Nattningsrutiner hos er? – Jessica Lagergrens
jessicalagergren

Jessica Lagergrens

Nattningsrutiner hos er?

Nu skulle jag vilja ha era absolut bästa nattningsknep. Jag tänker att jag kan samla ihop och sammanfatta alla era tips i ett inlägg ungefär som det här jag gjorde om åksjuka. Ni sitter inne med otroligt mycket erfarenhet och tips och trix och de mottages verkligen tacksamt! Jag tror att det finns fler där ute som gärna får tips när det kommer till nattning. Så kommentera gärna era absolut bästa tips. Sjunger ni? Läser ni en bok innan nattning? Har ni en lång rutin som ni upprepar eller gör ni olika varje kväll? Jag är så nyfiken på hur ni andra nattar era barn. Man brukar ju säga att det finns lika många recept på köttfärssås som det finns människor och det känns som att det är lite samma med nattning av barn. Alla föräldrar har sitt sätt som fungerar för sitt/sina barn men jag tror att sharing is caring så dela gärna med er!
snapchat

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jessicalagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Rebecka

  Sonen på 1 år börjar nattas ca kl 19:30. Ren blöja, pyjamas o borsta bissingarna. Jag tänder “stjärnorna” i hans sänghimmel, han gillar att titta på dem. På med Spotify på låg volym, Baby Mozart den ljusblå listan. Spelat den varje kväll sen han var väldigt liten. Flaska ersättning i mitt knä bredvid spjälsängen. Efter en stund visar han att han vill ner i sängen, där får han resten av flaskan. Sen ligger han o fipplar med sina nappar, filten osv tills han somnar. Tar numera max 30 min. Sitter kvar en bra stund efteråt innan jag smyger ut.
  När han byter säng vill jag ha en mysig fåtölj bredvid där vi kan läsa sagor innan läggdags & varva ner!

 2. Johanna

  Vi äter middag strax innan 18 och sen blir det lek och tv. Sen tar vi på pyjamas och borstar tänderna. Storasyster (på pricken 2 år) får se på tv medan jag lägger lillebror. Han får ersättning på sitt rum och sen lägger jag honom i hans spjälsäng. Ibland sitter jag kvar en stund i fåtöljen bredvid och surfar på mobilen tills han sover, eller så går jag ut direkt. Ibland får jag gå in en sväng till och då tar jag upp honom 1 min och lägger ner sen och går ut. Brukar gå snabbt och smidigt. Sen tar jag med storasyster till sitt rum och hon får välling och jag sitter bredvid sängen och sjunger och surfar på mobilen tills hon somnat. Kan ta upp till 20 min. Innan gick det gå ut direkt efter hon druckit upp vällingen men hon började bli väldigt ledsen från ingenstans och började kliva upp istället så numer måste vi sitta kvar tills hon sover. Går ändå hyfsat smidigt trots att vi för sitta en stund inne hos storasyster. Båda barnen brukar totalt ta Max 30 min.

 3. Jessica H

  Min son är 3 år och vår nattningsrutin är gå ner i varv till Bolibompa och sen läggning (ja han vill gå lägga sig 18:30) med vällingmys och ljudbok med någon bok av Astrid Lindgren..

 4. Amelie

  Min son är 17 månader och vi kör samma varje kväll; pyjamas, tandborstning, bokläsning (vi avslutar med en liten bok som heter “jag vet – vi går och lägger oss!”, då brukar han själv gå till sängen sen), snutte, napp och sen på med speldosan på vår babymonitor (den spelar 15 minuter och sen slutar den själv, toppen). Sen får man sitta jämte sängen medan han stökar runt och somnar.

