Jessica Lagergrens

Kuvertavgift eller inte

Vi håller på att planera bröllopet för fullt och vi vill så himla gärna gifta oss nästa sommar nu när vi har hittat vårt drömställe. Dock kostar det liiite mer än vi hade räknat med. Vi har pratat om att be gästerna betala halva sin kuvertavgift och att vi helt undanbeder bröllopspresenter. Vad tycker ni om det upplägget? Hade ni gått på ett bröllop där ni fick betala halva kuvertet? Hur gärna vi än skulle vilja bjuda på resa, mat, boende, dryck osv så går det inte. Vi är inte miljonärer hur vi än vänder och vrider på kronorna.

image

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nici

  Hej Jessica! Tycker om dig å Angelica så mycket å skrattar gott åt era poddar å bloggar! Jag ör bjuden på ett flådigt bröllop i början av hösten, kyrka på Odenplan å middag på operaterassen. Paret önskar inga presenter utan hellre bidrag till bröllopsresa! Kommer nog ge 500 kr eller kanske lite till för jag har det inte svårt ekonomiskt. Men om jag hade haft det svårt ekonomiskt hade det känts jobbigt att ge mindre när man måste köpa ny klänning (mörk kostym) och sen vet jag inte om alkoholen ingår å då blir det ju ännu mer å säkert en liten taxiresa hem. Kommer ju ”slösa” i alla fall 2000 kr säkert på detta bröllop. Skulle nog tacka nej att gå om de hade bett mig betala för min inbjudan, även om det känns ok när jag läser din text att det såklart är dyrt. Är väldigt kluven i frågan! Men skulle nog ändå tacka nej till ett bröllop om jag skulle betala kuvertavgift. Samtidigt gifter man sig bara en gång å vill slå på stort (hade också velat bjuda alla gäster på boende så de kan stanna och ha kul hela natten)….. Skulle säga att de får betala resan själva, snåla in på något (baren, maten, färre gäster, fixa något själva som ni tänkt betala för) å betala boende och bröllop själva (om ni hade tänkt bjuda på boendet, förstod det som det!). Lycka till och hoppas det löser sig 🙂

 2. Malin

  Hej. Det är dyrt att medverka på bröllop som det är. Kläder kanske behöver köpas, möhippa/svensexa ska betalas och medverkas på, skjuts/boende beroende på var det är. Att sen förvänta sig att alla ska kunna lägga en och samma summa tycker jag känns lite orimligt. Jag förstår eran ide vilket låter toppen men i verkligheten blir den lite skev. Bröllopspresent är ett sätt att önska lycka till, vore det inte mer kul och spännande att faktiskt få sådana önskningar?

 3. Felicia

  Supersvårt. Jag vill inte vara emot det men var på ett bröllop där man fick betala för kuvert dock endast 300kr men man fick en sådan konstig känsla i magen när man läste det på inbjudan! Som om man fick betala för att komma? Till ett bröllop vill jag bli bjuden! Man fick genast ”krav” på mat/lokal osv för att man varit med o bidragit! Jag hade gärna gett pengar i present men då är det för att Jag vill och jag kan välja hur mycket osv! Förstår att bröllop är dyrt men hade nog hellre gjort ett mindre bröllop tyvärr. Sen skulle jag AlDRIG förvänta mig att brudparet skulle bjuda på boende o resa! Det får man själv ordna och man kan då välja sin budget själv! Kompisar till mig gjorde en hemsida för bröllopet med förslag på boende i närheten i olika prisklasser samt hur man tog sig till bröllopet lättast kollektivt eller privat! Supersmart tyckte jag! Ni ska göra det som känns rätt för er men det är min åsikt 🙂 kram o lycka till

 4. Sussi

  Nä, för min del är det inte okej med kuvertavgift. Har man inte råd med sitt bröllop så får man antingen vänta eller anpassa sin budget till ett annat ställe alternativt färre gäster. Ingen annan ska behöva betala för mitt bröllop när jag har valt att gifta mig. Så känner jag!

