Innan förlossningen vill jag… – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Innan förlossningen vill jag…

För snart fyra år sedan föddes Elsa. Det var en lång förlossning som tog 24 timmar. Direkt när vattnet gick startade värkarna. Sen hade jag värkar som blev intensivare och intensivare. Till slut, efter många timmar, tror det var 9 timmar efter vattnet hade gått, fick jag epidural. Då kunde jag andas igen. De första 20 timmarna av förlossningen är något jag ser tillbaka på som något fint. När jag tänker på de fyra sista timmarna mår jag fortfarande dåligt. Jag vet inte riktigt hur jag ska möta det eller hantera det. Jag är inte så sugen på att sitta med någon och prata igenom de där timmarna. Men samtidigt vill jag vara redo inför nästa förlossning och inte hamna där igen. Man kan aldrig veta i förväg hur det blir, men på ett sätt vet jag mer nu vad jag har att vänta mig, även om jag vet att alla förlossningar är olika.

Jag skulle vilja gå någon kurs. Inte bara ett eller två tillfällen som sist. Det var superbra, men jag vill lära mig andas på ett annat sätt. Jag vill kunna gå in i mig själv och verkligen slappna av. Vet du någon sån kurs? Kanske att jag ska börja på yoga? Alla idéer är välkomna. Jag är peppad på att föda igen och känner mig inte rädd. Men samtidigt vill jag ha mer kontroll den här gången. Om det nu är möjligt.

Hur gullig liten Elsa?

Min lilla groda som rullade sig fram.

Tänk att vi har två små barn i båten i sommar. Magisk tanke!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofia

    Nu vet jag ju inte hur du andades med Elsa men. Jag vill ändå tipsa om att verkligen träna på profylax andningen nu under graviditeten, alltså ta dig tid att sitta och verkligen andas och djupandas så att du har kontroll på det när förlossningen och smärtan kommer. Vi tränade hemma, sambon satt bredvid och nöp mig i benet. Han började nypa löst och sen ökade han för att det ska likna en riktig värk, han tog samtidigt tid så att det blev mer verklighetstroget 😊 är ju en viss tid man ska nypa. Vi fick lära oss det på föräldrakursen hos barnmorskan. Och istället för att skrika och slå(Första känslorna i det läget 😂) så blundar du och profylax andas, andningen ska öka i samklang med att smärtan ökar. Så jäkla bra!🙌

  2. Stina

    Har fått möta barnmorska på sjukhuset och prata om förlossning nr 1. Trodde det skulle bli riktigt jobbigt och att det skulle skrämma osv. Men grejen är att vi pratade om allt vid flera tillfällen. Allt om den kommande bebistiden osv, och fokus blev liksom något annat. Sen gick vi igenom förlossningen vid ett tillfälle, alltså bara för att se över om det jag mindes stämde överens med vad som faktiskt hände för hon sa att det ofta blir så stort och skrämmande när allt egentligen har en förklaring och så. Helt klart värt att ta dom samtalen. Rekommenderar alla att göra det om det finns möjlighet.

  3. Emma

    Min första förlossning var hemsk och inför andra grät jag varje gång hos barnmorskan. Hon skrev en remiss till auroramottagningen på Danderyd. Jag gick dit en gång och under en timme förklarade en specialistbarnmorska vad som hade skett under den första förlossningen och varför. Jag hade innan förträngt men det var skönt att få höra ett proffs berätta genom att läsa min journal och det tog bort otroligt mycket av min rädsla. Jag gick även på gravidyoga. Sen när det var dags för andra förlossningen gick allt precis som jag hade hoppats första gången. Kändes som en otrolig revansch!

  4. C

    Jag hade en hemsk första förlossning där jag förlorade jättemycket blod och det hela var väldigt dramatiskt. Fick via min barnmorska kontakt med en kurator på specialistmödravården som var helt underbar. Hon gjorde att jag vågade bli gravid igen och nu väntar jag andra och har fått gjort en plan med en läkare. Känns inte alls läskigt längre tack vare henne ❤
    Lycka till när det är dags!

