändå klart att det funkar.

”en människa vars sinne behärskas av en annan eller vars viljeförmåga helt försvunnit”

Hälso-zombiesarna har tagit hälsa och träning ett steg längre. De går upp klockan 05.30 för att hinna med en PW innan frukost (”kvarg, nötter och proteinpulver – supergott”), de byter ut så gott som alla kolhydrater (”onödigt”) mot tre skivor gurka, fem ruccolablad och sex strimlor paprika och ser till att exakt varje löprunda mäts med RunKeeper så att de kan kopiera den där kartan som visar exakta löpsträckan (helt 5-6 kilometer på vardagar, för att sedan fira med 1 mil på helgen). Bild på träningsskorna under PW:n, kanin-kosten och printscreenen från Runkeeper läggs självklart ut på Instagram så snabbt som det bara går. Det är nämligen så att hälso-zombiesarna tänker att alla andra vill se, heja och peppa när de går rakt in i hälsoväggen.

Vad andra gör med sina liv har jag egentligen kanske inte rätt att säga till om. De flesta som rör sig i sociala medier är vuxna människor som kan ta hand om sig själva – men det jag stör mig så otroligt mycket på med hälso-zombiesarna är just den här hjärntvättningen som gör att allt – alla resultat och alla prestationer – ska visas upp som ett desperat ”titta på mig jag tränar nu igen visst är jag duktig? Eller? Visst är jag? Kolla dååååååå!”. Det är såklart väldigt imponerande att lyckas hitta disciplinen att göra något helhjärtat – men när vi tittar på hur unga personer förhåller sig till sina kroppar idag tror jag att man gör väldigt många en otjänst genom att vifta efter den här typen av uppmärksamhet.

farfarfa
Tre print screens från Instagram, bland andra hittade under taggar som #fitinspo, #healthy och #aldrigvila. Skulle ni känna er mätta av lunchen i mitten efter ett gympass? Jag hade svimmat för att sedan avlida kort därpå om jag inte hade fått mer mat, helt garanterat. Åtminstone så hade mitt humör inte varit att leka med!

Ser jag att tre av fem lunchbilder på min instagram är både hälften så små och dubbelt så gröna som min lunchlåda är det klart att jag börjar undra. Är min lunch ..onyttig? Innebär första morgontitten på Instagram fyra bilder på folk som är ute och morgontränar en helt vanlig, trött torsdag är det klart att jag tänker till. Är jag lat som precis har avverkat tredje snoozen och som inte tänker röra på mig mer än min jobbpromme idag? När jag ser bilder på perfekt tränade magar med texten ”nu börjar det väl märkas liiite i alla fall?” är det inte alltid utan att jag nästan äcklat tittar ner på min egen mjuka, vinterbleka – och helt normala mage.

Jag har svårt att tro att jag är ensam, och nu när jag har insett vad som till stor del har gjort att jag helt plötsligt har börjat bli lite kritisk mot min kropp blir jag ibland så arg på de här bilderna att jag bara vill gå in och skriva arga kommentarer. Men det är ju inte heller rätt väg att gå.

Jag tycker inte om att inte ha lösningar på saker och ting, men det får jag inte här. Jag skulle vilja att alla tänkte till en extra gång men samtidigt har ju folk rätt att säga och göra precis hur de vill. Här har ni i alla fall en bild på en helt vanlig (nåja), 23-årig mage som inte kommer få några magrutor men som är rätt stark ändå. Och den kommer ta mig tusan få luftas fritt på varenda strand i sommar även om den kommer vara långt ifrån brunast. Den vet nog innerst inne att den charmig, mysig och fin ändå. Nu ska jag bara se till handsprita händerna innan jag går in på Instagram framöver för att slippa drabbas av zombie-viruset som får mig att tro nåt annat. Kan faktiskt inte tänka mig något värre.

Bild 2691

/Magen som kanske inte har några synliga muskler och som helst ligger i veck när jag sitter ner – men som också bär på en spännande historia, två portioner pasta med grönsakssås och som får en massa kärlek varje dag.