  Ska dock tilläggas att vi hade extremlånga nattningar för några veckor sedan, typ en timme. Han var helt enkelt inte tillräckligt trött. Det blev SÅ mycket bättre när vi kortade ner hans lunch-lur och lade den lite tidigare. Nu tar det max en kvart! 🙂

 5. malin

  Min dotter är exakt lika gammal som Elsa. Vi inväntar att hon ska visa trötthetstecken, gäspa och gnugga sig i ögonen. Det brukar vara vid 19-19:30. Då tar vi på pyamas, byter blöja och borstar tänderna. Sen lägger vi oss i vår säng och så ligegr jag helt stilla och blundar, Hon brukar röjja runt en liten stund, 5-10 minuter. Men sedan somnar hon och då lyfter vi över henne till hennes egen säng.

 6. malin

  vi har ingen “nattningsrutin” jag har aldrig velat bli fast i något som tar timmar! vi brukar äta middag/kvällsmat vid 17.30-18.00 sedan leker vi lite, kollar lite på tv eller bara är lixom. När klockan blir 18.30 säger vi nu går vi och borstar tänderna. så går vi upp med vår tjej och borstar tänderna och sätter på pyjamas. Sen lägger vi henne i hennes säng ber gud som haver och släcker lampan säger god natt och sedan går vi ut. totalt tar hela grejen max 10minuter. detta har vi gjort sedan hon var 6månader och vi flyttade in henne till sitt eget rum, faktiskt gjorde vi likadant när hon sov hos oss oxå. super smidigt! hon vet vad som gäller och det tar inte en hel kväll för att hon ska sova

   1. Annicat

    Du inser att detta har med barnets temperament att göra?

    Att det för vissa barn tar mycket längre tid och “en hel kväll” medan andra föräldtat kan göra som du (jag själv inräknad. Med ena barnet!) inte enbart grundat i att föräldrarna gjort rätt. Det har snarare väldigt lite att göra med föräldrarna när det går just sådär enkelt. 😉

    1. malin

     absolut det håller jag med om. men vi är ett gäng som gjort som vi sen start. inte förstorat upp någon läggningsrutin och det har fungerat utmärkt. sen har vi även ett gäng med vänner som från start gjort det till en vana att somna med barnet. att man ska ligga i samma säng tills den somnar. det ser inte jag som ett alternativ. klart som sjuttan det blir svårt att ändra det sen. men absolut, alla barn fungerar absolut inte på samma sätt.

 7. Maria

  Det är inte så himla noga varje kväll här och tiden beror lite på om hon sovit på dagen eller inte och om hon är trött/pigg 🙂 MEN, det vi försöker åstadkomma är att hjälpa henne varva ner innan läggning. Alltså, inga spring lekar, inte hög musik, ja du förstår säkert. Hon får pyssla i sitt rum, vi läser saga om hon vill, vi pratar lite tystare än vad vi gör i andra fall, vi pratar inte i telefon eller ser på tv. Ibland är det ju såklart jätte svårt att få små barn att varva ner men det gör nattningen så mkt enklare. Någon gång under denna stund får hon välling, borstar tänderna och går på toa. När vi tycker att det är dags och hon börjar gäspa lägger vi oss i sängen (jag antar att det här med nedvarvningsrutinerna gör att hon vet att hon ska bli sömnig och hon blir det (?) eller ngt, det vet säkert någon som är bra på sånt 😉 ). Vi brukar spela en låt som heter “Grodans sång” från spotify på repeat, och jag LOVAR den är så sömngivande, någon gång satte vi på den i bilen och vi var tvungna att stänga av för att inte somna! Vi ligger bredvid henne tills hon somnat (hon har en 120 säng). Ibland vill hon kramas, ibland vill hon bli klappad, ibland hålla handen, ibland inget alls 🙂

 8. Karin

  Gröt vid 19, ibland bad efter (badar varannan dag) annars lek. Nedvarvning finns inte, det är fullt ös medvetslös. Mellan 20-20:30 får han ersättning i gästsängen som vi har på övervåningen. Sen lägger jag ner honom i hans säng i hans rum. Sätter på nattlampa och släcker ner. Sen säger jag godnatt. Ibland är han lugn och ibland skriker han. Då går jag in efter några minuter och buffar, då somnar han ganska fort! Sover oftast hela nätter! Han blev precis 1 och ska börja på dagis i januari så det lär ju bli andra rutiner då 😊