 5. Carina H

  Jag tycker att Ni gör som Ni känner. visst är bröllop dyra men man kan säkert tänka om ang kuvertavgift, som sagt det är en kostnad som många kanske inte har råd med. man blir inte lyckligare för att man har ett stort på kostat bröllop. tycker att det känns bättre att vänner och bekanta kan komma och glädja er en sån dag, har varit på både normala bröllop och ett stort med långklänning och frack, samtliga gäster fick åka limo efter kyrkan till ett fint ställe med en stor 3 rätters middag som tog över 4 timmar, kändes lite överdrivet, men som sagt har man pengar kan man kosta på. men jag tror att man kan ha ett trevligt ´billigt ´bröllop också. så lycka till med Er planering. Ni kommer säkert att lösa hur Ni ska göra.

 6. NN

  Självklart är det okej med kuvertavgift! För mig innefattar det dock enbart mat och dryck. klänning, lokal osv skulle jag inte räkna in där. Sen som många skriver så tycker inte jag att ni måste stå för resa och boende. Men det är klart, ligger platsen väldigt avsides så är det ju smidigt att slå ihop det så slipper gästen fundera ut en lösning. kanske ger man två alternativ på inbjudan? Kuvertavgift mat: XX kuvertavgift (inlägg resa och boende ) :XX
  Tycker personligen att det kan vara ganska skönt att slippa köpa present, kuvertavgift är enkelt å bra! Men skulle nog dra min gräns vid 600kr, tycker man det är mycket skulle jag hellre (som vän /gäst) välja att arrangera en billig möhippa/svenska som ändå blir grym. Bröllopet är ju er stora dag och ska va precis så perfekt som ni vill ha det.

 7. Evelina

  Roligt att ni har hittat ett ställe ni tycker om! Jag tycker att kuvertavgift upp till 500 sek är okej om det är istället för present. Men då skulle jag vara väldigt tydlig med det på inbjudan. Jag var på ett bröllop som kostade 500/kuvert och på inbjudan stod det ”bästa presenten är att ni kommer men om ni vill ge något önskar vi oss pengar till bröllopsresan” och så ett kontonr. Det blev märkligt för då kände jag mig snål som inte gav något trots att vi betalade resa dit, två kuvert, krogpriser i baren efter middagen och så möhippan. (Både jag och min sambo pluggade då så vi hade liksom inte råd med present då också) Men sen beror det på vilka ni bjuder också. När mina syskon och närmaste vänner gifter sig kan jag såklart lägga mycket mer pengar än så utan att tycka att det är en grej. hoppas ni hittar en bra lösning så att ni kan vara där!

 8. I

  Nej, sorry men det känns faktiskt ganska deppigt med kuvertavgift. Konstigt att skapa ett drömbröllop som andra sedan ska betala hälften av. Tycker däremot att det är självklart att man som gäst betalar boende. Planera istället ett enklare bröllop!

 9. Ella

  Tycker det är helt ok med kuvertavgift upp till 400:-. Då slipper jag lägga tid & energi på att leta efter en bra present. Sedan kanske det blir komplicerat om alla ”måste” bo kvar, alltså inte kan ta sig hem själva (vet inte var stället ligger 🙂 ) i och med att de då måste betala både kuvert + hotell.

 10. Anna mamma till Vincent

  Jag skulle tycka att det vore väldigt konstigt att betala del av bröllopet genom halva kuvert. Boende kan jag förstå att man ej kan stå för när man arrangerar bröllop.

 11. Mikaela

  Vi kommer också ha vårt bröllop ute på finnhamn nu i år. Och jag vet ju inte hur ni kommer göra men vi hyrde vandrarhemmet där folk kommer sova kvar. Och då tar vi betalt för boendet men bjuder på middagen 🙂 Tycker för övrigt att det är helt ok att be om bidrag/kuvertavgift istället för presenter!

