Jessica Lagergrens

Graviditetsdiabetes – är ni med mig?

Jag ser att det skrivs i kommentarsfältet om vikt/övervikt och graviditetsdiabetes. Vi kan börja med att reda ut varför man får graviditetsdiabetes. Något jag inte var insatt i när veckans avsnitt av Tvillingpodden spelades in. Jag tänker att jag har fått det på grund av min övervikt, men så måste det inte vara. Hur som helst. Såhär står det i informationen jag fått från min barnmorska.

Varför får man graviditetsdiabetes? 
”Insulin är ett hormin som bildas i bukspottskörteln. En av insulinets viktigaste effekter är att sänka koncentrationen av socker i blodet. Hormonella förändringar under graviditeten gör att kroppen gradvis blir allt mer okänslig för insulinets blodsockersänkande effekt, så kallad insulinresistens. Kroppen försöker kompensera genom att bilda mer insulin. Om kroppen inte förmår öka insulinproduktionen tillräckligt mycket blir blodsockret förhöjt. Den som har diabetes i släkten löper en ökad risk liksom den som är fysiskt inaktiv, överviktig eller går upp mycket i vikt under graviditeten.”

Så! Med det sagt var det här iallafall en väckarklocka för mig. Jag har 50% risk att drabbas av diabetes typ 2 någon gång i livet, vilket betyder att jag alltid kommer att behöva tänka på min kost. En självklarhet tyckte någon? Det är klart att jag med många andra vet om att det är viktigt att alltid tänka på kosten och hur mycket man rör på sig. Det är inte så att informationen om kost/motion var en news flash för mig. Jag vet att jag behöver tänka på vad jag äter, men det är inte alltid det är prioriterat/lätt eller ens roligt. Tror inte jag är ensam om att känna så. Sen lever jag inte i en fritös eller badar i glass, men det är klart att min fysiska kropp kommer att må bättre av att helt utesluta socker och snabba kolhydrater.

Nu har jag tagit mitt första fastevärde och jag ska sticka mig och kolla blodsockret 5 gånger per dag i 3 dagar per vecka. Det första värdet landade på 4,8. Om det ligger över 5,3 ska jag rapportera till min barnmorska. Värde två landade på 7,0 och det var 60 minuter efter påbörjad frukost. Det värdet ska ligga under 8,0. För min egen skull ska jag skriva ner allt jag äter för att få en bättre översikt över vad som ger vilket värde och hur jag kan äta för att kroppen ska må som bäst. Jag vill tillägga att jag inte mår det minsta dåligt. Jag mår hur bra som helst vilket jag är tacksam över!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Natta

    Kämpa på Jessica, har diabetes typ 1 och är gravid vet vilket jobb det är även om det kanske inte är helt samma men tänker att det är lite lika iaf ? kämpa på!

  2. Johanna

    Du kommer att klara det här galant! Och sen är den puts väck efter förlossningen. =)
    En tanke jag fick var bara att du kanske ska mäta blodsockret 60 min efter avslutad frukost istället för 60 min efter påbörjad frukost. Man kan ju äta frukost olika länge och det blir nog mer rättvisande om du gör så.
    Lycka till.

  3. Malin

    Du var ju jättesmal när ni gjorde Prince-fitness och tränade och höll på med viktväktarna. Du är verkligen strålande vacker nu också, men tappade du motivationen med allt sånt efter halvmaratonet eller när bröts den hårda disciplinen du hade?

    1. jessicalagergren

      Jättesmal har jag aldrig varit, men sättet jag tränade på då var inte hållbart. 🙂 Jag hittade en bra balans ett tag men det är just det som är det svåra för mig, balansen. Antingen tränar jag som en galning och är strikt som bara den med kosten eller så tränar jag inte alls och äter lite vad jag är sugen på. 🙂

  4. I

    Jag har graviditetsdiabetes och tillhör inte riskgruppen för att få det, så som du säger, det behöver inte alls bero på övervikt.
    Skönt att dina värden ser bra ut!

  5. Lina

    Du känns klok och som att du kommer ha bra koll på din diabetes 🙂 själv har jag diabetes typ 1 sedan 18 år tillbaka och fick en son i januari. Jag har alltid mått bra i min diabetes men graviditeten var verkligen en ögonöppnare för hur kroppen fungerar och vad som händer vid en graviditet! Jag blev nästan förvånad över att fler inte får graviditetsdiabetes när jag insåg hur hormonerna vid en graviditet påverkar insluinbehovet. Från vecka 18 fick jag öka mina doser rejält, mot slutet hade jag fem gånger så hög dos än innan jag blev gravid! Direkt efter förlossningen var jag tillbaka på vanlig dos, till och med lite lägre då amningen ibland påverkar mitt blodsocker som om jag sprungit ett marathon… Alla är såklart olika även där 🙂
    Har följt dig sedan du blev gravid och väntar med spänning på bebisen 🙂 lycka till med allt!

  6. Jennie Lillevang

    Hej! Jag arbetar som resurs åt elev med diabetes och jag rekommenderar appen KH kollen. Lycka till med allt.