Elsas otroliga utveckling – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Elsas otroliga utveckling

Elsa och jag var ju på BVC förra veckan på en något försenad 1,5-årskontroll. Jag hade ju hört att det vaccinet man får då inte skulle göra så ont, men E blev superledsen. Jag tror mest att hon blev ledsen för att hon hade så himla kul innan hon fick själva sprutan. Hon var superexalterad över alla roliga leksaker som fanns på BVC-sköterskans rum. Ledsamheten gick dock även väldigt fort som tur var! Elsa pratar ju väldigt mycket, kanske ovanligt mycket till och med. Jag pratade med min pappa igår som sa att han tyckte att det var väldigt härligt att hon pratar så mycket och att hon alltid repeterar sista ordet i varje mening man säger. Till exempel “Ska vi äta lite mat?” Då säger Elsa “mat”, ja ni fattar. Jag har verkligen börjat tänka på vad jag säger eftersom att hon repeterar allt och hon har en väldigt bra förståelse. Jag kan be henne om saker så förstår hon vad jag säger, tex “Elsa kan du hämta dina skor” eller “ska vi gå ut i köket”. Tänk att hon för mindre än två sen låg i min mage och nu springer hon runt och pratar. Det är helt fantastiskt att få vara hennes mamma och det blir roligare och roligare för varje dag som går.

BVC-sköterskan påpekade att Elsa pratar väldigt mycket. Jag vet ju att det är väldigt individuellt med barns utveckling men när började era barn prata? Elsa sätter ihop tre ord nu, tex “jag är klar”. Fast oftast är det bara två ord som “sitta där” eller “komma hit”. Något som Elsa verkligen verkligen tycker om är musik. Hon älskar att dansa och sjunga, men favoriten är helt klart att dansa. Jag tror att hon har ärvt Ibbes “absoluta gehör” (som han säger att han inte har, men något åt det håller är det iaf). Elsa sjunger alla sånger i exakt “rätt” tonart (säger Ibbe, jag hör ju inte skillnaden). Hon och jag sjöng ihop igår och då bytte jag tydligen tonart mitt i sången och då gjorde Elsa också det (sa Ibbe, haha jag har ju som sagt ingen koll). Hon har även en otrolig taktkänsla som märks tydligast när hon dansar och trummar.
image imageSkärmavbild 2015-06-09 kl. 14.38.30imageelsa_gungar imageelsa_regn elin_georgeelsa_fotboll_1kalas_15elsa_garelsa_greecetorekovIMG_8394

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Marielle

  Så fint skrivet om fina Elsa!
  Min son blir 2 i mars och pratar mest hela dagarna, så härligt att kunna kommunicera med varandra! <3 härom dagen räknade han till 14(!) både jag och hans pappa tappade hakan, haha 😀
  Jag vill också säga att jag alltid uppfattat din och Ibbes relation som stark och fin. <3

 2. Martina

  Våra 1 1/5 åringar har precis börjat sätta ihop ord. Ordförrådet växer för varje dag dock och det är så roligt! Våran 3åring pratade dock betydligt mer i samma ålder! Det är kul att det är sån skillnad! Småtjejerna har dock mycket bättre koordination och är mycket mer musikaliska.. Så helt olika intressen ☺

 3. Jennie

  Våran 1,5 åring (2 år, 15 maj) säger ett ord Mamma. Han förstår mycket av det vi säger. Han är motorisk går upp och ner för trappor själv, åker rutschkanan själv, spelar innebandy och fotboll och inga problem att gå i skogen. Längtar tills han börjar prata! Storebror började prata när han var 2,5 år.

 4. Felicia

  Min tvååring har precis börjat prata i två till treordsmeningar (självklart inte perfekta sådana), så det tog sin tid. Han har länge förstått i princip allt vi pratat om men väntat med att prata själv 🙂

 5. Madde

  Lilla pluttan, hon verkar sannerligen vara ett litet språkgeni 🙂 Min son på 18 månader babblar mest fortfarande och säger en del ord, men med fel uttal. När han säger “boll” tex blir det snarare “Baaauu”

 6. Ceci

  Min unge är 2,5 och bluddrar mest hela tiden. Jag tror att hon tycker att det är lika härligt som jag, att kunna prata med varandra! Nu när hon fått en lillebror och jag är föräldraledig pratar vi mest hela dagarna 💕

 7. Julia

  Min treåring kunde typ säga mu och mamma vid 1,5 år, Nu 1,5 år senare så pratar han otroligt bra och beskrivande. Slänger med uttryck som ingen orsak och säger tack så mycket när någon hjälper honom. Elsa låter tidig med språket och när du skrev det där om taktkänsla, är rädd att min son ärvt min… 😑

 8. Mia

  Så kärleksfullt o beundrande skrivet..så som vi alla mammor tänker om sina barn <3 Livet va!
  Din fråga; min äldsta (2,5år) sa ca 15 ord när hon var 1 år. Min yngsta (1 år i förrgår) säger typ Hej, Tack, mamma/pappa och systerns namn.
  Vid 1,5 år sa vår äldsta 4 ordsmeningar och x antal ord. Nu pratar hon helt flytande o beskriver ofta sina känslor vilket är mkt underlättande för oss.
  Båda gick vid 11 mån så för oss fanns inte korrelationen sen/tidigt motoriskt/språkligt.
  Puss på 1,5åringen!!!

 9. Andrea

  Mina kusiner är ganska små och deras mamma hade tänkt på en sak att första sonen pratade jättetidigt men kröp och gick väldigt sent. Andra sonen började gå själv runt 10 månader men var otroligt sen i talet. Kunde jättemånga ord men satte aldrig ihop flera ord. Jag tänkte ju att du var väl orolig för att Elsa gick så sent? Det kanske är olika fokus i huvudet. Antingen fysik eller det mentala som ligger i fokus?

 10. Frida

  Min son är 2 år och lik Elsa då han är väldigt verbal och glad för sång och musik. Både jag och pappan spelar instrument och sjunger så musikaliteten hade vi förväntat oss nästan hehe. Han sätter ihop enklare meningar typ “jag sitta mammas knä” “jag ha mer mat” osv och upprepar allt vi säger typ. (Även svordomar så nu får man passa sig)

  Något som är kul är att han snappar upp engelska via youtube. Så han kan exempelvis ta upp en bil och säga “titta bil, car” eller peka på en färg och säga “rosa, pink” . Så himla festligt hehe!

  Ibland är det dock svårt att veta då han fortfarande ibland (speciellt när han leker) babblar på med sitt typiska bebisbabbel.

 11. Alona

  Pratar ni bara svenska med henne ? Eller har de på dagis engelska med ?

  Hos os är det på dagis svenska men de använder mkt tecken språk och engelska. Men också att våran pojke ät 3 språkig drf att prata i meningar det var ej tills han fyllde 3. Då brast det med språket.

 12. J

  Min dotter började säga ord när hon var 7 månader. När hon var 1,5 bildade hon långa meningar (5-6 ord) och nu är hon 2,5 och pratar stort sett flytande.