Jag ville amma – men det har ingen betydelse! – Jessica Lagergrens
jessicalagergren

Jessica Lagergrens

Jag ville amma – men det har ingen betydelse!

När ska den här typen av kommetarer sluta skrivas? Hur kan man ens formulera sig på ett sätt som får mammor som ger ersättning att känna sig som sämre mammor? Innan jag skrev meningen i förra inlägget om att vi ger ersättning och att min mjölk inte räckte till tänkte jag både en och två gånger. Jag skrev, raderade. Skrev och raderade. Jag tänkte först inte nämna det, men när jag själv satt i en sits där min mjölk inte räckte till blev jag lättad av att jag hittade ett blogginlägg om att ge ersättning. Att jag ens behöver tveka inför att skriva om ersättning säger ju en hel del om amningsfrågan.

Jag ville amma men det gick inte för mig. Att skriva att jag ger ersättning för att jag inte var beredd på att göra det som krävdes är inte okej. Jag ska inte ens behöva skriva att det inte är okej. Men nu gör jag det ändå. Sen att jag inte får skriva att mjölken inte räckte till för att andra kan tro att det kan vara så? Det var ju så för mig. Vad ska jag annars skriva? Jag ville amma – det gick inte. Jag blir vansinnig av att någon får mig att känna mig som en sämre mamma för att jag inte ammar mitt barn. Det är inte okej och kommer aldrig att vara okej att få en annan person att känna så.

Det är okej att amma. Det är okej att inte vilja amma. Det är okej att ge ersättning. Okej?

Hon är nöjd – och glad.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
jessicalagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Åsa

  Det jag ser i överflöd i de kommentarer som väller in här är en avsaknad av empati. Och det är extremt mycket farligare än sinande mjölk, i min mening! Jessica gör det som fungerar bäst för er. Och så få de andra helt enkelt jobba lite mer på sin medmänsklighet och förstående inför andas liv och levene.

 2. Sabina

  Ammade min stora dotter helt i 6 mån! Blev magsjuk och spydde i 3 dagar. Hennes pappa fick ge ersättning och efter det kom produktionen inte igång igen! Andra delammade jag typ 1 mån! Pga dåligt viktuppgång, hon kaskadspydde konstant, jag fick börja med komjölksprotein kost för att försöka att delamma, men fick specialersättning utskriven, spydde konstant ändå! Var inte värt att lägga om kosten till komjölksproteinfri för att delamma, och hon spydde än då! Finns hördtlag och nackdelar med båda! Amning har msn alltid med sig i rätt temperatur, ersättningar ger mer jobb, om mer ger ersättning kan ändra hjälpa till med! Tycker alla Goa göra som de själva vill och stå för de val de gör!

 3. Emma

  Oj! Så förvånad över alla kommentarer och åsikter. Jag helammande ca 1,5 månad men sen började dottern bli alltmer missnöjd och ledsen så till sist åkte sambon och köpte ersättning. Varvade ca 2 månader innan mjölken tog slut helt. Möjligt det beror på ersättningen men hon fick amma hur mkt hon ville och fick alltid amma först innan ersättning men var liksom inte mätt och då hade vi ändå inga problem med amning och jag hade gärna ammat. Men inte fått en enda kommentar från omgivningen kring detta – så verkligen konstigt hur man uttrycker sig här! Alla har olika upplevelser och erfarenheter och man måste få skriva om sin egen situation utan pekpinnar och oönskade åsikter och analyser av läget. Jag hade precis som du Jessica, mjölken räckte inte och så var det med det!

 4. Elin

  Och just det. En grej till! Jag är verkligen för amning och tror verkligen att det är det bästa för barnet. MEN! Jag har ju ammat två barn helt. Den yngsta är sex år och vi var hos tandläkaren med henne. Hon har mineraliserade sexårständer. Porösa sexårständer som vi måste pensla med fluor. Har ALDRIG tidigare hört om detta. Tandhygienisten berättade att det är vanligare och vanligare att barn får det nuförtiden. En del har sådana bekymmer att tänderna faller isär… googlade på det när jag kom hem och man hade sett ett samband med amning…. Eller alltså risken var fem ggr så stor att få mineraliserade tänder om man ammades mer än sex månader och INTE fick varken ersättning eller vällning. Min äldre flicka fick välling ganska länge men hon som har dåliga tänder fick aldrig välling och helammades. Så det är inte bara dåligt att ge ersättning! 😀

  1. Erika

   Intressant. Min åttaåring har mineraliseringsstörningar och ingår i en studie gällande detta. Han har fått laga två tänder i dagsläget. Jag har pratat med dem som leder studien och som doktorerar i ämnet och de sa ingenting om någon koppling till amning. Utan de var tydliga med att detta är något som uppstår när barnet ligger i magen eller i samband med förlossningen. Har helammat båda mina barn i sex månader och delammat i nio.

   1. Sanna

    Skulle vara intressant att få veta om den forskningen stöttades av någon industriell matjätte, för med amning så säljer man ju ingen ersättning.

    Jag har inte kunnat amma
    utan gett mitt barn ersättning. Men tycker det är befängt av din tandläkare att slänga ut sån information men inte ge mer underlag, för bröstmjölk är naturligt och därför också det bästa (med det sagt är jag så OTROLIGT tacksam att ersättning också finns!) men tror sånt kan skrämma folk att sluta amma på 6-mån dagen även fast de eller bebis inte vill / är redo.

 5. Elin

  Jag har helammat två barn och har nu mitt tredje. Jag tror nog att många ger upp lite för lätt om man verkligen VILL helamma. Sen tror jag inte alla som vill helamma vill lägga tiden och orken det krävs för att amma. Och ni som säger att ALLA kan amma. Nja, jag håller nog inte med.
  Min trea vägde ca 4,4 kg. De andra två som helammades gick hur bra som helst. Eller, givetvis var det sjukt jobbigt i början men efter de första tre månaderna rullade det på. Nu kämpar jag med trean. Han fick tillägg på BB och hemma hade vi ersättning med. Skrek och skrek de två första kvällarna. Ville inte snutta utan bara skrek. Trodde det var magen men till slut provade vi att ge ersättning och han blev nöjd. Har fortsatt amma och amma. Ibland blir han nöjd med bara bröstet och ibland ska han ha mer. Och NEJ han snuttar inte. Han lägger INTE någon beställning. Han vägrar bröstet. Idag på morgonen till exempel skrek och skrek han tills han fick ersättning. Sen blev han nöjd. Gissa om brösten var fulla till nästa matning och gissa om det gjorde ont i dem? Japp. Visst, hade jag inte gett honom ersättning och gått runt med honom skrikandes så kanske han till slut hade tagit bröstet men vad jag vill säga är att det faktiskt är barnet som bestämmer över en ibland… Tycker ju att det funkar bra ibland men sen ibland totalvägrar han. Har tänkt sluta amma för att det är jobbigt men nu har jag ju så mkt mjölk att det blir jobbigt att sluta. Så ni som är experter på amning och säger att alla kan amma. Vad gör jag för fel? Och vad är det för fel på min unge som kan amma toppenbra ibland men inte alltid? Och säg inte att jag ska låta honom skrika och inte ge ersättning. Han har oerhört stark pipa och jag har inte nerver eller hjärta att låta honom vara hungrig. Så, shoot!

 6. Annika

  Det är så hemskt att man ska känna så och att man ska behöva förklara varför man inte ammar, folk har en tendens att lägga sig i och ha åsikter.
  Det är verkligen upp till var och en. Jag har 2 barn 6 och 9 år. Den en född med akut kjejsarssnitt och i samband med den förlossningen förlorade jag ca 3 l blod, fick inte igång amningen ordentligt så det blev ersättning för dottern och sonen föddes med planerat kejsarsnitt och jag testade amma även honom men det ville inte sig riktigt där heller och då fick det bli ersättning där med.
  Men oj vad man fick höra mycket.
  Håller fullständigt med dig, det är okej att amma, det är okej att inte amma och det är okej med ersättning.
  Det är ingen annan mer än en själv som kan bestämma det. Finns inget rätt eller fel i den frågan tycker jag .

