Gravidvecka 13 – nu är du här! – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Gravidvecka 13 – nu är du här!

Idag gick vi in i gravidvecka 13 i den här graviditeten som förmodligen blir min sista. Man ska aldrig säga aldrig men jag har en känsla av att jag kommer att känna mig rätt nöjd med två barn. Hur många barn har ni? Jag har egentligen inte haft någon paniklängtan efter ett till barn. Att “bara” ha ett, som man så många gånger för höra från föräldrar med fler barn, har varit och är väldigt bekvämt. Speciellt nu när Elsa närmar sig 4 år. Det är en superrolig ålder och jag tycker bara att det blir roligare och roligare för varje dag som går.

I ärlighetens namn är det mest för Elsas skull som det blev ett syskon. Jag är själv uppväxt med tre syskon och vet hur mycket de betyder för mig. Det är speciellt att ha tre syskon vid sin sida. Det vill jag ge Elsa möjligheten till. Sen är det inte alls säkert att man blir bästisar bara för att man är syskon, men jag tror att det är fint att dela livet med ett syskon. För mig är det iaf så.

Såhär står det i appen om vecka 13: Barnet är nu cirka 5,5 cm långt från huvud till stjärt. Nacken är reda tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Visserligen är öronen färdigutvecklade först i vecka 24 med man tror att barnet uppfattar ljud med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer. När barnet föds kommer det att känna igen era röster.

Jag längtar tills magen kommer. Just nu känner jag livmodern(?) när jag ligger på mage i sängen. Jag tycker mig känna ett litet fladder men kan tänka mig att det bara är inbillning eller tarmarna som rör sig. När kände ni första rörelserna på insidan med andra barnet?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Jag kände faktiskt i vecka 14 med andra barnet (till skillnad mot vecka 20 med första). Tidigare himlade jag med ögonen när folk sa att de kände något så tidigt, men nu vet jag ju att det är sant.

 2. Malin Nilsson

  Vi har 3 barn. 5, 3 å snart 1 år gamla. Jag vill så gärna ha en till. Men vet inte om detta bara är hormoner? Kommer jag någonsin känna mig “klar”? 😅 Antar att längtan avtar efter ett tag? Men min kropp nästan skriker efter ett till barn. Oerhört jobbigt och frustrerande. Just nu funderar vi på hur vi ska göra. Vill inte förhasta oss. Är ju en stor grej.
  All lycka till er! ❤

 3. Sara

  Tänkte bara fråga om det är meningen att din blogg ska heta Jessica LagergrenS eller om det är ett tryckfel på Loppis sida? 😄

 4. Johanna

  Typ v 26 med första, v 22 med andra och v 24 med sista. Hade moderkakan i framvägg första och sista gången och i bakvägg andra gången.

 5. Katta

  Min son är snart 5 och jag skulle så gärna vilja ha ett syskon till honom, just för att jag vet många ensambarn i min närhet som har saknat syskon. Men då jag är ensam med honom och har varit sen dag ett och är så singel det går att bli så lär han få vara ensambarn, vilket jag tyvärr sörjer på mer än ett sätt då jag gärna vill ha iallafall ett barn till. Men att skaffa flera barn ensam orkar jag inte och snar är jag dessutom för gammal för fler barn. 😔

 6. Katta

  Min son är snart 5 och jag skulle så gärna vilja ha ett syskon till honom, just för att jag vet många ensambarn i min närhet som har saknat syskon. Men då jag är ensam med honom och har varit sen dag ett och är så singel det går att bli så lär han få vara ensambarn, vilket jag tyvärr sörjer på mer än ett sätt då jag gärna vill ha iallafall ett barn till. Men att skaffa flera barn ensam orkar jag inte och snar är jag dessutom för gammal för fler barn. 😔

 7. Malin

  Har en dotter född samma dag som Elsa och en son som är 10 månader. Trodde jag skulle känna mig nöjd med två med har aldrig känt att ”familjen är komplett” som flera vittnar om. Skulle älska att ha en stor familj men tror inte jag orkar fler barn och graviditet. Skulle vara rätt skönt att vara klar med den biten också. .

