Hon är åksjuk! – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Annons

Hon är åksjuk!

Idag när vi åkte till leklandet såg jag på Elsa att hon blev blek som ett lakan i ansiktet och hon satt och höll på med munnen och jämrade sig lite. Jag fattade direkt att hon mådde illa och fick fiska upp en påse ur skötväskan och hålla den under hennes haka. Jag bad även Angelica dra ner rutan så att hon fick frisk luft. Hon har kräkts när vi har åkt bil förut några gånger men då har det oftast varit i kombination med att hon har varit sjuk. För ett tag sen pratade jag och Ibbe om att hon kanske faktiskt blir åksjuk. Och ja, så är nog alltså fallet. Hon kräktes inte idag men jag tror inte att det var långt ifrån. Istället somnade hon med sitt lilla ansikte i min hand. På vägen hem gick det bättre men då somnade hon också nästan på en gång. Jag tycker SÅ synd om henne att hon ska behöva bli åksjuk. Jag har förstått att det hjälper att vända på bilbarnstolen men det är ju inte aktuellt på flera år.

Vad kan man göra åt åksjuka för barn? Jag satt och tryckte lite lätt med tummen och pekfingret på hennes handled. Jag tänkte att det är lite som åksjukearmbandet som man kan köpa på apoteket?! Vad vet jag. Jag tycker att det känns så jobbigt för hennes skull att hon ska vara åksjuk. Nu åker inte vi bil jätteofta eller särskilt långt men ändå. Jag vill väldigt väldigt gärna ha era bästa tips på hur vi kan lindra hennes åksjuka. Mat innan? Inte mat innan? Kommentera gärna så kan jag sammanställa era bästa tips i ett enskilt inlägg sen. Växer man ifrån åksjuka? Jag kan fortfarande bli det om jag sitter och tittar nedåt. Jag kan till exempel inte läsa tidning/bok i bilen, då mår jag superilla.
aksjuk_barn

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tindraohara

  Har en son som är åksjuk och har varit det sedan han var liten. Vi märkte det när han var 1,5år. Idag är han 9år och fortfarande är det jättejobbigt att åka längre sträckor, allt mer än 5min i bilen och han blir blek/gul. Tycker så synd om min lilla prins. Jag har med mig vattenflaska, påse, marie kex, tidningar. Ibland har det funkat att avleda uppmärksamheten, vi har suttit och läst bok, spelat game boy eller lekt med mobil. Men inte ofta som han INTE spyr, dock värre på sommaren då bilen blir varm och vädret påskyndar det hela. Har testat åksjuketabletter och det hjälper men nackdelen är att vissa barn kan vara känsliga och då blir dem trötta av dem, jag ger min son bara en halva av tabletten och ändå blir han trött av dem. Tar gärna emot tips fr andra som har åksjuka barn #Kram på dig Jessica
  #Tindraohara

 2. Amanda

  Har en lillasyster på 1,5år som blir åksjuk och vi åker ofta långa bilsträckor(mellan Umeå och Jönköping bland annat), och hon kunde bli åksjuk av att bara åka några mil men då googlade jag och hittade att man skulle sätta ett plåster över naveln(vet att de låter hel knäppt!) och de fuktar! Hon har inte blivit åksjuk en enda gång efter de! Och då ha hon ätit i bilen vilket hon verkligen inte kunnat göra innan utan att bli åksjuk! värt att testa! Kram

 3. Elin

  Min dotter är 2.5 år nu och har varit åksjuk i drygt ett år. Vi har märkt att bäst för henne är att äta 45-30min innan vi ska åka, kolhydratsrik mat och inte yoghurt eller banan.
  Åker vi längre sträckor så är snacks som russin, salta kex och vatten med lite saft i väldigt bra.
  Åka bil på tom mage heller proppmätt är inte att rekommendera. Vi undviker allt vad synintryck heter i bilen, ingen telefon/iPad eller böcker. Spelar musik och sjunger mycket, så hon kan tänka på annat. Har även för ca 6mån sen köpt åksjukearmband på Apoteket. Vet inte om de funkar eller om det är placebo, oavsettt med alla dessa förberedelser så har vi klarat oss från kaskadspyor det senaste.
  Ordentligt svalt i bilen (ta av jacka o skor,vi anv filt på min dotter istället som är enkelt att ta på och av beroende på Temp) och undvik starka lukter, hämtmat, spolarvätska, mkt parfym mm
  Rekommenderar även spypåsarna med en plastring i öppningen (vet inte vad de kallas), enklare att pricka påsen med spyan och min dotter har lärt sig att den finns brevid henne och “snäll”. Annars så ska man upp med en plastpåse så hela ansiktet nästa täcks, läskigt.
  Vi har även satt stolen fram, bakåtvänd givetvis men lättare när jag kör själv. Enklare att underhålla henne, hinna ta fram spypåsen i tid och stanna när jag kör själv, och hon ser lite “längre bak” än bara ryggstödet i baksätet.
  Hoppas Elsa blir hjälpt av alla bra tips som alla lämnar!