 7. Sara

  Va fan jag tror seriöst att ni som skriver att det är bara å amma å att alla kan amma inte ens har fött barn! Som en barnmorska sa till mig på förlossningen ”det är inte alla barn som kan amma”
  Blir otroligt frustrerad på er som säger att om hon ammar mer så ökar produktionen.. ja så enkelt kanske de är för vissa men inte för alla!!

 8. Tessie - mamma till två döttrar och bf i januari

  Wow, jag blir helt mållös av vissa av kommentarerna här inne. “Det gäller bara att göra jobbet och inte ta den enkla vägen ut…” Momshaming överallt här, även om de försöker bädda in det i att de bara vill väl.

  Förstår att det kan vara svårt, men försök att inte ta åt dig av sådana kommentarer. Du gör ett fantastiskt jobb med din dotter och tack för att du delar med dig av med- och motgångar, livet. Stor kram ♡

 9. Jenny

  Det viktigaste är att man gör det man själv mår bra av, för mår man bra är man också den bästa mamman till sitt barn.
  Förstår inte varför det alltid ska diskuteras kring amning v.s ersättning, man blir matt.
  /Hälsningar en mamma som ger ersättning till sin son och mår BRA över det valet.

 10. Lovisa

  Jag tänker att anledningen till att folk har åsikter om detta är eftersom du tidigare i sin blogg har skrivit om att du ska börja introducera ersättning, dvs anledning till att din mjölk inte räcker till är mest troligen på grund av att du även har gett ersättning! Amning är så olika för alla och jag tänker att de även handlar om vilket liv man lever! Med första barnet funkade amningen klockrent för mig, hon åt var tredje timme, tog nappen där mellan och var bara glad å nöjd. Andra barnet funkade de inte riktigt lika klockrent med, vi kämpade å kämpade å kämpade, dom första 10 dagarna låg vi hud mot hud dygnet runt. Sen ammade hon varje timme dygnet runt, vägrade att ta nappen där mellan. Efter 3 månader höll jag på att avlida av trötthet och skulle överge amningen… Men tro på fan att ongen vägrade ersättning! Hon helammade varje timme i 6 månader! Därefter varannan timme i 4 månader till innan hon plötsligt började äta små matbitar, försökte ge henne ersättning varje dag men hon vägrade! under 10 månader gjorde jag inget förutom att amma och försöka roa storasyster mellan amningspassen. det va inte en lätt period. Om jag mot förmodan skulle få ett tredje barn kommer jag att ge ersättning från dag 1, jag känner bara att man måste väl få göra det som passar just sin familj? Vissa klarar man av att sitta hemma och amma dygnet runt, andra är inte just där i livet att detta passar, punkt slut liksom!

 11. Lina

  Sen känns det som att man måste ha en ursäkt för att ge ersättning, typ att mjölken inte räcker till osv. Man behöver inte amma även fast man kan. Men ärligt känns hela amningen så jävla uttjatat? Kan inte förstå att det upprör faktiskt 😉 Jag valde att sluta amma efter 7 veckor fast jag hade Mjölk, jag ville helt enkelt inte. Tycker inte heller att folk reagerar på det. Tror mer att det viktigaste är att man själv känner att det är okej då bryr man sig inte så mycket om vad andra tycker. Men känner man själv skuld så är det klart att en kommentar om det känns jobbigt.

 12. Lina

  Men jösses. Elsa fick väl också ersättning och det gick väl mer än utmärkt? Jag tror att stress kan påverka amning (menar inte just i ditt fall Jessica), men hos en del. Den hets som råder runt amning, som så tydligt märks här också även om man vill paketera det annorlunda, tror jag bidrar till sådan stress. Så att bidra till den typen av stress, är inte det lika illa som eventuell ”felinformation”? Bara en tanke. För fullt friska barn med de bästa av förutsättningar för en ”genomsnittlig” utveckling, så betvivlar jag att amning/icke amning har nån betydelse. Vad exakt är man så rädd för ska hända, när man propsar så på amning? Det är fina fördelar med amning, visst, men inte till varje pris. Att ha en stressad/deprimerad mamma är ett för högt pris att betala. Bonnie är så fin, och det kommer gå så bra! Kram

 13. Mollan

  För mig fungerade det rent fysiskt att amma; mjölk i massor och barn som åt. Men av randiga skäl och rutiga orsaker så ville jag inte amma, och valde att med båda mina barn börja med flaskmatning. Jag valde, som vissa säger, den enkla vägen. Och det var ett så jävla bra val för oss! Mina ungar är idag 12 och 14, ingen nöd har det gått på dem alls. Så låt bara folk göra som de själva vill.

 14. Mikaela

  Hade samma problem. När sonen föddes så ammade jag men jag märkte snabbt att han ej vart mätt. Så jag varvade mjölk och ersättning efter 6 månader slutade jag helt att amma. När min dotter föddes, urakutsnitt och vart väldigt stressad i början pga alla händelser så mjölken rann inte till förens 1 vecka efter och då hade jag börjat med ersättningen från dag 1. Och sen vart allt bara fel så jag började inte ens med amningen, det gjorde mig stressad. Barnen är nu 5 och 3 år. Friska och krya. Så alla gör som de vill och hittar sina lösningar som passar bäst. Där ska ingen ens ha en talan om vad som är rätt och fel.

 15. Jennifer

  Seriöst! “det är osanning att mjölken inte räcker till”. Wtf. Med sonen försökte jag amma och han förlorade för mycket vikt. Köpte pump för att pumpa varannan/var tredje timme och fick totalt ut 20ml och personalen på BB sa att han vi det tillfället skulle äta 50ml per måltid (5 dygn). Galet idiotisk mening att skriva att det är osanning, men vad vet jag, du kanske är läkare eller doktorand i näringslära.
  Gick över på ersättning helt efter 4 veckor då orken och psyket var helt kört i botten (hade ändå fått lägga till ersättning för att han skulle gå upp i vikt) och snabbt blev han en kille som följde normala kurvan.

  Denna gången valde jag att ha planerat kejsarsnitt (då vaginal förlossning är det värsta jag varit med om i mitt liv) och valde ersättning från början. Blev inte ifrågasatt av läkare/barnmorskor på BB utan fick till och med ett piller som skulle stoppa att det ens startade.

  Kan inte alla bara sluta lägga sig i vad man vill eller inte vill göra med sin egen kropp?

  Hejja Jessica! Ingen annan än du och Ibbe vet vad som är bäst för era barn. Punkt

  1. Malin

   Hej!
   Det finns många intressanta texter om amningssvårigheter på t.ex Amningshjälpens hemsida.
   Varför trodde du att du inte hade tillräckligt med mjölk?

   Uppfattar inte de som har funderingar när det gäller mjölkbrist, har åsikter om amma vs ersättning (men några är nog ute efter att trycka dit ändå -trist). Men jag vet att det är känsligt. Önskar att det fanns mer hjälp att tillgå!

 16. Fia

  Men förlåt men jag ser inte det elaka som skrivits? Det är ju en osanning att mjölken inte räcker till. Vägen dit är helt irrelevant. Jag tror inte personen menade ngt illa mot dig eller nån annan personligen.

  Gör ju inget om man inte vill amma, det har inget med detta att göra. Alla gör som de vill såklart.

  Mjölken räcker i stort sett dock alltid. Kvinnor under extrem svält under tid kan dock sina, men i övrigt räcker mjölken.

  Det finns många myter kring amning och jag gissar att vi som vet och jobbar för att myterna inte ska spridas inte vill att influencers eller andra med stora plattformar ska skriva något som kan förstöra för andra, som vill amma.