EDIT: Hej! Läs gärna mitt inlägg –>här<– innan du tolkar det här som att jag hatar alla som är intresserade av hälsa. 🙂

Kommentarer
josefinknave

Kommentera

 1. Emma

  Suveränt!
  Bra att du nämner hur unga människor förhåller sig till sina kroppar.
  Det är superviktigt!

  Mycket välskrivet!

 2. Karin

  Tack Josefin! Jag har aldrig läst din blogg förr men vill börja nu.
  Du sätter ord på massa saker jag har tänkt. Går ständigt runt och VILL VERKLIGEN INTE påverkas av det där skitidealet. Samtidigt tänker jag mycket på att jag kanske äter för mycket av det ena och det andra och granskar min kropp i spegeln varje kväll nästan. Då brukar jag säga du är så fin! för att kompensera upp för all hälso och träningspress som har lagt sig som en våt filt över mig under dagen. Jag önskar så att detta ideal dör ut snart! Det är så svårt, nästan omöjligt att avskärma sig från det. Och när det finns där hela hela tiden och bara trycker på en mer kvarg och springrundor så är det så himla svårt att faktiskt tycka att min mage är jättefin. Skönt att du skrev det här och la upp en bild på din mage som ser ut ungefär som min!

 3. Michaela

  Hej! Detta var det bästa och mest välbehövda blogginlägg jag läst på länge. Har själv fastnat i alla #fitspo bilder och hur alla ska vara så extremt nyttiga och träna sönder sig själva. Jag har själv varit där i ett år nu vilket i januari resulterade i att jag blev övertränad pga. att jag ätit så dålig återhämtningsmat (dvs. inga kolhydrater) och tränat vid varje tillfälle jag fått. Nu kan jag istället inte träna alls och mår jätte dåligt, och dessa bilder som läggs upp på instagram får mig nu i efterhand att inse hur sjukt det är, all HETS. Tack för en liten bekräftelse att jag inte är en av de där lazy girls utan bara är hetsfri och börjar på så sätt bli frisk från alla sorts ätstörningar och träningshets. Kram!

 4. Olivia

  Heja dig! Verkligen jättebra skrivet, hela den här träningshetsen och instagram uppvisandet är sjukt.. Jag är sedan tidigare anorektiker, är dock tillfrisknad nu, men jag vet ändå hur påverkad man blir av all den där hetsen. Ska inte sticka under stolen att även fast jag är frisk så har alla dessa inlägg fått mig att kila in på toa där två fingrar i halsen är den bästa vännen, och om det påverkar en tillfrisknad ätstörd tjej så mycket så kan jag tänka mig hur mycket den här träningshetsen och äta nyttigt hetsen påverkar de tjejer som ligger i riskzonen för ätstörningar.. Kan tänka mig att äs-enheterna kommer bli fullare efter det här, men då finns det ju fler modeller att värva också..

 5. AL

  Sedan finns det ju de som inte vill bli kallade alkoholister, men dricker flera gånger i månaden.

  Man bör träna för att det är ett roligt sett att umgås!

 6. Sara

  Helt fantastiskt inlägg, jag kunde inte ha sagt det bättre själv och håller med dig på alla sätt och vis!

 7. TH

  Tycker att det du skriver är rätt och har blivit frustrerad många gånger pga detta. Måste dock bara påpeka att hashtagen aldrigvila, och hela syftet med aldrig vila är en livsstil som många väljer att leva. Många av de som använder hashtagen har säkert ingen aning vad det står för, vill bara inte att vi ska smutsa ner allt slit som Mikael ”prime” har lagt ner på att bygga upp aldrig vila!