  5. Cassandra

    Jag hade en liknande första förlossning som din. 26,5 h och sen avslut med sugklocka. Nu väntar nr 2 vilken dag som helst. Jag är mer nervös denna gången med har förberett mig mkt så tror det kommer gå bättre. Med båda barnen har jag fått gravidyoga. Det är fantastiskt och jag har en livboj att ta värkarna med – andningen, den lugn och fina. Detta gick bra första gången också. Sen ska min bästa vän vara med (utöver min man) denna gången som doula (hon är annars barnmorska). Sen har jag läst Föda utan rädsla, haft en jätte bra barnmorska och gått på aurorasamtal (bästa). Var skönt att älta förlossningen och göra upp en tydlig plan med henne för denna. Känner mig redo nu!

    1. Maddy

      Gillar dina tips Cassandra! 🙂
      Att gå en föda utan rädsla kurs är super Jessica, kan varmt rek. Har kunder som gått den och jag har fått se hur det hjälper 🙂

  6. 26 år o snart 2 barnsmamma

    Min förlossning blev fantastisk o jag tror det beror mkt på att jag ställde mig in på att inte bli rädd för smärtan, för även att det gör förbannat ont så är smärtan inte farlig utan har en positiv funktion. Jag litade på min kropp, på att den visste vad den skulle göra, försökte tänka att allt jag behövde göra var att liksom ”hänga med på tåget” låter säkert larvigt men det funkade för mig. Jag använde andningen för att slappna av när värkarna kom, vilket verkligen funkade bra för jag upplevde aldrig att värkarna gjorde jätteont o pga att jag slappnade av så öppnade jag mig ganska fort också. Har förstått att det kan kännas mer ont om man spänner sig så ett tips är att öva på meditation för det underlättar verkligen om man kan gå in i sig själv o hitta ett lugn genom andningen. Ett annat tips är att tänka goda tankar hela förlossningen, tex: ” åh snart får vi träffa vårt barn” ”så bra det här går, vad grym jag är” o när värkarna kommer kan man tänka ”jaaa” istället för ”aj” eller ”jag vill inte” det gör faktiskt stor skillnad 😊 Detta tar även författaren upp i boken ”föda utan rädsla” , jättebra bok så mitt sista tips är att läs den om du inte redan gjort det 😊 Kram!

  7. AJ

    Måste också tipsa om boken Föda utan rädsla. Gick även på förlossningsförberedandd yoga på söder, men som finns runtom i Sthlm. Bästa jag någonsin gjort. Var rädd innan förlossningen och ville snittas, men bok + yogan gjorde att jag kände mig så förberedd, och den känslan hjälpte mig mkt. Sedan blir det ju ändå som det blir. Men förlossningsförberedande yoga: så jävla fint.

  8. Madde

    Min andra förlossning gick bättre än första. Tror det gör mycket att man redan varit med om det en gång och vet hur det känns. Lättare att förbereda sig då på nåt sätt. Vill tipsa om boken “att föda”, den hjälpte mig väldigt mycket nu andra gången faktiskt. När det gäller kurs, jag bor ju inte i stockholm så kan inte tipsa om en konkretkurs men gravidyoga fokuserar ju mycket på att lära sig vara lugn och andas.

  9. Caroline

    Min första förlossning var hemsk! Hade noll kontroll. Innan andra läste jag ”att möta förlossningssmärtan” (abascal<3) och den hjälpte mig SÅ mycket. En toppenförlossning fick jag!

  10. Maria

    Hypnobirth! Helt fantastiskt, finns hur mkt böcker, cd’s och kurser som helst i England iaf. Rekommenderar verkligen!! Googla!