  Att just du eller någon annan inte vill amma är alltid ditt/ert val. Ingen skam över det valet, herregud. Det viktigaste är att bebisen är mätt och glad. Nr 2 på viktigaste-listan: sprid inte myter 🙂

  1. Hanna

   Som en som verkligen försökt amma så känns det så förenklat att säga att det handlar om att man inte vill. För jag känner inte igen mig. Jag ville verkligen men tillslut fann jag ingen glädje i bebis tiden och då VALDE jag att börja ge ersättning också efter.2.5 månad av dålig viktuppgång på enbart amning. Men någon skrev att det var den “enkla vägen” och det är så himla förminskande och onödigt även om det kanske i sak är så att det även för mig gått att jobba upp produktionen på ytterligare månader men på bekostnad av min psykiska hälsa.

 17. Baba

  Jag har alltid tyckt att det låter märkligt att när folk säger ”alla kan amma”, ”om man är beredd att lägga ner tillräckligt med energi så går det att amma”, ”det var jättejobbigt för mig med amningen men jag gav inte upp”. Bara för att dessa personer tror att det fungerar till slut om man bara inte ger upp måste det inte stämma med verkligheten. Mammor som inte ammar kanske har det ännu svårare och mjölken kanske verkligen inte räcker till hur mycket man än försöker! Man kan aldrig jämföra sig med någon annan eftersom man inte är i den personens ”kläder”. Här i Sverige, där vi har rent vatten osv., mår barn säkert lika bra av ersättning som av amning. Det viktiga är att barnen blir mätta och växer som de ska!

 18. Lina

  Fina Jessica! Så bra att du skriver om detta, och blir så upprörd över att folk FORTFARANDE tycker sig ha rätten att kommentera andras sätt att mata sina barn! Alla som är mammor själva borde ju veta hur jävla jobbigt det kan vara ÄVEN om allt funkar som det ska, och när det då kanske inte funkar eller man känner för att göra på annat sätt än “normen” så ska folk kommentera direkt! Så jävla tröttsamt.
  Och till alla som kommenterar att man kan påverka mjölkproduktionen – nej, alla kvinnors kroppar är inte, och kommer aldrig att vara likadana och fungera på exakt samma sätt. Vissa kvinnor har hög mjölkproduktion från början, vissa kan öka produktionen och vissa har låg mjölkproduktion oavsett hur mycket de försöker! Åh, blir så irriterad! Kan alla bara hålla sina elaka tankar för sig själva, eller bara börja skriva dagbok istället om de nu vill skriva av sig om alla människor de tycker gör fel? Vi ska peppa, stärka och IBLAND tipsa varann, inte shamea!

  Du är grym Jessica! Och både Bonnie och Elsa är superfina! ❤️

 19. Amanda

  Haha men skriver du så här för att provocera eller? Det är ingen som sagt att du är en dålig mamma för att du inte ammar. Du hade kunnat göra det men valde att ge ersättning istället. Hade du ammat mer så hade mjölkproduktionen ökat. Sluta sprida felaktig information.

  1. Sofia

   Håller helt med. Farligt att sprida okunskap på en sån här plattform. Mjölken tar inte helt plötsligt slut om man ger bebisen fri tillgång till att amma. Den beställer ju mer genom att få snutta, Är det skitjobbigt? Ja. Måste man göra det? Nej. Alla gör som de vill och är inte sämre/bättre för det.

   1. Anna

    Exakt så. Jag har aldrig påstått att du Jessica är en dålig mamma för att du inte ammar. Det är du som påstår det, skämmes på dig också.:) Att välja att inte amma är helt och hållet ditt val och det är som du skriver helt okej. Jag har aldrig påstått något annat. Men stå då för ditt val att inte vilja amma. Hitta inte på ursäkter/anledningar såsom att din mjölk inte innehåller tillräckligt med näring för att hålla bebis mätt. Sprid inte myter och osanningar på ditt forum som följs av tiotusentals. Stå för ditt val att inte vilja amma. Det är helt okej! Men att sprida osanningar är inte okej.

    1. Lovisa

     Fast på riktigt! Jag kämpande med amningen i 2 veckor, det kom knappt ut nått. Är ni helt goa att ni på riktigt tror på er själva? Ska man låta sitt barn inte bli mätt? Nej det stämmer inte, alla kan inte få ut så mycket!
     Är jag onormal då som aldrig fick mina bröst till att läcka, dom blev aldrig större, ingen smärta, kämpande med amningen men mitt barn var aldrig nöjd.

    2. Mickan

     Ni som säger att “man kan aldrig ha för lite mjölk, man behöver bara kämpa”, har ni varit där själva? Har ni suttit dygnet runt med ett barn vid bröstet som går ner i vikt trots att ni ammar oavbrutet? Det har jag, med två barn, och det är fantastiskt provocerande med er som påstår att vi inte bara kämpar tillräckligt. Det finns fall där mjölken inte räcker till oavsett hur mycket ni vill intala er själva att det aldrig kan vara så.

     1. Ella

      Man kan behöva stöd. Om man vill helamma. Inte nödvändigtvis kämpa. Finns mkt som kan störa. Napp. Fel tag. Att barnet inte orkar (för tidigt född tex), kort tungband, kort läppband (inte alla bvc som kollar det), stress etc

     2. Ella

      Man kan behöva stöd. Om man vill helamma. Inte nödvändigtvis kämpa. Finns mkt som kan störa. Napp. Fel tag. Att barnet inte orkar (för tidigt född tex), kort tungband, kort läppband (inte alla bvc som kollar det), stress etc

 20. C

  Amning kan verkligen vara hemskt jobbigt! Jag kan med facit i hand ångra att jag ammade första så länge fast det krånglade så mycket! Hade varit bättre med ersättning. Det hade alla mått bättre av. Sen är det synd att vårdpersonal inte alltid är så kunniga gällande amning. Som du skrev att mjölken inte räcker är oftast inte problemet. Produktionen styrs av efterfrågan. Vill bebis ha mer så ammar hen mer och så får man mer mjölk. Sen är det många övriga faktorer som ska stämma med amningsteknik, rätt grepp, tungband etc. Komplicerat är det och synd att man inte alltid får bra stöd ens på amningsmottagningar!

 21. L

  Det är så synd bara att mammor som önskar amma ändå får lägga ned amningen Amningsstöd från kunnig personal är viktigt då ens mjölkmängd inte är konstant utan går att påverka, tyvärr påverkas den nästan alltid negativt när man börjar ge ersättning. Sen är det upp till var och en hur man vill mata sitt barn men önskar man amma så är det viktigt att få rätr råd och stöd. Kram

 22. Cecilia

  Med mitt andra barn satt jag i soffan. Timma efter timma natt som dag och försökte och försökte. Det var den största orsaken till att jag hamnade i en depression under månaderna som följde förlossningen och som gickobejandöad i 1,5 år. Då hade jag kraftiga depressiva symtom, ångest varje dag och så dåligt samvete att enda sättet jag kunde fungera var med irritation och ilska. Jag slutade vara en fungerade person och mina barn hade inte en helt fungerande mamma på över två år. Så amning KAN fantastiskt. Men ibland är det inte det. Och då måste man som föräldrar få ta beslut som gör att helheten i föräldraskapet fungerar.

 23. L

  Skälet till att folk skriver uppfostrande är antagligen ganska enkelt: det finns ingenting som kan ersätta amningen näringsmässigt, och därför är många av åsikten att mammor bör göra allt i sin makt för att få det att fungera om de vill sina barns bästa.

  1. Emma

   Mitt barns bästa var att inte bli ammad av flera olika anledningar. Problemet är att folk tror sig veta bättre än en själv vad som är bäst för sitt barn.

 24. Malin

  Det blir tokigt när en del uttrycker sig klumpigt/taskigt, förstår att det kan såra.