 9. Kikan

  Här har vi kört strikta nattningsrutiner med båda barnen sedan de var små. Sedan har vi fått ändra lite utifrån olika perioder osv. Men det är pyjamas på, välling i soffan, tandborstning, sedan läsa bok i sängen och därefter ligger jag eller maken kvar i sängen tills lillebror sover. Han vill numera ha en liten lampa tänd så den får lysa tills han somnat. Ibland viskar jag en saga i örat om han har svårt att komma till ro. Detta kör vi samma tid varje kväll. Därefter är det samma procedur för storebror som dock inte äter välling. Vi har nog setts som världshistoriens tråkigaste föräldrar som typ aldrig var iväg på kvällarna när storebror var liten men jag är så himla glad att vi har kört med benhårda nattningsruriner för numera kan vi natta dem var som helst och de somnar alltid runt 19:00-20:00. De brukar ibland till och med villja gå och lägga sig så jag tror att de tycker att det är en mysig rutin. Jag är ofta själv med barnen på veckorna så för mig var det ett måste att få det att fungera. Mina barn är 5,5 och 2,5 år. Alla barn (och föräldrar) är olika, men detta har fungerat för oss.

 10. Sandra

  Har en kille på 14 månader som har lite exsemproblem. Därför har rutinen blivit att han får sitta i bara blöjan i mitt knä och se på Daniel Tiger eller Bolibompa och samtidigt bli insmord med salva. Det blir som en helkroppsmassage och jag märker att han tycker att det är avkopplande. Pussar och stryker honom över huvudet när smörjandet är färdigt.
  Sedan kanske vi läser en bok i soffan och därefter ny bjöla och värma lite mjölk. Vi går även runt hemma och vinkar godnatt till hans favoritsaker -han vinkar och jag säger nattinatti. Sedan får han dricka varm mjölk i sängen bredvid mig och domnar när jag ligher bredvid. Han har alltid hatat att ligga själv så det gav vi upp för länge sedan. Ibland lyfter jag över honom i sin spjälsäng och ibland får han ligga kvar i vår stora säng. Ham klarar att gå ner själv (men vi bor i en 3a så vardagsrummet är precis utanför dörren så vi har nära att komma in om han behöver det).

  Lycka till med nattningarna!
  Hälsningar Sandra

 11. Amelie Baung

  Vi byter om till pyjamas och borstar tänderna sen får Zack välja en bok. Efter vi har läst säger vi godnatt! Därefter somnar han antingen direkt eller springer upp några eller många gånger och försöker få oss att låta honom vara vaken 😂 Helst vill han sova mellan mig och min sambo i dubbelsängen och ibland ger jag med mig (oavsett så kommer han in under natten 😍)!

 12. Helena

  Mitt absolut bästa tips är att bara göra det som fungerar för att alla ska få sova någorlunda. Mitt liv har berikats med världens härligaste kille som på sina 1,5 år aldrig har sovit en hel natt i sin egen säng, som nio nätter av tio fortfarande samsover med mig och som vaknar tre, fyra gånger varje natt. Både jag och pappan är helt uppåt väggarna slutkörda men har nu börjat sova i olika rum (en ensam och en med lilleman) för att någon ska få lyckas sova någorlunda någon gång. Vi gör det som fungerar, oavsett om det handlar om att vi lägger oss redan vid 20 eller så sent som 03, går upp 04 eller sover på soffan allihop. Vi sover där och då vi tillåts sova. Kanske ett konstigt tips men värdefullt för oss med lite mer extrema nattkids 🙏

 13. jessica

  Vi läser ibland innan, det beror på vad klockan hunnit bli. Men vi sätter alltid på lugn musik när det är läggdags. Vi har haft samma lista i ett år. Nu vet han att det är dags att komma ner i varv och sova.