  I all välmening! Är helt med dig i dina övriga synpunkter 🙂

  1. Josefin

   Tack snälla! Hade inte alls tänkt på att det var hans varumärke, så det här är absolut inget påhopp riktat mot honom, varken som PT eller privatperson. Eftersom att jag sett den hashtagen så mycket i andra sammanhang kopplade jag den till det här, och jag menar absolut inte att rikta någon skit mot honom. 🙂

 8. M

  Du kan ju välja att sluta följa dessa ”hälsofreaks” annars. Ingen tvingar dig att titta och precis som du skriver så är det ju vuxna människor som bestämmer själva vad de lägger upp.
  Tycker ärligt talat att det bara luktar avundsjuka, om du inte orkar träna eller äta bra mat så betyder ju inte det att andra också måste vara lata och äta chips på fredagskvällarna..

 9. Elin

  Älskade Josefin, du är så klok och duktig på att skriva underhållande! Tror inte heller att det är så nyttigt att känna behov att lägga upp bild på allt ”duktigt” man gör, men har väl att göra med bekräftelsebehov, alla vill bli sedda och Instagramzz blir väl ett sätt då.

  Påtal om mat (blir alltid så hungrig av din blogg med alla awesome frukostbilder) så bakade jag morotsbröd igår, tänker alltid på dig när jag gör det, haha. Goda blev de som vanligt och underbart mättande, hade i pumpakärnor och solroskärnor. Så. Jävla. Gott.

  Kram!

 10. Jacqueline

  Hej!

  Tack för ett helt magiskt inlägg, det har gjort min dag! Jag tycker du skriver väldigt välformulerat och bra, så förstår egentligen inte varför missförstånd kan uppstå. Jag läser aldrig bloggar, men fick syn på detta och blev riktigt imponerad! Håller med i det du skriver, men särskilt då jag själv lider av en sjukdom (ME) som inte tillåter mig att träna över en viss (låg grad) och känslan man då får av dessa bilder och människor ger en helt klart dåligt samvete, trots att jag rör mig, äter så rent som bara möjligt och är överdrivet hård mot mig själv gällande motionsideal. Tack för att du lyfter ämnet! 🙂

 11. Gran

  ”en människa vars sinne behärskas av en annan eller vars viljeförmåga helt försvunnit”
  ”en människa vars sinne behärskas av en annans blogguppdateringar eller vars viljeförmåga för att träna helt försvunnit”

  Den senare zombien skulle nog passa in på halva svenska befolkningen som idag lider av övervikt och i vissa fall fetma.

  På vilket sätt är det negativt att andra personer visar visuellt vad för sorts mat som är bra när en majoritet bevisligen inte har en aning om hur pass snedvridna deras upplägg till husmanskost är och antagligen kommer förbli så länge de inte blir upplysta?
  Alla äter inte likadant heller. Den lilla lunchen på bilden kan vara menad för en liten tjej på 45kg som dessutom inte presterat särskilt tungt på gymmet och inte menad för dig efter tyngsta fredagspasset. Menar att folk kan försöka tänka produktivt innan de börjar jämföra med sig själva utan någon sorts bakgrundsfakta.

  Själv följer jag det hela med intresse, jag vet inte om det är det här som kommer bli en vändpunkt i det annars växande partiet för soffsittarindivider med prefabricerade Finduslådor och modell XL chipspåse mitt i veckan men en kan ju hoppas.

  Självklart håller jag med dig på punkten att det är minst sagt svårt att förstå hur någon kan vilja trycka ut hela sitt liv på Facebook i små statusuppdateringar MEN jag ser då hellre att det handlar om något livsviktigt än att någon precis dammsugit, tagit ut soporna eller tagit med sin ungjävel och handlat.

  Mvh Gran

  1. Amanda

   Håller verkligen med dig! Hade det inte varit för instagram hade jag legat kvar i sängen/soffan och inte gjort ett skit!