  Finns absolut de som skammar men även människor som är måna om att inte sprida felaktigheter kring amning. Alla har mjölk – men omständigheter kring situationen kan göra det mer eller mindre svårt/jobbigt.
  Med rätt hjälp (om man vill ha hjälpen) så tror jag att de flesta kan få igång en fungerande amning. Det är tråkigt att hjälpen inte finns. Läser om många som känner sorg över att amningen inte fungerade – tänk om ni hade fått hjälp och stöttning?

  Håller med alla kommentarer om att alla så klart ska göra som de vill – amma, ersättning, pumpa, koppa.
  Jag kommer inte amma igen – gör det som känns bäst för er!

 25. Anna

  Tillägg till min första kommentar.

  Att jag skrev att barnet väljer det lättare alternativet menar jag bara att det för barnet kräver mindre jobb att få i sig maten. Inte att det för mamman skulle vara lättare med flaskmatning. Herregud tvärtom. Jag är glad att jag sluppit flaskmata främst eftersom det verkar så omständligt och meckigt.

 26. Hanna

  Alltså jag förstår INTE vad det är med människor? Det är väl klart att de som vill amma gör allt de kan för att få det att fungera, men som med allt annat här i världen så fungerar det inte alltid! Helt otroligt att vi befinner oss i år 2019 och folk fortfarande inte har fattat detta. Varför ska man lägga sig i hur andra gör?
  Själv kände jag mig inte så bekväm med att amma länge med första barnet och hade nog tänkt börja med ersättning som komplement efter 6 månader. Men efter 3 månader tog mjölken slut. Han fick inte bli mätt och att övergå till ersättning gick hur smidigt som helst. Det var jag tacksam för men samtidigt ledsen att jag själv inte fick välja hur eller när det skulle ta slut.

 27. Anna

  Alla ska självklart göra precis som de vill!

  Däremot kan jag förstå att folk reagerar när du skriver ”mjölken räckte helt enkelt inte till”. Den bild du har förmedlat i bloggen är att du av praktiska skäl valde att delamma. Hur bra det stämmer med verkligheten, ingen aning, men det är så man förstått det genom bloggen.

  Det valet stämmer dåligt ihop med att mjölken inte räckte till. En av de största ”riskerna” med delamning är ju just att mjölken sinar, eller att amningen fungerar dåligt eftersom barnet väljer det lättare alternativet. Även om det funkar toppen för många!

  Sen är det absolut INGET fel i det valet. Men huruvida bröstmjölken hade räckt eller inte får man aldrig veta.

  Sen borde ju folk fundera på hur de uttrycker sig. Alldeles oavsett…

 28. Jennifer

  Jag fick en dotter samma år som Elsa kom och en son i december förra året. Min dotter fungerade inte amningen och jag hade inte tillräckligt med mjölk.

  Jag pratade med min barnmorska om det eftersom jag så gärna ville att amningen skulle fungera. Det hon sa var att om man verkligen ville så kan alla. Nja, tänkte jag. Men jag gick in med den inställningen och tänkte att jag ger det en månad sålänge han går upp i vikt. Och ger bröstet som första svar på varje gnyende. Visst fungerade det! Det var så jäkla jobbigt i perioder för han åt varannan timme och varje timme ibland. Men upp gick han. Den skillnad jag kan se var att jag lät honom ligga vid bröstet konstant vilket gjorde att set producerades mer mjölk. Det handlade om efterfrågan som gjorde att det kom mer. Dock var det också skillnad på mina barn som helt klart bidragit. Min son är lugn och gosig och ville ligga vid bröstet hela tiden. Min dotter har vart fart i från start och hon har inte haft ro eller intresse av att bara tutta konstant. Det är ju inte på nåt sätt hennes ”fel” utan det jag menar är ju att mycket måste klaffa och det finns för och nackdelar med både amning och flaska. Både i mysighet och i praktiskhet.

  Det viktigaste är dock att det är inget som är rätt eller fel utan sååååå många saker spelar in i om det fungerar eller inte! Alla vet bäst vad som passar dem och vad som fungerar. Mätta glada barn får man hur som ❣️

 29. Ellinore

  En kanske klen tröst men för vissa var det så skönt att läsa att man inte är själv, att det finns fler det inte funkar för och att fler vågar säga ifrån för det behövs något så otroligt mycket! TACK! ❤️

 30. Marie

  Jag förstår helt ärligt inte vad problemet är? Jag ville verkligen amma mitt andra barn, och alla sa ”amma amma amma amma” vilket slutade med att jag satt vaken i tre dygn med en bebis som inte släppte bröstet en enda sekund, och då överdriver jag inte. På återkontollen på BB tre dagar senare hade min dotter förlorar 15 % i vikt och barnmorskan fick kalla ner personal från neonatalen för hon var så liten och späd. Jag gjorde som ALLA ”duktiga” mammor sa åt mig att göra, och det gick inte. Jag släppte ingenting till pumpen, jag grät och grät och grät och min bebis skrek och skrek. Barnmorskan gav min dotter ersättning och hon blev mätt och nöjd. Efter det släppte ångesten och jag flaskmatade och mysammade. Jag är så TRÖTT på den här hetsen kring amning, det låter på er som om fri amning är svaret på allt, när det ligger så mycket mer bakom amning än så.

  Alla kan inte amma, alla vill inte amma och i Sverige behöver inte alla amma. Allas kroppar är olika och alla har rätten att bestämma själva. Sluta hetsa andra mammor att tro att dom inte gjort det som krävs.

 31. Madde

  Min mjölk räckte inte till heller nu med lillasyster. Storasyster tog inte brösten så va bara att ge ersättning med båda. Inget fel med det och det va så otroligt skönt att få nöjda barn 😊

 32. Camilla

  Det är sjukt att man ska behöva förklara och försvara hur man väljer att mata sitt barn. Jag ammade min första i nästan 9 månader, med nr 2 fungerade amningen inte. Jag ansåg att jag inte ska behöva vända ut och in på mig och må skit för att samhället/bvc/andra mammor tycker att det är bäst. Jag VET hur bra amning fungerar. Men, fungerar det inte så är det så.

  Alla får göra sitt eget val. Inget barn tar skada av att få ersättning.

 33. Maria

  Men nu får vi sansa oss lite.
  Det är väl ingen som säger/ påstår att någon är en dålig mamma för att man gör valet att ge ersättning och därmed kanhända lägga ned amningen?
  Själv tror jag det KAN vara så att man känner sig lite ledsen och besviken och det är känsligt detta med amning/ ersättning.
  Alltså, inte att någon annan eg har med det att göra eller ens behöver bry si men man måste väl ändå klara att läsa om amning som fungerar utan att känna sig kränkt och utpekad som en dålig mamma. Ingen har ju påstått något sådant.

  1. Hanna

   Fast längre ner skriver ju någon att det är “den enkla vägen” och påstår man något sådant är det både dömande och okunnigt. Även om man inte skriver rakt ut att någon är en dålig mamma är det iaf lätt att uppfatta det som att man skulle vara en lat mamma som inte vill göra jobbet.. Onödigt när man inte vet något om vilket jobb den enskilda mamman lagt på att få amningen att fungera. Man kan diskutera amning utan sådana kommentarer

 34. S

  Alltså argumentet att det skulle vara bekvämt och ”den enkla vägen” att ge ersättning istället för att amma förstår jag inte. I min värld skulle det snarare vara jobbigare då man måste förbereda, blanda, ha med sig överallt o.s.v.

  Fattar inte heller varför det för vissa är en sä känslig fråga i hur ANDRA gör. Att man inte bara kan låta folk ta det beslutet ifred.
  HUR kan man känns behovet att klanka ner?

  Ammar själv för tredje gången nu, skulle aldrig yttra eller ens tänka något negativt om en mamma som ger ersättning.

