Ta reda på kön eller inte? – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Annons

Ta reda på kön eller inte?

Jag vet många som inte tar reda på kön på deras bebisar i magen. Förra gången var det en självklarhet att ta reda på om det var en flicka eller pojke. Jag var alldeles för nyfiken för att inte få veta. Den här gången är jag också nyfiken, men det känns inte alls lika viktigt. Förra gången var det viktigt för Ibbe också med tanke på anknytning. Han hade svårt att förstå att vi skulle få ett barn, så för honom underlättade det nog lite när han visste att Elsa var en Elsa.

När vi väntade Elsa gick det inte se kön på rutinultraljudet. Den här gången har jag valt att göra mina rutinultraljud på ett annat ställe och jag vet inte om det skillnad på maskiner och maskiner, men min uppfattning hittills är att personalen iallafall på det nya stället är mycket gulligare och ”ser mer”. Förra graviditeten gjorde vi ett privat ultraljud i vecka 28 och fick veta kön.

Om man kan se könet på rutinultraljudet vill vi nog veta. Men en liten del av mig är sugen på att inte reda på vad som kommer… åh jag vet inte! Nu blir det fredagsmys i soffan!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Vi tittade inte på någon av barnen. Så spännande och en riktig morot under förlossningen tyckte jag. Det var inte heller några problem att prata med den blivande storasystern (skiljer 4 år mellan barnen) vi sa bebisen och förklarade att vi får se om det är en lillebror eller lillasyster när bebisen kommit 😊 Hon blev jätteglad när en lillebror sedan kom!

 2. Jossan

  AH, din.a ögonfransar! Jag blir galen, måste veta vad serumet heter. Ni pratar om det i podden gång på gång men säger aldrig vad det är för märke. Berätta snälla 😀

 3. I

  Satans va snygg du är! Alltid! Vi va på rul i veckan och tog inte reda på det. Det gjorde vi inte med första barnet heller. Vi har haft 2 missfall och misslyckade ivfer för att få syskon, så överraskningen på förlossningen ser jag fram emot. 😊

 4. Maadde

  Ååh. Tips! Be barnmorskan skriva ner på en lapp könet. Be sen angelica fixa en ballong vars innehåll är antingen blå/rosa som du och ibbe kan Spräcka sen för att få reda på könet. Gör gääärna en Youtube-film så vi får hänga med 😍😍

 5. Lena

  Med andra barnet tyckte jag det var mkt viktigare att ta reda på könet – så man kunde prata med storasyster om lillebror, inte “den”.

 6. Linda

  Vi är gravida med första och alla är ju olika. Min man vill veta könet men inte jag. Så det kommer att bli en överraskning. Så länge som bebisen mår bra så känner jag inte att könet är viktigt.

 7. Tamy

  Jag är så himla nyfiken av mig och jag/vi kommer absolut att vilja veta om det blir en pojke eller flicka (pojkvännen har redan inköpt en hel mundering Brynäskläder) om vi får den stora äran av att få bli föräldrar en vacker dag 🙂

 8. H

  Du kommer nog kolla ska du se:) Minns hur besatt du var sist att veta om det var en pojke eller flicka att ni tom bokade in ett extra ultraljud bara för att kolla kön:)

 9. Sandra

  Jag frågade efter könet vid mina två första graviditeter. Jag kände att det var viktigt för anknytningen. Vad könet var spelade ingen roll men att få veta att det var en pojke/flicka gjorde det mer verkligt på nåt sätt. Det var inte “bebisen i magen” utan “min son/min dotter”. Att få gå och föreställa mig mitt barn, hur han/hon skulle se ut, vad namnet skulle vara, smeknamn osv var en viktig del av min process.

  Det är så roligt att få följa er resa från start, UL, dina tankar och känslor! Tack för att vi får “vara med”. Skulle vara jätteroligt om du kunde filma Elsa och fråga om hennes tankar kring bebisen!

 10. Helena - Vägen till ett plus ➕

  Den dag jag blir gravid kommer jag inte vilja veta vad det är. Jag trodde det länge. Att jag skulle vilja veta så snart det bara går, göra NIPT-test och i samma veva få reda på kön då de kollar allt. Men nu… När jag känner efter. Jag behöver faktiskt inte veta. Så länge hen mår bra. Jag längtar.

 11. Emma

  Med första kollade vi inte och det var en spännande känsla att få veta när han kom ut (var helt 100 hela graviditeten att det var en kille så blev egentligen ingen överraskning 🙈) med nummer två sen så kollade vi ☺️

 12. Madelené

  Förslagsvis, och om ni vill dela med er av det, så kan ni ju be om att få det nedskrivet. Ge det typ till angelica och be henne fixa en ballong vars innehåll antingen är rosa eller blått. Som ni sedan får Spräcka och på så vis se! Tänkte att ni kunde filma och dela med er av på Youtube/Instagram!

 13. Jessica

  Jag har två söner. 4 och 2,5 år. Är världens mest nyfikna person men ville verkligen inte veta kön innan! De va sååå fantastisk och spännande att inte veta! Och sen när vi ringde till alla nära, speciellt min pappa! Och fick säga ”du har blivit morfar till en…. pojke” såå himla fint!

