Sluta med Elsas lunchvila eller inte? – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Sluta med Elsas lunchvila eller inte?

Nu under semestern har det tagit väldigt lång tid att natta Elsa. Hon har helt enkelt inte velat sova. Jag tror att det kan vara en kombination av att hon inte är tillräckligt trött och att hon helt enkelt hellre vill vara vaken och leka. Vem vill inte det? Vissa dagar har hon inte varit trött på dagarna och har då hoppat över lunchvilan. Andra dagar har hon sagt till att hon vill vila och då får vi väcka henne efter en timme, annars kan hon lätt sova över två timmar på dagen. De dagarna hon inte har sovit någon lunchvila så har det varit så mycket lättare att natta henne.

Igår sov hon ingen lunchvila och då var hon riktigt riktigt trött när klockan närmade sig 19 och sovtid. Det händer sällan annars att hon är just riktigt trött. Nattningen tog max fyra minuter. Jag gick upp med henne, gav henne flaskan med mjölk och sen sa jag att jag skulle gå och dra ner persiennerna i det andra rummet och innan jag hade kommit tillbaka hade hon somnat.

Nu undrar jag hur ni andra gör med lunchvilan? När slutade era barn med den? Jag tänker att vi kan börja prova oss fram att inte ha lunchvila, men inte kriga för att inte ha den. Jag tänker som jag alltid har tänkt med hennes sömn, om hon somnar behöver hon förmodligen sova. Jag hittade en ett år gammal bild på munkimonium. Hur gullig? Jag vill ha en till.
elsa_bebisDet blir ju något helt annat sen när hon börjar förskolan igen också. De dagarna är ju intensiva på ett helt annat sätt än det är här hemma så då behöver hon säkert sin lunchvila. Vi har världens bästa pedagoger så jag och Ibbe ska prata om det där med vilan när hon har kommit tillbaka sen. Jag tror att dom också märker väldigt snabbt om hon behöver sin vila eller inte.
IMG_1326Den här bilden är också från förra sommaren. Tänk vad mycket som händer med ett barn på bara ett år. Jag slutar aldrig förundras över hennes otroliga utveckling. Det är så fint att få vara hennes mamma.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Vår dotter slutade att sova lunch vid 17 månader, självmant, hon gick inte att söva på dagen längre, tror de är jätteolika, bara att testa vad som blir för er och Elsa, att få lite egentid/partid på kvällen är verkligen att prioritera o så behövligt😊

 2. Lisa

  Vi har gjort lika som du säger. Vår son är född april -15 och sover bra på nätterna och vaknar runt 7 på morgonen. Någon gång i veckan sover han till närmare 8 och då var det ju svårt att få honom att sova efter lunch. Så då skippade vi lunchvilan och fick honom i säng runt 19-19.30 vilket är väldigt skönt. Så vi gör lite olika baserat på morgonuppstigningen och dagsaktiviteter. Men kan tillägga att han tidigare varit en riktig rutinunge! Så har han sovit långe så frågar jag ändå “vill du sova med napp och snutten?” Och antingen säger han nej eller så klättrar han upp för trappan till sängen.

 3. Miriam

  Min son slutade vid 20 mån ungefär. Han sover vissa dagar (är strax över 2 nu), men det är väldigt ovanligt. Märkte att han kortade ner nattsömnen med 1-2 h och ville aldrig somna på kvällarna, så då tog vi bort den och nu sover han nästan alltid 12 h/natt och är nöjd hela dagen =)

 4. Therese

  Min dotter har nyss fyllt 2åroch är i samma tankar som dig om lunch vila ska minskas eller tas bort. Hon sover 1 h på dagen är trött då men tar lång tid att lägg på kvällen 🙁

 5. Elin

  Har fyra barn och de har sovit olika allihop. En av barnen sov middag tills han var 4 år och då kunde han sova 3 h på eftermiddagen och ändå somna 19 och sova till 8. Sista barnet är lika gammal som Elsa och slutade sova på dagen strax innan hon fyllde 2 år. Vi försökte dra ner på sovtiden på dagen men nattningen tog ändå 1-2 h och ofta somnade hon inte förrän 22!! Nu går dagarna bra och hon sover ca 19-7. De dagar hon t ex somnar i bilen så är det extremt svårt att få henne att somna. Alla barn är olika har vi verkligen fått lära oss, även om jag tror att det skulle vara nyttigt för henne att vila hjärnan en stund på dagen.