 12. Marie

  Har man inte råd att gifta sig på det sättet man vill så tycker inte jag att gästerna ska betala för det. Välj ett annat ställe eller vänta. Har aldrig hört om att man ska betala när man går på bröllop, har varit på många stora och små bröllop både Sverige och utomlands. Tror bara det är i Sverige en sådan sak kan vara socialt accepterat, typiskt sosse Sverige!

 13. Helena

  Hitta ett billigare alternativ!
  Jag skulle aldrig kunna med att gästerna ska BETALA för att komma på ett bröllop. Men visst gästerna ”slipper” ge er en gåva. Det visar ju att ni resan ”begärt” det.
  Nej, tänk om!
  Ni kan säkert spara in på något annat

 14. Johanna

  Kommenterar igen för jag kom på ett spara-pengar-tips. På vårt bröllop körde vi fri dryck fram tills middagen och tårtan var avklarade. Efter det fick man köpa själv i baren. Supersmidigt om det är ett alternativ på ert ställe. Personligen tycker jag det känns mer ok än att ta betalt av sina gäster för att man vill att de ska komma på ens bröllop, vilket är vad man gör med kuvertavgift.

 15. Johanna

  Absolut inte kuvertavgift, oavsett vilken summa den är på!
  Däremot tycker jag inte att ni behöver stå för resa och boende (då antar jag att med resa menar du till orten och inte ev. transport mellan vigsel och fest). Det är sånt man får räkna med att betala själv när man ska på bröllop och borde inte belasta er budget.

 16. Jenny

  Jag tycker kuvertavgift kan vara okej. Själv skulle jag hellre anpassa bröllopet efter min budget men skulle jag bli bjuden på bröllop med kuvertavgift skulle jag tycka det var helt okej. Låter dock lite mycket om gästerna dessutom behöver betala för resa och boende. Men det beror ju också på hur det brukar vara i era kretsar. Förstår om det är svårt när man hittat sitt drömställe! Lycka till i varje fall!!

 17. Theres

  Så himla svår fråga. Jag skulle nog säga att det beror helt på vad det landar på för summa. Mer än 500 kr per person hade jag inte velat betala.
  Hoppas ni kommer fram till en bra lösning som känns rätt för ER.

 18. J

  Jag tycker det är bättre att anpassa utifrån sin budget. Ha buffé istället för 3-rätters, gör två drinkbiljetter som kan användas efter middagen istället för att bjuda på all alkohol. Ha ngn härlig bål istället för mousserande som välkomstdrink osv.

 19. Cecilia

  Jag tycker att man hellre ska vänta än att ta kuvertavgift. Gått på många bröllop och aldrig varit på ett med kuvertavgift. Blir mycket pengar som gäst ändå med möhippa, ev kläder, resa och present. Även om det är helt fantastiskt med bröllop…

 20. Emma

  Jag var på ett jätteflott bröllop förra året det var inte frågan om att få boendet betalt. Varför skulle ni stå för det? Rätta mun efter matsäcken och håll inte ett miljonärsbröllop när ni inte är det. Det verkar som din inställning förändrats avsevärt sen Angelicas bröllop.. Du skulle ha det så enkelt..

 21. Maria

  Personligen känns det inte ok med kuvertavgift. Hade hellre väntat, alternativt fixat ett billigare bröllop! Lycka till!

 22. Jenny

  Nja.
  Jag tycker inte att man bjuder in till fest och sedan får folk själva betala för festen. Även om man skriver ”presenter undanbedes”, så kommer det presenter ändå och då blir de genast mycket pengar för gästerna.
  Hellre anpassa så att man har råd att stå för hela kalaset. 🙂

  1. Therése

   Håller helt med! Helt ok att betala om man själv valt, men nu står ju ni för alla val, er dröm, som andra ska betala för? Nja…. Jag tror ni tappar många på det. Vänta istället alt gift er, ha ett mindre bröllop och sen en större trädgårdsfest?