 12. Minst

  Hm. Jag misstänker starkt att jag skulle falla in i den här kategorin av ”hälso-zombies” — Jag tränar hårt fyra gånger i veckan och äter 100% vegetariskt. Dessutom äter jag väldigt ”rent”: Ej godis, bakelser, chips, läsk, mättat fett (smör, ost, dressing etc), saker med tillsatt socker (sylt, yoghurt, de flesta frukostflingor etc), alkohol…….. etc. Listan kan göras lång. Så jag känner mig ganska träffad av det här inlägget.
  Dock, är det faktiskt så att jag skäms (!) över detta. Eller kanske inte skäms, men jag tycker att det är pinsamt. Jättejobbigt. Jag avskyr den där stunden när jag ska beställa mat ute med mina vänner och alltid tar en sallad utan dressing eller pizza utan ost eller pasta utan sås eller liknande.
  MEN. Det jobbiga ligger inte i att ”behöva” äta så här. För det är inte jobbigt. Alls. Jag gör det för att jag vill. Jag tycker om det. Och jag mår otroligt bra av det, både psykiskt och fysiskt (viktigt punkt då jag, precis som du, råkar ha crohns).
  Så varför är det jobbigt? Varför får jag skuldkänslor när jag lägger upp ett inlägg om att jag simmar tre kilometer på en timme? Ja, ärligt talat… på grund av folks avsmak mot denna ”hälso-hets”. På grund av att jag vet att folk kommer att tycka att jag är fånig som väljer bort dressing och ost och sås. På grund av att det känns som att folk kommer att se ner på mig, bilda sig förutfattade meningar om att jag antagligen njuter av att visa dem hur ”duktig” jag är. För det gör jag inte. Jag tycker, som sagt, att det är skitjobbigt. Jag vill inte ha den uppmärksamheten. Samtidigt vill jag inte heller medvetet låta bli att blogga om vad jag äter eller hur det går med träningen, för min blogg är min dagbok, och när jag tittar tillbaka i den vill jag ju faktiskt kunna se helheten av hur det var på den tiden. Inte bara utvalda bitar.
  Oj vad lång den här kommentaren blev. Felåt. Men jag tänkte bara att det vore värt att visa denna andra sida av myntet också, dvs att hälso-zombie-hatarna kan få hälso-zombierna att må dåligt. Och att alla hälso-zombies faktiskt inte söker bekräftelse.
  Tack för mig.

  1. Josefin

   Hej du! Bara en grej – jag hatar inte de jag i inlägget/krönikan kallar hälsozombies. Absolut inte. Herregud, jag känner inte ens en hundradel av dessa, hur ska jag kunna hata? Jag tror att du vet det innerst inne också, efter att ha läst min blogg ett tag. Det jag tar upp är ett fenomen som jag vill belysa då jag tror att det i många fall kan leda till feltolkning och att jakten efter hälsa får en negativ twist. Jag menar inte att hacka på någon personligen, och lika väl som man ska inte dra alla över en kam ska man inte heller låta sig bli dragen över någon kam. Jag förstår också att flera lägger om kost och tränar för att MÅ BRA fysiskt och psykiskt. Jag är ju också så? Det jag blir rädd för är de gånger jag tycker mig märka att träningen och kosten ändras om med främsta syfte att få en vältränad kropp – alltså med fokus på det yttre. Det är där jag ser det främsta problemet. Hoppas att du är med på vad jag menar!

   1. Minst

    Helt med på vad du menar! Och klart att jag inte tror att du hatar dem. Använde mest ordet ”hatare” som en benämning på de som stör sig på ”hälso-zombierna”, var som svårt att hitta ett annat passande… ”Icke-stödjande-av-hälso-zombie-livsstilen”? Ja du ser ju. Behövde något simpelt!
    Och du har helt rätt i att det är när fokus hamnar på utseendet som saker har gått överstyr. En vältränad kropp ska man vilja ha främst för dess funktion!

    1. Josefin

     Åh vad skönt. 🙂 Precis som i alla frågor finns det ju flera sätt att se på saker och ting. Hoppas att du får må bra och att din mage är snäll mot dig nu!