 6. Julia

  Min son är 3,5 år och sover fortfarande. Han blir mycket piggare och gladare. Nu under semestern somnar han sen ca 20:30/21. Tycker det är skönt för oss alla med den där vilan. Jag hinner andas och eftermiddagen blir mycket roligare.

 7. Linda

  Min dotter är 3 och sover ibland fortfarande. Om hon inte sover efter lunch kam hon ibland däcka kl 16 eller 17 och då blir nattningen lagom kul. Haha. Vi får se hur det blir nu när föris drar igång igen och hon ska byta avdelning och inte gå med småttingarna längre.

 8. Cattis

  Vår dotter blir 3 i oktober och nu senaste veckorna har vi skippat vilan de dagarna hon sover till 8 på morgonen, vaknar hon tidigare har hon vilat ca 30-45 min. Då hon börjar förskolan igen hoppas jag nog hon sover en stund annars blir kvällen så tung för henne. Tror hårt på att barn måste få sova tills de är utvilade 1 gång per dag eller så ofta som möjligt åtminstone. Så blir hon väckt på morgonen (då vi ska till förskolan) vill jag gärna hon får sova så länge hon behöver på dagen, och nu i sommar då hon sovit så länge hon behövt på morgonen har vi väckt henne på dagen. Jobbar själv på förskola och det är alltid svårt detdär med vilan, men barn behöver iallafall en lugn stund på dagen.

 9. Therese

  Elvira blir 3 år nu i september och i december tog vi bort dagsvilan efter att vi haft några veckor med katastrofnattningar som kunde ta upp mot två timmar. Vi sa till på förskolan att hon fick ha vakenvila men att om hon va jättetrött så fick hon sova Max 30 minuter och sen fick dom väcka henne. Tror hon har sovit en gång på förskolan sedan vi tog bort vilan på dagen. Dom första två veckorna va ju en övergångsperiod och någon dag somnade hon för natten redan vid 17-17.30 men efter två veckor va hon i fas och nu tar oftast nattningen vid 19 Max 10 minuter.

  Prova er fram. Men är nattningen på kvällen jobbig och långdragen så är mitt råd att ta bort den helt, eller i alla fall korta ner den. 🙂

 10. Jessica

  Vi slutade med lunchvila nu under semestern, eller iaf att aktivt lägga henne på dagen.
  Då har vi kollat på en film mitt på dagen så att hon varvat ner lite, ibland har hon somnat en stund på soffan och då har nattningarna varit jättetuffa. I början tyckte jag att det kändes väldigt tidigt, hon fyller 2 i september, men hon är ju nöjd, glad och busig som vanligt. 😊
  Testa er fram, så kommer ni komma fram till något bra. 😊

 11. K

  Vi slutade strax innan vår son fyllde 2 år, både hemma och på förskolan. Förskolan ville gärna att han skulle sova en liten stund, men då fick vi natta tills kl 22-23 på kvällarna (men han gick upp 06.30 oavsett så då blev han kinkig senare under dagen pga för lite nattsömn). Alla barn har olika energi-nivå och min son skulle behöva mycket mer fysisk aktivitet för att behöva sova dagtid. Så tycker inte man ska titta så mkt på ålder 🙂 Nu är han 3,5 år, vi nattar vid 20 och han vaknar 07. Fungera är bra för honom/oss.