 23. Camilla

  Kanske för att jag bott hela mitt vuxna liv utanför Sverige och aldrig hört om avgift på bröllop, men jag tycker inte att gästerna ska behöva betala mer än de redan gör (möhippa/svensexa, kläder, boende, transport, presenter etc). De kanske dessutom har andra bröllop att gå på, i synnerhet på vår/sommar. För att inte tala om allt annat i livet som kostar. Rätta hellre bröllopet och antalet gäster efter budgeten. Ett bröllop behöver inte kosta skjortan för att vara oförglömligt. Tvärtom. Kan rekommendera sidor som Rock My Wedding och Intimate weddings för inspiration. Och Rock n Roll Bride! Vänta hellre ett år eller två medans ni sparar, det gjorde jag och min man och det var helt rätt för oss. Ett annat tips är att skicka ut inbjudningarna 1-1,5 år innan så att gästerna har tid att spara. Särskilt om ni har vänner och familj utomlands. Varmt lycka till!

 24. Paulina

  Jag personligen tycker inte att man tar betalt för att någon ska komma på bröllopet. Har man inte råd får man tänka om och dra ner på visa kostnader alt skjuta på bröllopet och spara mer pengar. Välj utgifter efter budget helt enkelt 🙂

 25. Anonym

  Ett alternativ är att dra ned på antalet gäster. Är nog oxå lite mot kuvertavgift. Ta hellre betalt för baren efrerråt men inga över priser. Vi bjöd på allt, hade bättre viner och öl till maten. Festen efter middagen så köptes det in billigare alternativ till öl/vin/cider. Vi hoppade tårta , hade endast efterrätt. Vi ville inte ha det så traditionellt utan själva festen var focus. Surfa runt och ge dig själv tid att hitta alternativa lösningar. Lycka till. 🙂

 26. Anna

  Personligen tycker jag att man rättar mun efter matsäck och bjuder på ett bröllop man har råd med, istället för att låta ”gästerna” betala för något brudparet inte har råd med. Men jag vet samtidigt att kuvertavgift är accepterat bland många.

  Tänk dock på vad kostnaden kommer bli i slutändan för de ni ”bjuder”. Kuvertavgift om det är inklusive dryck ligger ofta runt 1000 kronor för bröllopskuvert. Om bröllopet är i Finnhamn kommer säkert en stor del vara tvungna att dels betala för resa dit, och dels betala för boende en natt (alternativt väldigt dyr taxiresa hem). Till detta kommer kläder och någon liten present för få kommer att komma helt tomhänta även om ni avsäger er presenter. Dessutom kommer en del av gästerna betala för svensexa/möhippa som brukar gå på 1000-lappen det med.

  Så innan ni bestämmer er för kuvertavgift räkna även på vad bröllopet kommer att kosta för gästerna. Det vore väl tråkigt om några inte har råd att komma för att ni har lagt över kostnad på gäster för att ni själva inte hade råd 🙂

 27. Joss

  Tycker inte att kuvertavgift är ok. Har man inte råd får man hitta ett billigare alternativ. Enligt min åsikt i alla fall. Vet flera som tycker att det är opassande. Tror dock ändå gästerna kommer att betala för de kan ju inte säga nej till bröllopet. Men flera kommer förmodligen ändå tänka att det är ett konstigt sätt att bli bjuden på bröllop på.

 28. Frida

  Jag skulle tycka det kändes snålt att bli ”bjuden” på bröllop men få betala in i förväg det är så mycket som kostar ändå som klänning, presenter, möhippor etc. Har varit på bröllop där baren kostar efter middagen, typ självkostnadspris och lite till och det kändes som ett bättre sätt. Det känns mer som om man väljer att spendera och alkoholkostnaden försvinner som kan vara dyr. Bjud på festen men låt gästerna betala hela boendet och resan själv. Då kan man ju också välja. Man kan väl tälta eller åka/sova i egen/lånad båt om plånkan är skral.
  Hoppas ni får det underbart!

 29. Michelle

  Gör det som känns bäst. Skulle någon vara sur/upprörd över att betala halva kuvertavgiften tycker inte jag att det är en förlust om de inte kommer.