 4. Hanna

  Jag har en 2,5 åring som blir åksjuk ibland och för oss hjälper det med att ladda med mat innan och sen fylla på med dricka och småätande i bilen. En vuxen sitter alltid bredvid och så laddar vi upp med kex och russin, det hjälper för oss! Blir själv åksjuk när blodsockret är lågt så mat innan eller under bilresan gäller för mig med. 😊

 5. Ida

  Åh lilla vännen så jobbigt! Jag är absolut ingen expert men förstått från vänner att det kan gå över. Deras barn har haft det i perioder. Har också hört (som jag läste nedan) att det kan ha och göra med balanssinnet men sanningen i det vet jag inget om. Vad säger google? Hoppas hoppas ni hittar något knep för henne så hon slipper må illa! Kram

 6. Emma

  Vår Hugo som är 2 år blir också åksjuk. Det började när han var ungefär 8 månader och har tyvärr bara blivit värre. Vi försöker tänka på vilken väg vi åker (så lite svängar som möjligt) och även undvika rusningstrafik (hopplöst med start-stopp hela tiden). Sedan funkar det bäst om han inte är för hungrig eller för mätt. Ska vi åka längre stäckor försöker vi tajma det med sömn.

 7. Emma

  Som barn blev jag väldigt åksjuk! Min mamma hade ett knep om att stoppa en liten bomullstuss i vänster öra på mig! Det funkade! Ville inte kräkas och kunde leka med leksaker i bilen.

 8. Emma

  Som barn blev jag väldigt åksjuk i bil! Min mamma hade ett knep om att stoppa en liten bomullstuss i vänster öra på mig! Det funkade 🙂 20 år senare mår jag även illa, men kräks inte ofta..

 9. Lisa

  Min dotter var också åksjuk som liten. Kräktes varje bilresa. Äta lite innan bilfärd. Ej vara för påklädd, Dra ner rutan och lufta bilen då och då.
  Från 3 år finns åksjukearmband. Dom fungerade jättebra. Vi vände stolen när hon var 4 och efter det har hon inte blivit åksjuk.

 10. Emmsan

  Jag har alltid varit extremt åksjuk och det ända sedan jag var lika lite som Elsa. Tillslut gick det inte ha ha mig bakåtvänd längre för jag spydde hela tiden, så fort jag vändes blev det myclet bättre. Det kanske inte känns så bra men om inget annat hjälper… det är ju hemskt att vara åksjuk, man mår ju verkligen så himla illa. Det enda som hjälper mig är att titta framåt, inte hålla på med något annat, eller köra bil själv. Det är ju dock inte så aktuellt för Elsa 😉

 11. Carina H

  Visst kan man vända på stolen tidigare än planerat, allt beror också på om lilla fröken har vuxit och inte riktigt får plats. mitt barnbarn var åksjuk som liten och då fanns det typ som ett armband man kunde köpa på apoteket, skulle förhindra åksjuka, om det det direkt hjälpte vet jag ej, men kan vara värt ett försök. stort lycka till.

 12. Louise

  Min lilla tjej hade en period när hon blev åksjuk men den har gått över
  Vi tror att det har med balanssinnet att göra. Hon hade bara kunnat gå i ett par månader o Elsa har ju precis lärt sig gå. Så jag gissar på att det har med balanssinnet att göra. Vi lät inte lilla c äta så mkt innan vi skulle åka nånstans i början men hade vatten med hela tiden i bilen o det har inte varit någon åksjuka på besök sen mars!! 😃
  Testa er fram lite o går det inte över så kan man ju vända sig till läkare men mycket kan man nog påverka själv med att planera med mat o så 😊

 13. catrin

  Åh jobbigt. Min tvååring spyr och mår dåligt varje gång vi åker bil. Efter några minuter blir hon vit och gråter. Ladda med kolhydrater innan. Igår på apoteket när jag köpte spy påsar sa hon att jag skulle pilla in något i naveln och på med ett plåster. Gjorde aldrig det men kanske värt att testa. Spypåsar blöta handdukar ombyten vatten.. ja vi ser inget som hjälper tyvärr.

 14. Susanne

  Kontakta barn och ugndoms medicinska i Alcea huset så hjälper dom er. Vi hade kontakt med en som hette Anna-Karin där. När vår dotter var 1 år blev hon åksjuk. Vi fick postafen utskrivet och det har hjälpt jätte mycket.

 15. Elin

  Men stackars liten. Hemskt att må illa! Det jag har tyckt fungerat är att äta något lätt innan. Varken hungrig eller för mätt. Och många pauser om man ska åka långt. Och distrahera! Läsa böcker mm. Och ha ett överdrag till sätena. Bara att dra bort och tvätta. För oss blev det bättre när de kunde sitta framåt. Då får man göra ett (öavvägande helt enkelt gällande säkerhet kontra välmående. Ha en fin dag!

 16. Elin

  Men stackars liten. Hemskt att må illa! Det jag har tyckt fungerat är att äta något lätt innan. Varken hungrig eller för mätt. Och många pauser om man ska åka långt. Och distrahera! Läsa böcker mm. Och ha ett överdrag till sätena. Bara att dra bort och tvätta. För oss blev det bättre när de kunde sitta framåt. Då får man göra ett avvägande helt enkelt gällande säkerhet kontra välmående. Ha en fin dag!

 17. Carin

  Vi har fått Postafen utskrivet till vår dotter som hon får när vi åker långt. Funkar jättebra hittills, hon sover oftast stora delar av resan.
  När hon inte fått medicin har hon alltid en handduk över sig som skydd, det gör det väldigt mycket lättare att städa upp än om man ska försöka pricka en påse.

 18. SandraS

  Åh, så jobbigt 🙁 vänner till oss vars son blir åksjuk gör så att de väntar typ 30 min efter att han har ätit tills de sätter sig i bilen. Äter han för nära inpå blir det spya direkt.. Hoppas ni hittar ett sätt att hjälpa henne på! Jag blir också lätt åksjuk, å fy det är inte kul alls. Kram, måste tacka för en grym podd nu när jag ändå kommenterar också 😀

Annons