 8. Johanna

  Vi har tre barn, en flicka som fyllde 8 år igår, en pojke på 5 år och en pojke på 3 år. Efter sista pojken gjorde min man vasektomi – inga fler barn här alltså! 😉 Vi har snart varit ihop i 10 år och gifta 6, så nu börjar vi längta efter att kunna vara vi ibland. Det är intensivt med tre barn och att försöka räcka till ibland, men som vi älskar våran Supertrio och vi är så tacksamma att vi faktiskt fick tre friska barn 🙂

 9. Karin

  Vi har två barn. En kille som fyller 6 år i mars och en tjej som snart är 4,5 år. Vi ville gärna ha två barn och så blev det också, vilket vi såklart är tacksamma över. Dock är det mindre än 1,5 år mellan barnen och det har varit väldigt tufft att få så tätt. Våra barn bråkar konstant och har alltid gjort. Vi hoppas verkligen att det kommer att ändras med åren men så som det är nu så konkurrerar de om ALLT😣
  Jag kände båda kring vecka 20. Kram!

 10. Rebecka

  Vi har en 3-årig son och visst känner vi föräldrar ibland att vi ”borde” få ett syskon men med tanke på min ålder (43) och avsaknaden av familj o därmed avlastning o hjälp så får han växa upp som ensambarn… Det dåliga samvetet gnager men förhoppningvis går det bra ändå 🧡

  1. Fyrbarnsmamma

   Oj, inte skall ni ha dåligt samvete! Jag tycker att ni verkar tänka på ert barn i första hand, och prioritera vad ni tror är bäst för er alla, precis som det skall vara. 💕

   1. Rebecka

    Tack snälla för varma ord 🧡 Svårt att förklara men känns liksom fel mot sonen som gärna hade haft en ”lekkompis”. Men som du säger får
    man lyssna på sitt inre och göra det man tror är bäst.
    Hade min man och jag träffats tidigare i livet hade säkert läget varit annorlunda 🙂

 11. L

  Jag började känna fladdret i v 15 med första och v 13 med andra så det är nog inte omöjligt att det är det du känner 😊 Men konstigt att det kan vara så olika när man börjar känna!

 12. Frida

  Mina döttrar är 4 1/2 år och 2 månader gamla.. Efter att ha fött min andra dotter känner jag att det här kan inte ha varit sista gången jag var gravid, och speciellt inte sista gången jag föddd barn. Min andra förslossning var helt magisk mot min första, och när jag tänker på den idag fylls jag av ett sånt lyckorus <3 Att nu ha två barn får mig att fyllas av så mycket kärlek och jsg ser någonstans att det finns plats för en liten till. Jag tror att det nog kommer att bli en tredje bebis i framtiden, men är evigt tacksam för de två jag har om livet inte skulle ta sig i den riktningen. Med min senaste graviditet kände jag ett litet fladder i vecka 13 redan.

 13. Sara

  Jag har två pojkar (4 och snart 1,5) och är gravid med trean i v 27. Med första kände jag sparkar i v 18-19 men med andra och tredje från v 13 ca. Har också fått höra ”nu hoppas ni väl på en flicka” ganska många gånger den här graviditeten. Jag hoppas mest på ett friskt barn. Lycka till!

 14. Sarah

  Jag kände sparkar i v.17 nu med andra barnet. Med första kände jag i v.23. Ganska stor skillnad men fortfarande lika mysigt!

 15. Anne

  Har 4 kids. 9 år, 7 år, 4 år och en liten bäse på 4 mån. Vi känner oss “nog” klara, jag är 35 och sista graviditeten var tung, (4,4 kg bebis i v.39+0 och höggravid i 34 graders värme) och jag tycker att nattamningen har varit lite tyngre denna gång, även om hon ammar snabbt och somnar om, men tänker att jag är äldre denna gång, och har ju tre storasyskon som vill ha tid. Men det är så underbart med en bebis och “stora barn” det är bara ren och skär kärlek från syskonen, inte en enda gång har det varit ett tjuvnyp eller negativt ord, inte ens från 4-åringen (som iofs är världens kärleksfullaste unge). De stora vill ha fler syskon framöver, men sliter ju mkt på kropp och ork också. Kul att följa din graviditet igen!