 30. Fru Boholm

  Jag tycker att en liten kuvertavgift på säg högst 300 per vuxen kan vara helt okej om man avsäger sig bröllopspresenter men jag tillhör de som annars är lite anti kuvertavgift i allmänhet. För mig känns det som att man ber gästerna betala för en fest man egentligen inte har råd med.

  Vi har dock varit på flera bröllop i andra städer och skulle aldrig förvänta oss att brudparet betalar vår resa och eventuella boende. Det tycker jag att man som gäst kan stå för själva (så länge brudparet inte har krav på hur och var man ska bo).. Är det många som måste resa in kan man kanske istället avsäga sig bröllopspresenter med en önskan om att så många som möjligt dyker upp?

 31. O.

  Som många redan sagt så är det känsligt med kuvertavgift.
  Sen spelar ju den en stor roll vad den ligger på.
  Jag var på en väns bröllop i norrland för några år sedan, där kuvertavgiften var på 250 kr/person. Och det var ju rimligt. De önskade sig inga presenter, men självklart köper de flesta något ändå.
  Sen hade de också fri bar hela kvällen, så det kändes ju också som att det kompenserades lite där.

  Och som många också redan sagt så tillkommer ju ofta kanke nya klänning, hyra/köp av kostym, boende, skor, resande osv iom ett bröllop.
  Så att ta ut en för hög summa för ett kuvert blir nog inte bra.

  Jag som är en bröllopsnörd (ogift) rekomenderar dig att kolla in brollopstorget.se (finns också fler sajter).
  Där finns forum för ALLT!
  Många blivande brudar som diskuterar sånna här frågor. Och man får många svar. 🙂

  Lycka till med all planering & vad kul att ni hittat drömstället iaf! 😀

  Kram!

 32. Marie

  Jag skulle absolut inte ha kuvertavgift för mitt bröllop. Alla har inte så bra ekonomi och någon kanske känner sig tvungen att tacka nej bara för den inte har råd men inte vågar säga det. Kostar redan rätt mycket för gäster att komma med resa, boende och sen brukar man vilja vara lite fin och ha nya kläder och skor och sånt kostar.

  jag skulle betala kuvertavgift för väldigt närstående person som jag kanske verkligen vill gå på dens bröllop men annars Vet jag inte. Beror på hur mycket den skulle vara på och min ekonomi den månaden.

  Men tycker ni ska försöka undvika kuvertavgift

 33. Sofie

  Tycker inte ni ska ta kuvertavgift. Tänk istället på vad ni kan spara in på annat håll och om det verkligen behöver vara trerätters exempelvis. Det är ju ni som väljer att gifta er och bjuda in, då tycker inte jag att de ni bjuder in ska betala för att komma. Man betalar ofta så mycket kring ett bröllop ändå som kläder, resa, boende, present/pengar till resa. Jag ger gärna pengar i present 🙂

 34. Bella

  Kan ni inte önska er pengar? Så får ni in pengar men folk behöver inte betala en avgift. Eller att gästerna betalar sprit i baren efter. Jag hade inte heller velat ta ut kuvertavgift på ett bröllop, men visst kan man göra det 🙂 gå på magkänsla snygging!

 35. Josefin

  Kul att läsa om bröllopsplanering då jag själv funderar på vårt eget bröllop som vi ens inte spikat när det ska bli av.
  Jag personligen hade aldrig tagit ut kuvertavgift. Av flera anledningar, dels för att jag verkligen skulle vilja bjuda mina nära och kära på bröllopsupplevelsen som VI valt och dels för att man inte kan förutsätta att alla kanske har råd (beroende kuvertavgiften då). Jag hade nog funderat över annat man kan spara in på eller helt enkelt valt plats efter vår ekonomi.
  Hoppas ni kommer fram till rätt beslut, så svårt när man hittat rätt ställe förstår jag såklart!

