Husdjur – vid vilken ålder? – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Husdjur – vid vilken ålder?

Elsa vill inget hellre än att ha en hund. Hon vill ha en lagom stor hund. Varje gång vi är ute pekar hon på hundar och säger “en sån där hund vill jag ha” eller “den där hunden är lite för stor för mig”. Just hund har vi tyvärr inte möjlighet att ha, hur gärna jag än hade velat. Det finns inte tid för hund i vårt liv just nu. Elsa har föreslagit att hunden kan följa med till förskolan. Allt för att lösa problemet med att en hund inte kan vara ensam så många timmar. Elsa min Elsa.

Jag ville ha hund tidigt också. Samma år som jag fyllde 15 år besannades äntligen min dröm. Då fick vi vår Mimmi, en yorkshireterrier-valp. Helt klart en av de bästa dagarna i mitt liv! Jag skulle vilja uppfylla Elsas dröm också, men just nu är det inte aktuellt. Ett annat djur hon har snöat in på är hamster. Det känns lite mer rimligt, men hon är kanske i yngsta laget? Jag fick mitt första djur, ett marsvin, av min moster när jag fyllde 6 år. Det kanske är en rimligare ålder för att få ett husdjur? Samtidigt har hon ju redan en katt som hon verkligen älskar.

Elsa ville gå till biblioteket och låna böcker om hamster, häst och hund.

Nu vet hon allt om hur man tar hand om en hamster och att en hund behöver människosällskap. Det vet också en pappa på bussen som lyssnade när jag läste om hamstern för Elsa. Han tackade för hamsterinfon när han gick av.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Ett boktips är ”Ellens alla hundar”. Handlar just om en liten flicka som vill ha hund och fantiserar om för- och nackdelar med olika hundar som hon skulle vilja ha. Jättemysig och passar nog Elsa bra med tanke på hennes hundfunderingar 😊

 2. Frida Andersson

  Det är omöjligt att säga vilken ålder som är lagom,för det är extremt individuellt hur mogna barn är och hur snabbt dom utvecklas. Vissa barn kan vara väldigt ”lillgamla” och ansvarsfulla redan vid 4 års ålder medans vissa fortfarande inte kan bre sig en macka själva vid 8 års ålder. Så du och Ibbbe måste nog försöka själva avgöra hur pass mogen hon är och om ni tror på att hon kan ta hand om sitt djur. Man får också försöka på ett snällt sätt tjata mycket om att man måste ta hand djuret,hur mycket tid det kräver och att man inte kan tröttna på djuret efter ett tag,som med leksaker.

  Men av det lilla jag vet om Elsa så upplever jag hennes som rätt ”vuxen” och smart för sin ålder! Våga satsa om det känns rätt!

 3. Hedda

  Att ha djur i bur är hemskt och oetiskt. Inget djur vill leva hela sitt liv i en liten bur. Jag ont i hjärtat när jag tänker på hur människor tar sig friheten att låsa in djur. Och för vems skull? Nej snälla köp inte en stackars hamster eller marsvin.

 4. Caroline

  Jag och min kille skaffade hund, innan vi skaffade barn, vilket jag idag är glad för. Att ha valp är mycket jobb, nästan som att ha barn, de ska bli rumsrena ( vilket i vårt fall tog tre månader men kan ta upp till ett år) de är otroligt busiga och livliga.
  Vår hund var 3 år när vi fick barn, och hade lugnat ner sig något, och lämnar aldrig vår dotters sida. Och det är underbart att se dom tillsammans.

 5. Carina H

  Tror Alla barn tjatar om hund. visst det tar en stor del av livet med hund,har själv haft några stycken under åren,visst ungarna tyckte det var jättekul med hund i en vecka, klart att vi föräldrar drar det tyngsta lasset.det måste man ju vara medveten om. men min dotter tjatade om en hamster och hon fick en liten Mimmi,som vanligt var detta också kul ett par veckor,men lilla Mimmi fick leva sina 2 år som brukligt,dom brukar ju inte bli så gamla. så en hamster till Elsa kanske skulle passa även för Er vuxna,jag personligen tycker om möjlighet att barn skall växa upp med nåt djur.hamster är också lätt att sköta, nåt att tänka på i alla fall.