  1. Maria

   Jag tror att det är så känsligt och på många vis något vi har föreställningar och känslor inför. Sen funkar det inte av vitt skilda skäl och man tar beslut som för ens barn och sig själv.
   Det borde räcka så. Och det gör det ju. Det jag däremot tycker verkar vara en aning skevt är att man läser in en massa skuld och skam och allt från att man är en sämre sorts mamma pga ditten och datten.
   Det jag läser i alla kommentarerna är ju inte att någon är sämre och gom skulle betraktas som ” en dålig mamma”.
   Detta är något man skälv verkar läsa in.
   Och det är väl onödigt?

 35. H

  Tycker det är så himla tråkigt att det oftast är andra mammor som kommer med de onödiga kommentarer om hur man ”borde” göra.. man vill ju tro att vi kommit längre idag än att fortsätta trycka ner varandra på det viset.

  Man blir inte en bättre mamma för att man väljer att amma eller för att man väljer ersättning. Man blir en bättre mamma när man gör allt i sin makt för att mätta sina barn. Hur är upp till en själv ,.

  Väldigt fint att du vågar ta upp denna frågan. Kram!

 36. Sara

  Herregud vad irriterande med dessa ”supermammor” som ska komma med ”råd i all välmening”. Dömande kommentarer inlindade i lite pepp. Vem är dessa människor undrar jag…

  En gång för alla: man är inte en bättre mamma för att man kämpar ihjäl sig med amningen och maratonammar dygnet runt. Amning ska ändå vara något mysigt och inte förknippat med stress o ångest.

  Som tur är amning-/ersättningsträsket en väldigt kort period i livet. Sen när barnet är större är det fan ingen som bryr sig om barnet fick ersättning eller ammades.

 37. Ida

  Det är så tråkigt att man ska behöva försvara varför man väljer att göra på ett sätt. Vi har alla olika förutsättningar både psykiskt och fysiskt när det kommer till att klara av olika saker. Jag var inställd på att amma mitt första barn, och la ner hela min själ i det, ammade, pumpade, ammade och pumpade…osv. Detta resulterade i en rejäl infektion och bröstböld samt feber och en extremt deprimerad mamma, jag pallade inte varken psykiskt eller fysiskt. Att gå över till ersättning var det bästa alternativet för oss och när barn nummer två kom var jag osäker på om det verkligen var värt att prova igen, jag gav det ett försök men så fort brösten började ömma kom ångesten tillbaka, och vi bestämde oss för att ersättning passar oss bäst helt enkelt. Med det sagt att det inte känns sorgligt att inte kunna amma sitt barn, det är något jag funderar på varje dag, men har ändå landat i att detta beslut var bäst för oss. Tur är väl att man får göra som man vill, men ändå trist att det alltid ska vara någon som hävdar att ALLA kan, för så känner inte jag…
  Tack Jessica för att du belyser detta ämne och jag tror att du vet vad som är bäst för just er <3

  1. Maria

   Det är ingen som kräver att man måste försvara sig öht. Man väljer själv hur transparent man man ska vara kring detta.
   Man gör val utifrån det som är bäst för en själv och barnet och familjen osv. Gå inte in i vad alla tycker och anser osv.

 38. Linda

  Håller med! Jag hade problem med mjölken i början. Tack och lov kom den igång och vi kunde sluta med ersättning för jag ville gärna amma. Vi hade så klart fortsatt med ersättning för en bebis måste äta vilket är det enda som är viktigt i diskussionen mellan att amma eller ge ersättning.

 39. Victoria

  Det var exakt så för mig med! Du är inte ensam! Fattar inte varför folk ska skriva så jävla elaka kommentarer! Det är inte roligt alls om man vill amma men bebis blir inte mätt. Alla kan inte amma och så är det bara! Tycker inte att någon han rätt att kommentera eller tycka gällande detta. Det är 2019! Barn mår lika bra på ersättning! Kramar

 40. Amanda

  Blir galen när jag läser kommentarerna.. herregud! De har ingen aning om hur dåligt en mamma kan må över att inte kunna amma så mycket/så länge hon vill. För många (inkl mig själv) så mådde jag fruktansvärt dåligt psykiskt över att ge upp amningen. Främst för vad folk skulle tycka och tänka över mitt val över att ge flaska. Jag kan ärligt säga att det är en av de största sorgerna jag har, att inte kunna amma mina barn . Vi gör så gott vi kan för att samtliga parter ska må bra, det behövs inga pekpinnar. Att hacka på en nybliven mamma säger mer om de som kommenterar. Fy skäms!

  1. Maria

   Men nu får vi sansa oss lite.
   Det är väl ingen som säger/ påstår att någon är en dålig mamma för att man gör valet att ge ersättning och därmed kanhända lägga ned amningen?
   Själv tror jag det KAN vara så att man känner sig lite ledsen och besviken och det är känsligt detta med amning/ ersättning.
   Alltså, inte att någon annan eg har med det att göra eller ens behöver bry si men man måste väl ändå klara att läsa om amning som fungerar utan att känna sig kränkt och utpekad som en dålig mamma. Ingen har ju påstått något sådant.

 41. Stina

  Hamnade precis i samma sits och kände mig länge som en sämre mamma, tur nog hade jag vettiga människor runt mig som fick mig att inse att jag är bättre mamma när jag mår bra och har ångest varje gång det var matdags. För mig fanns det mat men den kom för långsamt så lilla gjorde av med mer energi än hon fick i sig..

 42. Stina

  Jag är glad för din skull, för jag vet vad anningshets kan göra med folk. Jag ammade i tre månader och det var en ständig kamp. Det var svårt redan från början, bebisen fick inte grepp och vi försökte en mängd olika varianter på BB för att få det att funka. Väl hemma pumpade jag, koppmatade, ammade och krigade mig fram i en vardag som inte alls blev som jag hade föreställt mig. Men av någon anledning ville, eller kunde jag inte med, att ”ge upp”. Det är ju så bra att amma. Man läser om folk som hade det så mycket värre, men som ammade ändå. När du skriver att inte mjölken räckte till, tror jag att det är två typer av folk dom reagerar negativt – några blir såklart provocerande för de upplevde det samma som mig, men fortsatte amma trots alla motgångar. De som fick depressioner och känner avundsjuka över att någon annan hann sluta innan det gick så långt. Den andra gruppen är de som aldrig sett amningen som problem, och bara tycker att man är bekväm.

  Jag är glad för din skull, du har gjort vad som är rätt för dig. Det är bara att äga det! Det här kommer bara vara en snackis nu, vem bryr sig om ett år liksom? Eller nästa vecka ens? Jag är gravid igen, och jag har bestämt att jag ska ge det max tre veckor denna gången. Funkar det inte, så funkar det inte. Det ska inte vara en prestation att amma, och varken du, jag eller någon annan ska behöva må dåligt över en sån sak.

 43. AnnA

  När ska det här med hur ens bebis får mat vara upp till var och en och vad som passar en själv och sin bebis?? Blir så arg och ledsen när jag läser kommentarerna till förra inlägget.
  Du vet vad som är bäst för dig och Bonnie och du ska inte behöva försvara eller förklara dig.

  Jag har en annan upplevelse som är tvärt om. Hel ammade min bebis till 7 månader, sen införde vi väldigt långsamt mat. Min tjej är nu 10 månader och ammar fortfarande morgon och kväll.
  Och herregud vad jag får försvara detta. Redan när Alice var 5 veckor började tjatet om jag måste lära henne ta flaskan och låta hennes pappa ge ersättning så de kan få ett band och för jag ska kunna få egentid.
  Hade noll behov av egentid när min tjej var 5 veckor och om jag haft det hade det kunnat lösa sig ändå.
  Forfarande tjatas det om mitt val att morgon och kvällsamma nu. Tydligen synd om mig som måste vara låst hemma på kvällen. Kanske det men igen. MITT val!!!