 14. Karin

  Jättefin bild på dig! Hur är illamåendet nu?
  Vi tog reda på kön på båda barnen🙂Första graviditeten så ville jag egentligen inte veta men min man ville ABSOLUT veta så då blev det så. Det blev en pojke. Andra graviditeten ville vi båda veta. Tyckte att det var lättare att planera då. Dock fick vi olika besked på kön i andra graviditeten, flicka i v 20 och pojke i v 37! Så när det var dags för förlossningen så visste vi egentligen inte vad som skulle komma ut eftersom vi fått olika besked. Ut kom iaf en flicka😃Så man kan ju aldrig vara säker…. 🙂

 15. Sabina

  Hej! Jag har inte tagit redo på kön någon utav mina 3 graviditeter. Denna sista gången var jag lite sugen på att få prova på att få veta kön på ultraljudet men bestämde mig för att inte göra det ändå. Jag har inte känt att jag behöver veta snopp eller fiffi för att kunna knyta an bra till bebisen men förstår ändå dem som vill veta innan.
  Andra graviditeten så kallade vi magen/bebisen för lillebror, det var dottern som började med det och fortsatte. Så många trodde vi hade tagit reda på kön men fick om och om igen förklara att så var inte fallet, men ut kom det en lillebror. Nu tredje graviditeten så sa äldsta dottern att hon ville ha en lillasyster denna gången och ut kom en lillasyster hemma i badrummet en tidig morgon för 3,5månad sen 🙂
  Kram och lycka till!

 16. Veronica

  Jag tycker det är så himla spännande att inte veta! (Är i v.34). Kommer ju krysta ut ungen av ren nyfikenhet 😉 Man får ju veta det förr eller senare ändå, vi tycker det är kul med att dra på överraskningen.

 17. Sanna

  Ni kan ju be barnmorskan skriva ner könet på en lapp så kan ni öppna den sen om ni inte bestämt er när det är dags för RUL 😃

 18. Louise

  Jag är snart i vecka 12 och tror nog att vi kommer kolla kön om det är möjligt. Det känns som att det är bra att kunna förbereda dottern så mycket så möjligt. Att bli storasyster är stort nog så tror det kan vara bra om hon vet att det är en lillasyster eller lillebror 😊

 19. Jessie

  Hej,
  Vid de första två barnen så tog vi inte reda på kön. Det visade sig vara 2 pojkar. Jag vill så gärna ha en dotter men min man var nöjd med 2 men efter lite övertalning så bestämde vi oss att försöka skaffa en tjej. Jag fick lova min man att om även trean var en pojke skulle vi stanna vid 3 barn. Så på RUL med trean kunde de är att dt var en liten tjej där inne 😊 Det var enda gången vi tittade kön.

 20. Emelie

  Gör precis som din magkänsla säger, ni har ju några veckor på er att bestämma er. Väntar själv nr två och tog inte reda på kön varken nu eller första gången. Det var en sån fantastiskt rolig överraskning förra gången, som en megapresent som beröm efter ett maratonlopp!

  Jag upplever dessutom att många idag är extremt besatta av att veta kön, som att man inte kan slappna av annars, men det går faktiskt lika bra (eller dåligt 😉) att knyta an till en könlös bebis. Idag har vi sånna kontrollbehov (inkl jag själv) och är vana vid att få saker och information på sekunden. Jag ser därför detta som en liten tålamodsprövning för mig själv….
  Lycka till med ert beslut, det kommer att bli
  bra hur ni än gör 🤗,

 21. M

  Grattis till graviditeten. Vi är gravida med nr tre och fick precis veta att nr tre är en grabb. Triss i grabbar😍Vi gjorde en liten grej av det. Barnmorskan skrev d på en lapp och la i ett kuvert som jag lämnade till ett fik. De fick baka en tårta och när vi skar i den så fick innehållet symbolisera om d var kille eller tjej. Gjorde det tillsammans med våra bästa vänner och barn. Blev en speciell stund. Kanske löjligt men jag tyckte d var ett kul sätt att få veta på. Med nr en och to visste vi inte innan förlossningen. Oavsett hur ni gör blir d nog bra!

 22. Petra

  Så olika det är, jag som tex älskar paket skulle aldrig vilja veta innan bebis kommer då jag liknar det vid att öppna alla paket under granen innan julafton!😃
  Men jag tycker det är upp till var o en o bestämma!☺️

 23. Sophie

  Med första barnet gjorde vi precis som er, kikade på könet i förväg mycket för att min man, som Ibbe, kände att det underlättade anknytningen. Med andra barnet tittade vi inte, men min man var övertygad om vad han sett på rul, och mycket riktigt var det en till pojke. I efterhand spelade det absolut ingen roll om vi tittade kön eller inte.

 24. Sibel

  Det rätta att göra är vad ni känner för. Jag har aldrig tagit reda på kön och skulle inte vilja veta. Det ögonblicket att både få träffa sitt barn för första gången och samtidigt få reda på könet är så mäktigt för mig och speciellt min man.

 25. Malin

  Tycker absolut du ska ta reda på det:) är ju antingen eller och förändras inte så då kan ni lika gärna ta reda på det. Jag har kollat båda graviditeterna och tyckte det underlättade andra gången för min dotter att få veta om det var en lillasyster eller lillebror. Hon pratad mycket om sin lillebror och hjälpte oss med namnförslag och liknande (hon var 3 år då). Så go for it!

Annons