 36. Elle

  På ett sätt tycker jag absolut att kuvertavgift kan vara okej, men det beror också på hur mycket den blir på.äHalva låter jättebra, men då ska man också ha i åtanke att det kan finnas de som är par som inte kan ha råd att komma och inte vågar säga det. Kanske ngn moster, kollega eller liknande.

  Men det är erat bröllop och jag tycker ni skall göra det som känns bäst för er!:)
  Personligen hade jag inte tyckt att det var fel, kanske lite krångligt att administrera bara, för vad gör man om ngn blir sjuk, återbetalas det då?

 37. Josefina

  definitivt okej! Vi kommer göra så på vårt bröllop. Det gör ju liksom att man kan bjuda fler 🙂 dock tänker jag att vi bara ska be om pengar av de som är över 18, kan bli väldigt dyrt för de som har flera barn.

 38. Sofie

  Absolut! Med tanke på att ni nyligen fått barn oxå, men visst kan ni vänta ett år till och spara ihop mera pengar. Men varför inte bara köra?! Kanske är vissa som inte kan eller vill komma då, men deras förlust! Ska kuvertavgiften dessutom täcka resa och boende, då tycker inte jag att det är konstigt att be om det.

 39. Johanna

  Hur mycket har ni räknat med att ett kuvert kommer kosta per person? rör det sig om flera tusen kronor kanske inte alla känner att dem har råd med det. Då kanske ni behöver tänka om och dra ner på vissa utgifter,allt behöver ju inte vara super flashigt. Men kostar det 500-1000 kr per kuvert tycker jag det är helt okej att gästerna betalar halva. Om det skulle vara en nära vän/släkting skulle jag givetvis gå på bröllopet oavsett vad jag betalar, annars skulle nog min gräns gå vid 1000 kr från min egen ficka. Lycka till!

 40. Emma

  Tycker man ska titta på vad som är normalt i de kretsarna man umgås i – har någon i ert umgänge tagit kuvertavgift? I vissa kretsar är det väldigt accepterat och i andra inte. Jag skulle personligen gärna betala kuvertavgift men visst skulle det kanske kännas lite konstigt att betala kuvertavgift där vigselringar kostar 200 000 och man efter bröllopet åker på en jordenrunt-resa i ett halvår, alltså kuvertavgift på ett extremt lyxigt bröllop kanske känns konstigt? Summa summarum – tycker absolut ni kan ta kuvertavgift och personligen skulle jag gladeligen betala kuvertavgift för att få gå på bröllop 🙂

 41. Emma

  Låter jätte rimligt och smart! Är säker på att de ni vill ha där och fira med mer än gärna betalar!! Lycka till med allt och hoppas ni får gifta er nästa sommar 🙂

 42. Emma

  Så svårt och känsligt för vissa med kuvertavgift.. Vi övervägde det till vårt bröllop också 🙂 Personligen skulle jag nog ha svårt (ekonomiskt) att gå på ett bröllop där det kostar båda resa, boende och kuvertavgift.. Blir mycket pengar om man då är två stycken

 43. Lena

  jag hade tyckt det var helt okej. Man får ju se det som en present. Men man får väl tänka att alla köper ju present för olika mycket. Så det inte blir för stor avgift

 44. Fru G

  Helt ok att ha det upplägget! De flesta jag känner som gift sig (inklusive oss själva) har önskat sig bidrag till bröllopsresan, så det är ju samma sak egentligen. Vi kunde inte komma på en enda pryl vi önskade oss då vi redan hade allt vi behövde till hemmet..

 45. elisabethlindroth

  Herregud, JA! Jag tror att jag och många med mig är villiga att lägga ut rätt mycket pengar på att gå på en älskad persons bröllop! Dessutom är det ju alltid en liten nytändning för en själv och ens förhållande, kanske betyder en weekend, övernattning utan barn, ny, snygg klänning/kostym och massa härligt folk! Var inte oroliga, jag kan lova att även om ni skulle be om HEL kuvertavgift och inga presenter, kommer ni ÄNDÅ få presenter också! Kram!