  Brinner i huvudet på mig när jag tänker tpå detta jäkla tjatande från omgivningen. Låt oss mammor välja själv!!!

  Sorry för lång kommentar men engagerande ämne 😉

 44. Em

  Men kommentarerna i föregående inlägg har ju rätt. Din mjölk räckte inte till för att du började med ersättning. När du började med ersättning, började du amma mindre och mjölkproduktionen minskade. Ju mer du ammar, desto mer mjölk, det gäller bara att göra jobbet och inte ta den enkla vägen ut…

  1. jessicalagergren
   jessicalagergren

   Du har ju inte alls förstått budskapet i mitt inlägg när du avslutar med att jag ”tar den enkla vägen ut…”

  2. N

   Du har då aldrig flaskmatar hör jag,. Att diska flaskor, koka flaskor, Alltid behöva vara förberedd med pulver och vatten i rätt temperatur, har du otur har du en kräsen bebis och kan stå någonstans långt från Micro el. Dylikt med 2grader för kall ersättning som bebis ratar men ändå skriker efter mat. Att hela tiden varje dag se till ha med tillräckligt med mat och bebisen helt plötsligt ville äta varje timme istället för varannan, paniken som växer sig på när man gör sista flaskan o vet att det tar en stund innan man är hemma igen. Planera, packa med. Diska igen, inför natten, inför en sväng till affären. Inför att kunna vara iväg en hel dag. Inför allt hela tiden. Flaskmatning är fan inte den enkla vägen ut. Däremot är det ett sätt att kunna få en mätt bebis med en mamma utan tårar och ångest varje matningstillfälle. En flaskmatande mamma gör jobbet, tro mig!

   Svårt att förstå det där med att amning är olika när vissa tycker att det är det mysigaste som finns till att andra hatar det och alla däremellan? Glad mamma glad bebis.

  3. Glad mamma med 2 glada barn.

   Du har då aldrig flaskmatar hör jag,. Att diska flaskor, koka flaskor, Alltid behöva vara förberedd med pulver och vatten i rätt temperatur, har du otur har du en kräsen bebis och kan stå någonstans långt från Micro el. Dylikt med 2grader för kall ersättning som bebis ratar men ändå skriker efter mat. Att hela tiden varje dag se till ha med tillräckligt med mat och bebisen helt plötsligt ville äta varje timme istället för varannan, paniken som växer sig på när man gör sista flaskan o vet att det tar en stund innan man är hemma igen. Planera, packa med. Diska igen, inför natten, inför en sväng till affären. Inför att kunna vara iväg en hel dag. Inför allt hela tiden. Flaskmatning är fan inte den enkla vägen ut. Däremot är det ett sätt att kunna få en mätt bebis med en mamma utan tårar och ångest varje matningstillfälle. En flaskmatande mamma gör jobbet, tro mig!

   Svårt att förstå det där med att amning är olika när vissa tycker att det är det mysigaste som finns till att andra hatar det och alla däremellan? Glad mamma glad bebis.

  4. Hanna

   Alltså… Gud, vet inte ens var jag ska börja. Du förstår inte eller hur. Jag tror iofs också att de allra allra flesta kan få amningen att fungera. Men att skriva ett det “bara” är att göra jobbet. Lovar att för oss alla är det inte så bara. Med min första blev det slutligen delamning efter 2.5 månad av tårar, sår, infektioner, dålig viktuppgång och missnöjd hungrig bebis. Hade sån ångest över det och att du kommer här och påstår att det är den enkla vägen. Skärp dig! Med min andra nu sa jag redan innan att där skulle jag inte hamna igen, jag ville kunna njuta av min bebis och inte minnas hennes två första månader som ett töcken av amningsångest. Jag hade kanske kunnat då det att fungera med båda, men till vilket pris. Det har inte varit värt det för mig. Men enkelt…. Nej du. Var inte så snabb med att dra sådana slutsatser.

  5. Anna

   Em

   Såna som du skapar massa ångest hos mindre säkra föräldrar. Vilket de flesta av oss varit som nybörjare.

   Tänk alla galet roliga, saker man gjorde, med perspektiv, för att tillfredsställa det lilla första/andra barnet.

   Amning och ångesten runt den är extremt hög och förväntningarna hos en själv och hos andra sliter nästan sönder en nybliven mamma.

   Någon slags matångest redan från början. Varför?

   Jag har fem barn. Tre av dem kommer inte från min mage. Amning med dem hade funkat. Det är bara att kämpa på med pumpar och f*n och hans mormor. Men nej, jag ville inte det. Vis av två egenfödda och amning tyckte jag inte det var värt det. Jag tyckte nämligen aldrig om att amma. Jag tror jag hade normal problematik m amningen i början. Sen kom det igång. Men jag slutade för det passade inte mig. Jag valde, det du kallar ”den enkla vägen”. Och?

   Mina barn är, alla fem flaskbarn. Välmående, glada med gladare mamma.

   Jag är ingen sämre människa/mamma än vad du är. Jag tar ansvar för mig själv och mina barns mående. Vem är du att döma mig eller andra mammor?

   Framför allt undrar jag vad du får ut av att slänga spydiga kommentarer kring dig?

   Gör ditt val, låt andra välja själva och stötta isf att stjälpa. Inget av Jessicas val påverkar dig. Hon mår bra och hennes familj mår bra. Låt dem göra så.

   Sen tycker jag, iofs att det ligger mycket hos oss ickeammare att vi är lite känsliga. Det är väl ett symptom på hur stigmatiserad debatten amning är.

  6. AnnaHB

   Em

   Såna som du skapar massa ångest hos mindre säkra föräldrar. Vilket de flesta av oss varit som nybörjare.

   Tänk alla galet roliga, saker man gjorde, med perspektiv, för att tillfredsställa det lilla första/andra barnet.

   Amning och ångesten runt den är extremt hög och förväntningarna hos en själv och hos andra sliter nästan sönder en nybliven mamma.

   Någon slags matångest redan från början. Varför?

   Jag har fem barn. Tre av dem kommer inte från min mage. Amning med dem hade funkat. Det är bara att kämpa på med pumpar och f*n och hans mormor. Men nej, jag ville inte det. Vis av två egenfödda och amning tyckte jag inte det var värt det. Jag tyckte nämligen aldrig om att amma. Jag tror jag hade normal problematik m amningen i början. Sen kom det igång. Men jag slutade för det passade inte mig. Jag valde, det du kallar ”den enkla vägen”. Och?

   Mina barn är, alla fem flaskbarn. Välmående, glada med gladare mamma.

   Jag är ingen sämre människa/mamma än vad du är. Jag tar ansvar för mig själv och mina barns mående. Vem är du att döma mig eller andra mammor?

   Framför allt undrar jag vad du får ut av att slänga spydiga kommentarer kring dig?

   Gör ditt val, låt andra välja själva och stötta isf att stjälpa. Inget av Jessicas val påverkar dig. Hon mår bra och hennes familj mår bra. Låt dem göra så.

   Sen tycker jag, iofs att det ligger mycket hos oss ickeammare att vi är lite känsliga. Det är väl ett symptom på hur stigmatiserad debatten amning är.

  7. AnnaHB

   Em

   Såna som du skapar massa ångest hos mindre säkra föräldrar. Vilket de flesta av oss varit som nybörjare.

   Tänk alla galet roliga, saker man gjorde, med perspektiv, för att tillfredsställa det lilla första/andra barnet.

   Amning och ångesten runt den är extremt hög och förväntningarna hos en själv och hos andra sliter nästan sönder en nybliven mamma.

   Någon slags matångest redan från början. Varför?

   Jag har fem barn. Tre av dem kommer inte från min mage. Amning med dem hade funkat. Det är bara att kämpa på med pumpar och f*n och hans mormor. Men nej, jag ville inte det. Vis av två egenfödda och amning tyckte jag inte det var värt det. Jag tyckte nämligen aldrig om att amma. Jag tror jag hade normal problematik m amningen i början. Sen kom det igång. Men jag slutade för det passade inte mig. Jag valde, det du kallar ”den enkla vägen”. Och?