 13. Rakel

  En väldigt sund värdering och ett bra skrivet inlägg. Jag tränar mycket, två gånger per dag och vill se resultat inom träningen. Jag försöker äta mat som är bra för min kropp, meeeeen jag älskar mat, njuter av att äta en kaka, glass eller you name it. Skillnaden mellan mig och många andra är att jag inte behöver bekräftelsen som många nästan kräver när de väljer att lägga ut bild efter bild på instagram med diverse motiv på kalorisnål mat och kvarg med funlight, som nog verkar ha blivit Sveriges nya nationalrätt, och en kropp som kämpar i 110 varje dag. Gör man det verkligen för sig själv tror inte jag att man lägger ut så många bilder som vissa gör. Jag tror istället att dessa personer gör detta för att få en bekräftelse, precis som du säger, att de är duktiga och hälsosamma – sen kan vi ifrågasätta vad som är hälsosamt?! Dessa fitness och #healthy hashtagsmänniskor har nog kanske inte riktigt tittat i innehållsförteckningen för sin älskade Celsius som så många dricker. Det är så mycket av det yttre som skall stämma in, och som ska vara bra att man missar att läsa på lapparna. Men…allt är bra med måtta! Träna med måtta, ät med måtta, lägg upp bilder på instagram med måtta, drick med måtta, vila med måtta… hur tråkigt det än låter så är lagom faktiskt ett väldigt bra ord ibland. Och man ska inte glömma att bara göra det man själv vill och inte det som samhället säger åt dig att göra.

 14. Josefine

  Alltså snacka om att du precis satte ord på alla de röriga osammanhängande tankar jag haft i mitt huvud det senaste! PRECIS så känner jag med! Fan va grym du är som fick ihop en sån bra text! Den ska jag sprida vidare! KRAMIS!

 15. Jessica

  Jag kan tänka mig att det kan bli frustrerande att matas med bilder på träningar och hälsosamkost nästintill hela tiden, men är det inte bra att befolkningen börjar se efter sig själva? Visst ska det absolut inte vara ett tvång eller att man ska ses ned på om man inte tränar, men jag tycker att låt dem som vill träna gärnet få göra det. Jag tränar själv väldigt mycket, går upp tidigt för min morgonPW, men det får mig att må bra. Jag tränar för min skull och inte för någon annans även om jag postar bilder på instagram eller skriver om det i min blogg..
  Vill man lägga ut bilder på att man tränat eller ätit nyttigt är väl inte det heller fel? För det är väl som att jämföra med någon som lägger ut bild efter bild på sitt barn, sin katt/hund eller ”allt onyttigt den kan äta utan att lägga på sig ett gram”. Eller?

  1. Josefin

   Fast jag tror att du har missförstått mig nu. Jag menar inte att träning och bra mat behöver vara dåligt i sig, utan det är när det går för långt och ska vara något ”inspirerande” som det kan bli farligt. Även om fem av tio har kontroll på sin träning och kost kan den femtedelen som också håller sig under hashtags som #fitspo, #healthy, #aldrigvila och #weightloss inspirera folk till helt sjuka ideal. Att vara smal och supervältränad är inte i alla lägen ett sunt ideal, och framför allt inget som man egentligen kan se som ”normalt” med tanke på att långt ifrån alla har fysiskt krävande arbeten eller ens såna gener att det är något som faller sig naturligt.

   Precis som jag skriver i inlägget får alla göra som de vill, min dröm är bara att alla kanske reflekterar lite mer över vad som publiceras på sociala medier och hur det kan påverka de som inte är så starka i sig själv. Och det är klart att en ska få inse det själv, men jag är väl också en del av ”befolkningen”, och när jag känner att det är är viktigt för mig är det väl inte så knasigt att jag tar upp det i min blogg. Här har ju jag ett perfekt medie att nå ut till andra genom, så att fler kanske kan nappa och inse att träning sju dagar i veckan inte är något som förväntas av någon. Jag menar absolut inte att folk som tränar och tänker mycket på sin egen hälsa är dumma eller korkade, men jag tycker att det är viktigt att förmedla rätt attityd. Att träna för att må bra, hålla sig vid god hälsa och känna sig pigg är toppen. Att folk tar hand om sig själva har jag absolut inget emot. Men att lägga om sin livsstil för att gå ner i vikt när en inte har viktproblem eller för att ”få drömkroppen” är faktiskt bara något som ger mig ont i magen.