 12. Emma a

  Min son slutade vid 1,5 redan, o märker redan på min dotter på drygt ett att det tyvärr inte kommer dröja så himla länge för henne heller. Vet att de är ovanligt tidigt, på förskolan sa dem att de flesta barn där slutade vid 3 år 🙂

 13. Emma

  Min son slutade vid 1,5 redan, o märker redan på min dotter på drygt ett att det tyvärr inte kommer dröja så himla länge för henne heller. På förskolan sa dem att de flesta barn där slutade vid 3 år 🙂

 14. Amanda

  Jag funderar på precis samma sätt som dig, fick höra av någon som sa att om man tar bort lunchvilan kan det drabba nattens sömn, att det kan bli oroligt istället. Jag tänker också att man kan se sen när förskolan börjar, för som du säger så händer det ju så mycket mer där 😊

 15. Sara

  Prova att hoppa över lunchvilan det sista som är kvar på semestern så att hon hinner vänja sig lite med att inte sova på dagarna tills hon börjar på förskola igen. Vissa dagar kommer hon säkert behöva sova. Början av veckan kanske går bra å sen kanske hon behöver sova o slutet.

 16. Malin

  Hej, låter som att ni ska skippa lunchvila. Min son som är 3 år kan verkligen inte sova på dagen för då blir nattningen helveteslång. Vi snackar flera timmar. Igår sov han på dagen för han var verkligen supertrött. Men då fick vi inte honom att somna förrän 21:30 på kvällen, helt ohållbart. Han sover egentligen inte dagtid och har inte gjort det sen han var 2,5 typ. En sak till, sluta med mjölken på kvällen. Mjölk är ju fullt med socker, massor med laktos. Det blir hon nog pigg av! Inte farligt på dagen såklart men opraktiskt innan läggning.

 17. Johanna

  Strax efter hon fyllde 2. Vi slutade hemma och på förskolan samtidigt för även om vi provade med bara 30 min sov på förskolan var det omöjligt att lägga henne på kvällen. Inget sov = så lätt läggning. Men det var ju ett bra tag man fick ha koll på henne så hon inte somnade i vagnen på dan om vi skule gå nånstans, men hölls hon aktiv under dan var det inga problem/

  1. Sara

   Prova att hoppa över lunchvilan det sista som är kvar på semestern så att hon hinner vänja sig lite med att inte sova på dagarna tills hon börjar på förskola igen. Vissa dagar kommer hon säkert behöva sova. Början av veckan kanske går bra å sen kanske hon behöver sova o slutet.

  2. Sara

   Prova att hoppa över lunchvilan det sista som är kvar på semestern så att hon hinner vänja sig lite med att inte sova på dagarna tills hon börjar på förskola igen. Vissa dagar kommer hon säkert behöva sova. Början av veckan kanske går bra å sen kanske hon behöver sova o slutet.

 18. Josefine

  Mina två barn (2 och 5 år) somnade kl 22 igår. Sommaren alltså… lilla sover på dagen fortfarande och det som är viktigt vad jag lärt mig är att barns hjärna mår väldigt gott av att få en stunds sömn på dagen. Hörde en läkare som påstod att barn eg behöver sova på dagen ända upp i 5-6 års åldern. Det visste inte jag med min stora så med henne tog vi bort dagvilan vid 2,5-3 års ålder pga långa nattningar och trötta morgnar. Med det sagt så märker ni väl vad som funkar bäst på sommaren i lugnare tempo. Lyssna inåt 🙂

 19. Heidi

  Hej!
  Vår tjej somnat blivit 2 ville helt plötsligt inte alls somna på dagen. Det tog 1.5 timme innan jag frågade om hon inte ville sova. Nej var svaret och sedan dess har hon inte sovit mer än när hon somnat i bilen. Går superbra hela eftermiddagarna och hon somnar snabbt på kvällen. Sover sedan hela natten. Dock kan jag som du säger tänka mig att hon kan behöva sova på förskolan men det får vi ta då. Kan ju vara så att det kan behövas någon dag ibland även hemma.
  Hoppas ni kommer fram till något bra med Elsa. Inte kul när läggningarna på kvällen inte funkar.
  Tack för en härlig blogg!

 20. -Jenny-

  Vår stora slutade med dagvila när han var 2,5 år under semestern. Vår lilla slutade innan han fyllde 2! Fast bara hemma. Han har hela tiden sovit på förskolan och somnar fort där. Det har funkat bra eftersom det är jobbigare dagar på förskolan men han har hela tiden varit lättare att natta på helgen än under veckan. Nu under semestern är han 2,5 år och nu försöker vi ta bort hans dagvila helt även om han somnat i bilen några dagar. Men går det inte när förskolan drar igång igen får han sova där.