   Mina barn är, alla fem flaskbarn. Välmående, glada med gladare mamma.

   Jag är ingen sämre människa/mamma än vad du är. Jag tar ansvar för mig själv och mina barns mående. Vem är du att döma mig eller andra mammor?

   Framför allt undrar jag vad du får ut av att slänga spydiga kommentarer kring dig?

   Gör ditt val, låt andra välja själva och stötta isf att stjälpa. Inget av Jessicas val påverkar dig. Hon mår bra och hennes familj mår bra. Låt dem göra så.

   Sen tycker jag, iofs att det ligger mycket hos oss ickeammare att vi är lite känsliga. Det är väl ett symptom på hur stigmatiserad debatten amning är.

  8. Anna

   Em

   Såna som du skapar massa ångest hos mindre säkra föräldrar. Vilket de flesta av oss varit som nybörjare.

   Tänk alla galet roliga, saker man gjorde, med perspektiv, för att tillfredsställa det lilla första/andra barnet.

   Amning och ångesten runt den är extremt hög och förväntningarna hos en själv och hos andra sliter nästan sönder en nybliven mamma.

   Någon slags matångest redan från början. Varför?

   Jag har fem barn. Tre av dem kommer inte från min mage. Amning med dem hade funkat. Det är bara att kämpa på med pumpar och f*n och hans mormor. Men nej, jag ville inte det. Vis av två egenfödda och amning tyckte jag inte det var värt det. Jag tyckte nämligen aldrig om att amma. Jag tror jag hade normal problematik m amningen i början. Sen kom det igång. Men jag slutade för det passade inte mig. Jag valde, det du kallar ”den enkla vägen”. Och?

   Mina barn är, alla fem flaskbarn. Välmående, glada med gladare mamma.

   Jag är ingen sämre människa/mamma än vad du är. Jag tar ansvar för mig själv och mina barns mående. Vem är du att döma mig eller andra mammor?

   Framför allt undrar jag vad du får ut av att slänga spydiga kommentarer kring dig?

   Gör ditt val, låt andra välja själva och stötta isf att stjälpa. Inget av Jessicas val påverkar dig. Hon mår bra och hennes familj mår bra. Låt dem göra så.

   Sen tycker jag, iofs att det ligger mycket hos oss ickeammare att vi är lite känsliga. Det är väl ett symptom på hur stigmatiserad debatten amning är.

  9. Ella

   Har jag drömt eller var inte hela poängen från början att fasa ut amningen. Det gör man väl enklast om man börjar fylla ut efter amning med ersättning för tillslut räcker ju inte mjölken då. Pang bom kan man väl inte sluta, hej mjölkstockning

  10. Ella

   Har jag drömt eller var inte hela poängen från början att fasa ut amningen. Det gör man väl enklast om man börjar fylla ut efter amning med ersättning för tillslut räcker ju inte mjölken då. Pang bom kan man väl inte sluta, hej mjölkstockning

 45. Therese

  Jag ammar inte heller min son som är 16 dagar gammal och har inte ammat mina två äldre barn heller. Eller jo, första barnet i 14 dagar och hon skulle dessutom tilläggsmatas hela tiden – ett jävla slit. Men nej, att amma är inte min grej och mina barn mår hur bra som helst. Förstår inte varför det ska va sånt liv om huruvida man väljer att amma eller flaskmata, att ge bröstmjölk i flaska eller ge barnet ersättning. Varje gång jag fått barn och träffat barnläkaren och jag sagt att jag kommer ge ersättning om amningen inte känns rätt så har läkaren alltid sagt ”man gör det som känns bäst, vi har så bra ersättning idag i Sverige”.

  Låt oss mammor göra det som är bäst för oss och våra barn. Vill du amma? Gör det! Vill du flaskmata ditt barn? Gör det! Vill du ge ditt barn ersättning? Gör det! Låt var och en göra som man själv vill.

 46. Louise

  Håller absolut med. Min bebis fick ersättning redan på BB för att mjölken inte räckte. Han fick både och vid behov så att han blev nöjd.

 47. Agneta

  När jag fick mitt andra barn -94 Var det en riktig amningshysreri,men det funkade inte för mig,då pratade dom med min syster när hon kom o hälsa på på BB om att få mig att försöka( hon hafe jobbat där) men hallå 😱😥. En natt träffade jag en äldre barnmorska som såg hur slut jag var o hon sa……inatt tar vi pojken här ute o ger flaska så du får sova,jag har flera barn o dom är uppväxta på flaska o är jätte bra individer…….vilken tur att jag träffade henne. Vår pojk är idag o då en underbar kille.

 48. Lin

  Har inte ammat något av barnen. Dras med sviterna av att tvinga migsjälv att göra det med barn 1 än idag. Men att komma till förlossningen och uppge att man inte tänker amma barnet utan ge ersättning…. det är inte smärtfritt.

 49. Malin

  Problemet är du skriver saker som inte är sant! Sen får du självklart göra vad/hur du vill i detta land (tack gode gud). Men att du skriver att mjölken ”bara inte räckte” så är det för att du inte ammade tillräckligt mycket. Punkt slut! Du är ingen sämre mamma för det!

   1. Malin

    Jo, det gör den! Jag jobbar för amningshjälpen så tro mig, jag vet, Produktionen anpassar sig efter bebisens behov men det kan ta tid och det kan vara jättejättejobbigt.

    1. Anna

     Exakt så! Jag säger inte att någon mamma är bättre eller sämre än någon annan. Huvudsaken är att bebis och mamma mår bra. Men att fara med osanning och sprida myter tycker jag är tokigt när man har tiotusentals följare. Som du själv skriver i slutet av detta inlägget Jessica, det är okej att vilja amma och det är okej att inte vilja amma. Men skriv då att du inte VILL amma (vilket är helt och hållet ditt val) och därför börjat med ersättning. Skriv inte att din mjölk inte innehåller tillräcklig näring eller att det inte finns tillräckligt med mjölk. För det gör det för alla om man bara låter det ta tid och ammar i mängder. Stå för ditt val att inte vilja amma istället för att hitta på ursäkter och anledningar till att det inte funkar.

    2. Hanna

     Jag tror iofs att de allra flesta kan få en fungerande amning. Men att inte ha “ammat tillräckligt” blir så förenklat och även om det säkert inte är din avsikt så uppfattas det lätt som skammande. Jag ammade min första konstant, dygnet runt i 2.5 månad. Hade kontakt med amningshjälpen, var massor med gånger på amningsmottagning, hade en väldig stöttning från bvc med hon gick inte upp i vikt. Grät konstant i flera veckor, gick aldrig ut osv.. Infektion på infektion i sår trots att hon hade bra tag. Ja det är tufft med amning, det gör ont i början. Men jag ville verkligen amma. Men tillslut mådde jag så dåligt att jag kände mig tvungen att börja ge flaska också. Det kanske hade kunnat funka med mer tid men jag sörjer den här tiden i min dotters liv, jag känner bara ångest när jag ser tillbaks på den. Med tvåan nu vägrade jag hamna där igen men den här gången har amningen gått mkt lättare. Jag tror själv att produktionen påverkades negativt av min stress kring det hela med första barnet. Men visst, med första “ville jag” tillslut inte för jag mådde så dåligt och hon var inte direkt i toppform hon heller. Min poäng är att det handlar faktiskt inte bara om att de som får en fungerande amning vill mer, eller jobbar hårdare för det. Du menar kanske inte så men det uppfattas lätt som att man ger upp amningen för lätt om man går över till flaska. Även om du kanske har rätt i sak att det skulle kunna gå. Men varje mamma måste få avgöra hur länge det är värt att jobba upp produktionen, taget, what Ever i förhållande till hur familjen mår. Hoppas jag uttrycker mig begripligt. Önskar bara att man kunde låta mammor mata i lugn och ro oavsett hur och var det sker. Ibland känns det svårt ett göra “rätt” oavsett hur man gör, flaska, amma, amma fritt, amma/mata på café, stanna hemma osv.