 16. Emma

  Väl skrivet, bra synpunkter och en hälsosam inställning! Men jag ställer mig snarare kritisk till thin-inspo-vembryssig-tänker-inte-länka-hashtaggarna. Att vilja träna och blir snabb/stark/baraförändrasigsjälv är något jag inte tycker man bör kritisera. Det är ett eget val. Medsystrar är vi ju alla och instället för att påpeka att träningshetsen är negativ att de som lägger upp bilder äter för lite (vilket tyvärr många gör…) så bör vi lyfta problematiken VAR detta kommer från. Att medias bantningshets (nu utbytt till fitnesshets 2013, same shit different name) på våren är boven i dramat. Att ALLA tidningar som riktar sig till kvinnor, tjejer och flickor(!) handlar om utseende både kroppsliga attribut som mage/rumpa/lår osv såväl som kläder och accessoarer.

  Nu blev det ett långt inlägg. Men kontentan är att : istället för att klanka ner på dem som bara projekterar det vi blivit tvångsmatade med från medier sen innan vi kunde prata så ska vi LYFTA det faktum att en VARIERAD KOST som gör oss MÄTTA under inga omständigheter är dåligt för oss.

  kram!

 17. Angelica

  Så jävla bra skrivet. Tack för att du tar upp ett aktuellt ämne, så himla bra! Det här är verkligen något som stressar mig. Speciellt på instagram, jag har slutat följa flera personer där eftersom de bara får mig att känna mig dålig och lat.

 18. Emelie

  Mycket bra skrivet, tror vi alla måste bli påminda om detta & flera gånger om.
  Blir också lite ledsen över inlägg i stilen ”efter ett hårt pass FÅR jag äntligen unna mig”, eller alla som skulle visa hur ”duktiga” de var under till exempel semmeldagen genom att lägga upp en bild på en ask med semlor med texter i stil med ”semlor till familjen, själv står jag över”. Fy. Förstår inte hur det kan vara något att skryta över? Klart alla påverkar varandra & det blir ju som nån ond cirkel där alla lägger upp bilder de tror att man ”ska” lägga upp på insta, men kom igen?! zzzz

 19. Hanna

  Tack! Så sjukt bra skrivet och tar upp något som är otroligt sant och viktigt! Jag själv känner ofta den känslan du beskriver, ångesten när andra är ”duktiga” medan jag själv då inte är lika duktig. Det är ju iallafall så det känns. Men ditt inlägg fick mig att tänka till. Har inte riktigt tänkt på vad dessa inlägg gör, och hur de påverkar mig negativt, men nu fick jag en tankeställare. Ska på direkten sluta följa vissa personer som jag vet är överdrivet hälsomedvetna och som jag vet ofta ger mig dåligt samvete. Det är inte värt att må dåligt själv för att få se deras bilder!

 20. Signe

  Meeeen. 🙁 Nu har både du och Yrsa skrivit om det här senaste dagarna och själv sitter man här som en skadeskjuten kråka som älskar att skriva om träning och kost. Men nu börjar jag bara känna att folk älskar att hata sånt som jag själv älskar. Tappar ju all blogglust. Ni menar säkert inte så men jag känner mig träffad och ganska b… 🙁

  1. Josefin

   Signe! Varken Yrsa eller jag menar att attackera någon personligen – utan vill belysa ett fenomen som jag tror kan komma att påverka många negativt. Jag förstår att man inte är ond eller dum i huvudet bara för att man skriver om träning och hälsa, men däremot tror jag att det kan behövas lite ”kritik” för att alla parter ska reflektera över vad som håller på att hända. Att skriva om träning och kost behöver inte automatiskt betyda att man hetsar, allt handlar ju om att hålla saker och ting på en sund och trevlig nivå. Så länge du känner att det du gör är bra och något du kan stå för tycker jag inte att du ska känna dig automatiskt dumförklarad.