  11. Anna

    Vill också rekommendera Föda utan rädsla. Hjälpte mig massor bara att läsa boken. Jag skulle gärna gå kursen också men bor för långt bort. ☺️

  12. T

    Både läs och gå kursen “föda utan rädsla” bästa investeringen någonsin för både dig och Ibbe. Så enkel och effektiv metod att använda sig av. Jag födde mitt andra barn för 5 månader sedan och jag använde mig av alla tekniker den kursen bygger på och det var till stor del det som gjorde min förlossning till en fantastisk upplevelse. Det gör ont som faaaaan men fullt hanterbart med dessa verktyg. “Glömde” tom bort att be om epidural men lustgasen hann jag med 🙂

  13. Lisa

    Om vi skulle skaffa fler barn någon gång så måste jag också få pratande någon. Du har erfarenhet av att ha en lång förlossning och jag har erfarenhet(er) av att ha väldigt snabba förlossningar. Jag har två barn, med första var jag inne på förlossningen i 1,5h innan han var ute och då var jag 10cm öppen när jag kom in. Med andra barnet var jag inne i 15minuter innan han var ute. Då startade min förlossning med krystvärkar hemma, hade inga känningar före utan det startade med krystvärkar direkt?!? Jag trodde inte och tror inte i min vildaste fantasi att det ens är möjligt att ha det så. Några timmar tidigare denna dag var jag inne hos min bm och hon sa att tappen inte var mogen och att jag endast var 3cm öppen. Jag hade liksom noll känningar och tyckte det var rätt drygt eftersom jag gått 11dagar över tiden, vilket jag inte gjorde förra gången.
    Men när väl värkarna kom så eskalerade det, barnvakten kom och vi kastade oss in i bilen när vi kört i 10min så mötte en ambulans upp oss och jag fick fortsätta min färd i den. Det var ett under att vår andra son inte föddes i bilen eller i ambulansen. På något sätt kan jag koppla bort värkarna så att jag inte känner dom. Min bm sa att det finns vissa som kan det men det är bara ett fåtal. Jag vet inte om jag kommer våga att skaffa fler barn i framtiden i och med att mina förlossningar har gått så fort, min bm sa att jag kan få ”ansöka” om att få bli igångsatt i och med att det är som det är. Men vet inte om jag vågar det heller 😬 Dock drömmer jag om att i framtiden skaffa fler barn, men frågan är kommer jag våga och tänk om det går ännu snabbare..
    Men satsa på att prata med någon, för många frågetecken fick jag utredda på mitt återbesök jag var på. Men självklart har man ju sina funderingar. Eftersom det sägs att förlossningen har tre faser och jag endast har upplevt den sista…

    1. Sabina

      Jag har också haft snabba förlossningar. Första 45 minuter inne på förlossningen, andra åkte vi in tidigare eftersom det gick fort första så var inne ca 2-2,5 h då. Tredje föddes hemma i badrummet då allt gick så fort. Och det gick väldigt bra det med, så var inte rädd för ett tredje barn pga snabba förlossningar. 😊

  14. Angelica

    Läs boken föda utan rädsla, så himla bra bok och på enbart de teknikerna har jag tagit mig igenom två förlossningar! 🙂 Finns text till dig, din partner och övningar att göra hemma!

  15. Caroline

    Jag hade en vidrig första förlossning, jag blev igångsatt och blev överrumplad och livrädd för smärtan som aldrig ville ta slut. Med barn två gick jag på gravidyoga några gånger. Vi tränade mycket på andningen. När det blev dags för lillebror att komma, startade av sig själv denna gång, så använde jag mig av andningstekniken jag lärt mig och gick in i det och kunde verkligen ta värkarna på ett nästan smärtfritt sätt! Förlossningen blev så mycket bättre! Kan verkligen rekommendera att testa gravidyoga.

  16. Mary

    Vi gick privat föda utan rädsla kurs hos själva författaren. Där går man verkligen in på hur man går in i sig själv.

  17. Anna

    Kan du inte be barnmorskan skicka dig till Auroramottagningen på Danderyd? Då kan du få prata igenom förra gången och förbereda dig för nästa