    3. Olivia

     Men är det verkligen så ”att mjölken räcker för alla” om det tar 2,5 månad för den ”att komma igång” och man har en underviktig bebis som bara skriker för att den är hungrig? Nu jobbar du som du skriver på Amningshjälpen och har förbundit dig att endast propagera för amning men kan man säga att produktionen anpassar sig och samtidigt säga att det ”kan ta tid”?!
     Försöker verkligen hålla en saklig och hövlig ton men blir så provocerad att jag mår illa.

    4. Lin

     Mhm… så Amningshjälpen menar då att ingen mamma i världshistorien haft för lite mjölk? Det är ju viktigt att man kommer med korrekt fakta när man hävdar sig med att man jobbar på Amningshjälpen. En organisation som ska vara förtroendeingivande. Så nu vill jag bara ha bekräftelse från dig att du kan stå vid det du sagt till punkt och pricka.

  1. Fanny

   Man kan amma hur mycket som helst och mjölken kan ändå ”inte räcka”. Den finns inte i oändlighet hos alla bara för att man ammar mycket/lite. Beror på en massa saker.

  2. Sara

   Problemet är att Du skriver saker som inte är sant. Amning handlar om ett samspel mellan mamman och barnet. Bebisen kan ha fel sugteknik (pga tex kort tungband).. Bebis har inte rätt tag=får inte i sig tillräckligt med mjölk och då spelar det ingen roll hur mycket man ammar. Sen är det helt upp till mamman hur mycket man orkar kämpa med amningen. Vill man inte amma ska man inte få sådana dömande kommentarer.

  3. Emelie

   Jag ammade mitt första barn men hon skrek som en galningoch gick inte upp i vikt. Dvs min mjölk räckte inte till så det var BVC som sa att jag var tvungen att ge ersättning också. Jag hade mest ångerst över att jag hade “svält” mitt barn innan jag började med ersättningen.
   När min andra dotter kom fick jag inte amma pga mediciner men då kan jag säga att jag med största sannolikhet hade haft mjölk som täckte till. Jäklar vad det spände i brösten på ett sätt som det aldrig gjorde första gången när jag försökte amma.

  4. Sofia

   Håller helt med. Farligt att sprida okunskap på en sån här plattform. Mjölken tar inte helt plötsligt slut om man ger bebisen fri tillgång till att amma. Den beställer ju mer genom att få snutta, Är det skitjobbigt? Ja. Måste man göra det? Nej. Alla gör som de vill och är inte sämre/bättre för det.

 50. Petra i Göteborg

  Hej kära Jessica! Helt sjukt att folk orkar lägga sig i.. försökte själv amma min förstfödde son och fick tillslut en värre form av mastit där jag jag hade en sänka på över 200. Gjorde ultraljud på brösten och de fick göra operation för mina bröst var så varfyllda. Åt 7 antibiotikor och inget hjälpe. Hade fortfarande problem då min dotter föddes 2013 och
  läkarna rådda mig och att inte amma. Mina barn har varit superfriska. Glad och frisk mamma= glada barn!!

 51. Emma

  Men kommentarerna i föregående inlägg har ju rätt. Din mjölk räckte inte till för att du började med ersättning. När du började med ersättning, började du amma mindre och mjölkproduktionen minskade. Ju mer du ammar, desto mer mjölk, det gäller bara att göra jobbet och inte ta den enkla vägen ut…

 52. Tanja

  Fy fan för alla mammapoliser och shaming! Man blir ju helt matt. Bävar inför dagen jag själv blir mamma. Iallafall, heja dig Jessica! Du, precis som alla andra mammor, vet vad som funkar bäst för dig och ditt barn!

 53. Tove

  Håller helt med dig! Förstår inte varför man klassas som en sämre mamma för att man väljer ersättning oavsett anledning? Jag har försökt amma alla mina barn (har tre) men har aldrig haft tillräckligt med mjölk så min stora har fått ersättning sen hon va 2 månader, mellantjejen 4 månader och med bebis nu som är 2 månader bestämde jag mig redan innan att jag ville del-amma för det faktiskt är enklare för mig som redan har två barn och lilltjejen mår precis lika bra för det och jag är banne mig inte någon sämre mamma för att jag ”valt bort” en del av amningen för att underlätta min egen vardag med tre barn 💪 och du är en toppenmamma du med! Man ska göra det som känns rätt för en själv!

 54. Anna

  När någon inte kan amma, av olika anledningar, som att mjölken inte räcker till, bebisen får inte grepp osv, så känner jag bara; Vilken jävla tur att vi bor i Sverige 2019!!! Bebisen överlever, mamma överlever! Att amningen inte funkar är inte livsavgörande, tack och lov!! Vi lever i en tid och ett land där ersättning har så bra sammansättning och näringsinnehåll att en bebis växer och frodas även med enbart ersättning 🙂

  Hellre mätt och nöjd bebis med lugna föräldrar, än matstunder av ångest och skrik!

 55. Therese

  Att man alltid ska behöva försvara sig. Jag har en liten tjej på tre månader som får ersättning. Alltid när jag träffa människor kända som okända ställs frågan ammar du?’ Vad spelar det för roll, jag svarar numera ja hon får mat. För det är väl det som är det viktigaste att det får MAT?

 56. Johanna

  Åh vad jag känner igen mig. Ammade första barnet i två veckor men såriga och blödande bröstvårtor, mjölkstockning ggr 2, alldeles för lite mjölk och massor av tårar fick jag nog. Efter jag slutat ammat kände jag äntligen hur fantastiskt det kändes att få barn. Barn nummer två samma sak och jag gav upp efter 1 vecka, eftersom det inte var värt det. Barnen har varit friska och inte alls farit illa av att få ersättning. Du är den bästa för ditt barn!

 57. Jenny

  Tack! Vilket bra inlägg.
  Jag ville själv inte amma vår son, vantrivdes med detta. Jag skäms inte, jag försvarar inte mitt val ens. Det finns inget att försvara eller något att förklara om varför.
  Det jag tyckte var mysigt var att min sambo också kunde få känna den närheten vid matning. Får vi fler barn, då kommer jag att välja ersättning igen. 😊☺️

  Ha en mysig kväll!
  Kram

 58. Jessica

  Hej! Älskar att du skriver om känslor och rätt till att mata sina barn precis som man vill bara barnen och man själv mår bra. Ville oxå så gärna amma mina tvillingar och försökte verkligen göra så mycket som möjligt men de blev lixom inte mätta. Med en 2åring och 4åring hemma blev det för stressande och för lite tid för alla att sitta med amning. Men jag var så besviken på mig själv och min kropp. Ska jag inte kunna mätta mina barn. Nu är de 6 månader och ammar kanske nån gång om dagen men kan typ få ångest om jag glömt det. Men de är ju nöjda, mätta och glada! Hatar att känna ångest när allt är bra! Så Tack att du skriver att det är OK! Sjukt bara att ersättning kan vara så dyrt när det är så nödvändigt! Och inte ens storpack som välling finns det i!

 59. Linn

  Word! Jag kunde inte heller amma mina 2 barn trots att jag kämpade och tog hjälp. Amma funkar inte för alla och jag tycker att flaska är en lika mysig stund ❤️ både mamma och bebis blir ju gladare när bebis är mätt och nöjd 😘

 60. L

  Word! Jag kunde inte heller amma mina 2 barn trots att jag kämpade och tog hjälp. Amma funkar inte för alla och jag tycker att flaska är en lika mysig stund ❤️ både mamma och bebis blir ju gladare när bebis är mätt och nöjd 😘