 21. Evelina

  Så sant! Jag tycker den här hetsen har gått för långt. Mat som typ potatismos och stekt fisk eller pasta carbonara (bara för att ta två ganska så vanliga exempel) har gått från att vara vardagsmat till att bli bannlyst. Som att det är att vara ohälsosam om man äter något som, i alla fall vad jag tycker, var husmanskost för bara ett par år sedan… Bilden av mat blir ju helt snedvriden. Och samma sak med träningen, enligt bilden man måste vara helt slutkörd efteråt om det ska vara lönt ens. Vad hände med ”all träning är bättre än ingen träning alls”?
  Jag tycker det är jättelätt att bli blind för den här hetsen och tro att det är såhär det ska vara. Men så är det ju inte. Tack för ett väldigt bra inlägg som fick mig att inse att hetsen faktiskt är överdriven! Du är så klok!
  Kram

 22. Malin

  Haha så himla rätt skrivet! Stör mig också så mycket på denna hets när jag själv sitter med min godispåse och inte har tränat på en vecka…

 23. sara

  åhh tack för detta inlägg. har själv varit inne i det där, så att säga, och hoppas verkligen inte denna ”hälso”-hets blir någon slags endemi bland unga som fokuserar på helt fel saker när det kommer till något så viktigt som kost, träning och självbild.

 24. Cecilia

  Så bra skrivet!!! Jag är också sjukt trött (och arg och irriterad och spyfärdig) på den galna hälsohets som råder nu. Människor som går upp svintidigt för att hinna träna en timme före jobbet, bara käkar protein (eftersom kolhydrater och fett tydligen är livsfarligt även i mycket små mängder…?!?), tränar minst en timme till efter jobbet, osv dag ut och dag in… När hälsohetsen går så långt blir det faktiskt bara ohälsosamt och extremt, och det är inte bra för någon.

  TACK för en grymt bra blogg!!!

 25. Sofie

  Tack för världens bästa inlägg!!!!!!!!!!!! Seriöst.

  Har senaste tiden haft supermycket plugg, och ingen energi alls över till träning. Har även blivit en del chips på helgen och för stora måltider under vardagarna… Så fattar du ångesten när jag sitter där med min chipsskål, känner mig glad över den då det är det bästa jag vet på fredagskvällen efter en tuff vecka, för att sen gå in på instagram och se någon lägga upp en bild med ”fredagssnacks” i form av 1 msk keso och nötter. VILL JU SLÄNGA CHIPSSKÅLEN I SKALLEN PÅ PERSONEN. Man känner sig ju helt jävla värdelös ibland som inte kan stå emot alla onyttigheter. Och inte heller kunna pallra sig upp innan skolan på en 7 km lång ”skön” PW.

  Å andra sidan vill jag kunna unna mig mycket mat och att få lata mig om jag känner för det (sålänge det inte blir för ohälsosamt). Vet att jag inte kommer bli lyckligare av att äta keso till frukost (hatar keso). Krävs det att jag tar avstånd från alla sociala medier för att kunna vara mig själv, med gott samvete?

  Det är ju omöjligt.

 26. Cicci

  Håller med dig, Josie. Har stört mig så himla mkt på mitt instagram-feed senaste tiden. Inte bara för att hej, det är supertriggande men för att jag inte klarar av allt det som du beskriver. Vill bara krama lite på alla och säga hur fina jag tycker de är och att de inte alls behöver gå ner i vikt (för in the end, så är det vad det handlar om för 90% av dessa)

 27. J

  Tack!
  Verkligen. Det var en väldigt fin text och jag känner mig pa riktigt mycket bättre nu :)!
  Puss och hoppas du far en mysig kväll!

 28. Lova.

  Tack. Det försvann ungefär tio kilo krypande ångest efter att ha läst det här. Och tack för en bra blogg!

Annons