 14. Johanna

  17.30 middag
  18.00 Bolibompa
  18.30 pyjamas, potta, blöja, borsta tänder
  Direkt efter in i sovrummet med en flaska välling som hon får i famnen och sen napp och gosedjur och myser i famnen. Stoppar ner henne i sängen, antingen har hon somnat i famnen eller så somnar hon i sängen.

  14 månader. Hon blir storasyster om 3 månader och innan dess ska vi byta till juniorsäng så lillsyskon får spjälis. Apropå tidigare inlägg om sängbyte.

 15. Therese

  Någonstans mellan 18.30-19.00 blir det nattblöja o pyjamas, sen görs en flaska välling och vi går in till hennes rum. Nattlampa tänd, hon lägger sig och dricker välling och jag eller pappa sitter/ligger i sängen med henne tills hon somnat. Tar allt mellan 5min till en timma beroende på humör och om hon sovit på föris under dagen. Vaknar hon på natten går vi in o försöker natta om i hennes säng, funkar inte det får hon somna i vår säng. Ibland kommer hon in själv o lägger sig hos oss under natten. Hon blev 2 i september.

 16. Elin

  Nattar 2 åringen och 5 åringen i vår stora säng. Läser två sagor. Säger god natt. Stora killen somnar bums. Lilla ska stöka lite som hör till åldern. En kille på varje arm. Kan man passa på att kramas och pussas. Vi kör varannan kväll mamma eller pappa nattar. Sedan bär jag över stora till sin säng och lilla sover i spjälsäng bredvid vår säng. Vi har tagit bort ena sidan så han kryper upp och fortsätter sova vid 3. Stora killen sover hela natten själv sedan ett halvår.

 17. Sandra

  Min dotter är snart 15 månader. Vi har ingen lång rutin, men gör ungefär samma varje kväll. Ny blöja, pyjamas, borsta tänder, fixa välling, pussa & krama storebror godnatt. Sen ligger vi nära bredvid varann i vår säng & hon dricker vällingen där. Ibland somnar hon direkt när flaskan är slut, ibland tar det en liten stund. När hon somnat ordentligt lyfts hon över till sin spjälsäng (som fortfarande står i vårt sovrum) Hon somnar oftast mellan 19-19.30.

 18. Sandra

  Min dotter är snart 15 månader. Vi har ingen lång rutin, men gör ungefär samma varje kväll. Ny blöja, pyjamas, borsta tänder, fixa välling, pussa & krama storebror godnatt. Sen ligger vi nära bredvid varann i vår säng & hon dricker vällingen där. Ibland somnar hon direkt när flaskan är slut, ibland tar det en liten stund. När hon somnar ordentligt lyfts hon över till sin spjälsäng (som fortfarande står i vårt sovrum) Hon somnar oftast mellan 19-19.30.

 19. Sophia

  Vår 13 månaders äter gröt kl 19, sen ny blöja, pyjamas och borsta tänderna. Efter det hämtar vi napp och snuttefilt och går till hennes rum. Där släcker vi ner tillsamman och sen lägger jag henne i spjälsängen och säger godnatt. När hon suckar sådär avslappnat går jag ut och stänger dörren och då somnar hon. Ibland ligger hon o skrattar o sjunger en stund innan hon somnar. Om hon någon gång är ledsen eller inte trött får hon komma upp o leka en stund till bara, men det är kanske en gång i veckan.
  väldigt lyxigt att hon är trygg i sin säng och att det funkar för oss nu – förstår att det kanske inte kommer funka för evigt 😂
  gillar din blogg! Och podden 😄👌

 20. Hanna

  Sonen är snart 9 månader men har gjort såhär i någon månad nu; Gröt runt kl 18.15. Sen byte till pyjamas och ny blöja. Sitter i vår säng med honom i knät och läser två godnattsagor, samma varje kväll. Lägger honom i spjälsängen och sitter/ligger i min säng till han somnar. Ibland snurrar han runt till mage och då vänder jag tillbaka honom om han inte kommer till ro, smeker honom även på kinden. När han vaknar på natten ger jag nappen och då somnar han om.