 16. T

  Vi har två flickor på snart 3 år och en på 4 månader. Trodde jag skulle känna mig “färdig” och nöjd men kan absolut tänka mig en till om 3-4 år då jag dessutom “bara” är 30 år, Med första kände jag fladder i vecka 17 och riktiga sparkar i vecka 19, Med andra kände jag fladder redan i vecka 13 och riktiga sparkar i vecka 16. Magen ploppade redan i vecka 16 båda gångerna 🙂 Så roligt att läsa om din graviditet!

 17. Jessica

  Hej! Jag har följt dig sen Elsa föddes. Superkul med ett syskon. Jag har en son född samma dag som Elsa och en yngre son som är 1.5. Nu väntar vi tvillingar och det ska bli superspännande och säkert jättejobbigt med så många små samtidigt. Vi hade inte alls planerat denna tredje graviditet utan var nöjda med två men saker händer ibland!

 18. StrongMama

  Åh vad mysigt och härligt. Stort grattis fina du. Jag har två barn, vi skaffade nr 2 också mest för vår försföddes skull. Vi var rätt nöjda med ett barn, lättast så men jag är ensambarn och vet hur ensamt det kan vara, samt krävande på föräldrarna. Så lillan kom och förgyllde vår vardag. De är bästa vänner, 80% av tiden är de fina med varandra, tar hand om varandra (skiljer 16 månader mellan de) men det har varit otroligt påfrestande på mig som mamma. Tävlingen som finns mellan syskon är hemsk när de är så tätt inpå födda. Jag tror ni kommer få det så mycket mer lättare i början och roligare blir det för E när bebisen blir äldre och hon känner att hon har ett syskon som hon verkligen kan leka med. Allt kommer att ta tid att komma in i men varje del är en period i sig som är värt att ta vara på och minnas för livet.

  stort lycka till med din fina bebis och underbara familj.
  Kram <3 och grattis igen. 🙂

 19. Cassandra

  Så mysigt med syskon! Väntar också nummer 2 (är i vecka 35). Tror vi kommer vara nöjda med två även om man aldrig ska säga aldrig men det känns lagom. Med nr 2 kände jag senare. Fladder runt vecka 18-19 och sparkar i vecka 21.

 20. Desiree

  Har två söner, 7 och 4 år och är så nöjd med det. Kan bli så jäkla irriterad på folk som alltid ska säga ”ska ni inte ha en liten tös” när vi säger att vi är så nöjda med två. Om alla bara kunde ta och sköta sitt egna liv och sluta tjata på alla andra! Vi är mer än nöjda och tacksamma över att ha två perfekta och välmående barn <3

  1. Sandra

   Sånt skit fick vi också höra förut. Och oftast tog folk förgivet att speciellt jag ville ha en flicka. Så jävla märkligt!
   Vi var nöjda med två barn, som råkar vara killar, men när den yngsta var 5 år kom bebislängtan tillbaka och vi lyckades få en liten trea. Det blev ironiskt nog en flicka. Och då helt plötsligt fick jag höra att “nu är ni väl klara, nu har du ju fått din tjej”. Blev så jävla less på folk.

  2. Lisa

   Samma här. Har två söner varav den ena är 3 månader och den andra 3 år. Fick höra när jag var gravid med nr 2 att ”vad tråkigt att ni får en till pojke nr 3 blir nog en flicka”. Så OTROLIGT fult! Sen när jag nu fått pojke nr 2 så säger många fortfarande ”nr 3 blir säääääkert en flicka”… men för faaaaaan jag vill ha 2 barn och är mer än nöjd med två friska pojkar.

   1. Alexandra

    Jag som har en av var fick höra när yngsta föddes, att nu har ni en av var och behöver inga fler barn. Hmm, är väl ändå mitt och mannens beslut om fler barn eller ej?!

  3. Fyrbarnsmamma

   Jag har fyra biologiska pojkar och är måttligt trött på kommentarer om att den femte nog blir en flicka. 😡

 21. Ankan

  Jag kände första rörelserna från lillebro i vecka 16 och min sambo kunde känna utanpå magen vecka 17 😃 Så mysigt! Nu är vi i vecka 23 och vår dotter Penny som fyller 4 år i juni längtar så efter att bli storasyster 😍

 22. Ankan

  Jag kände första rörelserna från lillebro i vecka 16 och min sambo kunde känna utanpå magen vecka 17 😃 Så mysigt! Nu är vi i vecka 23 och vår dotter Penny som fyller 4 i juni längtar så efter att bli storasyster 😍