 21. Malin

  Kvälls gröt vid ca 18 tiden. Sen tvätta, borsta tänder, ren och torr blöja. Sen brukar vi krypa upp i soffan och varva ner med något avsnitt av vännernas stad eller Emil i Lönneberga. Sen kryper vi till sängen och ammar till sömns, brukar nynna Vyssan lull och sen somnar hon. Oftast 😅 men nu de senaste kvällarna har hon satt sig upp och klappat på min mans kudde och ropat pappa, sen ska jag ligga på hennes ena arm och pappa på den andra 😍 gullungen är 15 månader 😊

  1. Jessica

   Vi läser ibland innan, det beror på vad klockan hunnit bli. Men vi sätter alltid på lugn musik när det är läggdags. Vi har haft samma lista i ett år. Nu vet han att det är dags att komma ner i varv och sova.

 22. Sanna

  För vår son är det fullt ös…och sen medvetslös. Vi har försökt varva ner honom, men hittar inga bra sätt. Det är just ju pyjamas och nattblöja, tandborstning och den ersättning som han får i sitt rum. Sen läggs han ner i sängen. Ibland sover han då och ibland är han vaken. Sitter hos honom tills han somnar. Skulle gärna vilja läsa böcker, men det får vänta lite. Min son är 11 månader 😊

 23. Jennie

  19 månaders.
  Kvällsmat, borsta tänder, d-droppar, pyjamas. Vinkar godnatt till storebror. Ligger i sin spjälsäng med napp och snutte, mörkt i hans rum. -Godnatt, älskar dig till månen och tillbaka. En av oss sitter bredvid tills han somnar tar ca 15 min.

 24. Cattis

  Kvällsmat kl 19, pottan tvätta tänder och sånt efteråt. Direkt till sovrummet där vi läser 1 eller 2 sagor. Nattar 2 åringen genom att sitta eller ligga i sängen bredvid henne, har på lugn nattmusik. Oftast somnar hon på ca 30 minuter, men vissa perioder uppe mot 1 timme

 25. Sara | Stor Blir Liten - igen!

  Vi har gjort om vår rutin för kanske en månad sedan, lite drygt, och det funkar mycket bättre!

  Vilmer är snart ett år.
  Nattningsflaska kl 19 i soffan framför Youtube,. Därefter får han leka lite innan vi går in i hans rum för att natta kl 19.30. Lägger i spjälsängen, ser till att han har napp och snutte. Sen lägger jag mig i extra sängen som står i hans rum. Sedan läser vi Kaninen som så gärna ville somna på paddan. Läser tills han har somnat, sen sjunger jag sov du lilla videung medan jag lägger på filten och går ut.

  Ibland är han missnöjd medan vi läser sagan, ibland mycket och ibland säger han ingenting. Låter honom böka o pipa bäst han vill men tar inte upp och tar inte i honom utan låter honom somna själv.

  När han vaknar på natten sjunger jag igen, ibland tystnar han och somnar om men ibland måste jag gå in till honom. Då ger jag nappen och snutten sen lägger jag mig i sängen och sjunger. Oftast tar det en vers så har han lagt sig ner o är lugn. Men jag lyckas alltid somna när han är tyst så då sover jag inne hos honom tills jag vaknar, då går jag in till oss igen.

  När han sen vaknar till igen vid 5 tiden tar jag in honom till mig och så somnar vi om och sover fram till 7-8. Mysigaste stunden på hela dagen! Men skulle inte klara av att ha honom o sängen hela natten….

  Vi har oxå haft det riktigt jobbigt ett tag men nu känns det som att vi har hittat det som funkar för oss, just nu.

  Kram ❤