Det blir operation – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Annons

Det blir operation

Idag har jag varit hos en specialistläkare med Elsa. Hon har väldigt stora halsmandlar och är nasal i talet men hon snarkar också mycket. För någon månad sen sa de till på förskolan att hon har lite svårt att svälja maten och gärna spottar ut den. Vi gick till vårdcentralen och fick en remiss till en öron-näsa-hals-specialist. Idag har vi varit där och tittat i både hals och näsa.

Elsa fick göra en undersökning som många kan uppleva som obehaglig. Läkaren bedövade i näsan med en spray, satte upp en tuss i näsan med bedövning och medan den verkade gjorde han en ballongpapegoja till henne. Under tiden satt hon helt stilla i mitt knä. Sen tog läkaren fram en slang med en kamera längst fram och visade Elsa den. Han var väldigt pedagogisk och förklarade allt för henne, sen stack han in slangen i hennes näsa. Hon fortsatte sitta blick stilla så att läkaren kunde kika.

Det visade sig att Elsa har en förstorad körtel i/bakom näsan som ska opereras bort. De ska även operera bort delar av hennes förstorade halsmandlar. Vi ska få en tid redan om en månad. En del av mig tycker att det känns jobbigt att hon ska sövas, men det kommer bli så mycket bättre för Elsa efteråt. Jag har själv opererat bort halsmandlarna (två gånger) och vet hur jobbigt det är när de är stora.

Elsa fick ett bamseklistermärke och var så glad när vi gick från läkaren. Mormor var också med och Elsa berättade för henne vad hon hade fått göra. Jag berättade glatt för Elsa att vi kommer att åka till ett annat sjukhus och att det ska bli jättespännande med operation. Elsa tycker att det är väldigt spännande med doktorer och sjukhus vilket är så skönt och såklart underlättar i allt. Det är bättre att göra det till en rolig sak känner jag.

Min älskade Elsa.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Erika

  Var på Södermalms läkarhus idag med min 4-årige son och vi ska göra exakt samma sak, förminska mandlar och ta bort i näsan. Hade tur och fick tid om 4 veckor. Han pratar nasalt, hostar, snarkar enormt och är väldigt trött så jag ser fram emot operation även om det känns jobbigt att söva.. Mandlarna hade gått ihop helt så det är säkert därför han inte tycker om viss mat längre och bara vill ha smoothie.

 2. Karro

  Min dotter gjorde exakt samma operation i somras och det blev hur bra som helst. Vi är så glada att det blev gjort. I efterhand insåg vi dock att vi hade behövt prata mycket mer, och kanske till och med träna på, biten där hon skulle sövas. Hon blev skräckslagen och pappan och en läkare fick hålla i henne för att få det gjort. Hemskt. Men Elsa verkar lugn så det går nog bra den delen också! Lycka till!

 3. Hanna

  Mitt tips är att du som förälder är lugn och trygg för Elsa. Om du är orolig kommer hon märka det och själv bli orolig och tycka det är väldigt obehagligt.(det är som det är redan obehagligt). Jag har opererats många gånger som barn. Försök vara lugn inför Elsa. Det kommer gå bra ❤

 4. Tessan

  Vår dotter opererade bort körteln! Det visade sig att hon inte kunde andas genom näsan alls! Vi märkte främst snarkning och andningsuppehåll! Samt näsalt dåligt tal! Stor skillnad efteråt! Vår dotter hade inte problem med mandlarna så hon hade inte så ont efteråt! IOM hon hade haft körteln länge har hon fått lära sig att andas med näsan och nu när hon tränar att simma måste hon lära sig blåsa med näsan 😬

 5. C

  Min dotter gjorde den operationen i höstas. Oj sån skillnad det har blivit! Hon sover så bra! Och! Det bästa, hennes hemska långvariga hosta är borta! Och hon har bara blivit förkyld en gång efter (innan åkte hon på allt). Operationen gick så snabbt och där vi var så var personalen fantastisk. Glass i stora lass. (sen är det självklart obehagligt och gör ont efteråt så gå på läkarens rekommendation om smärtstillande) Det kommer gå finfint, Lycka till!

 6. Michaela

  Min dotter väntar på en sådan operation också. Hon är 3 1/2 år, snarkar och gör andningsuppehåll om nätterna 🙁 Tyvärr är väntetiderna så långa här så vi får vänta på op i minst 6 månader 🙁 vilket känns hemskt då dottern är trött om dagarna och gör dessa andningsuppbehåll. Vissa nätter tänker jag, tänk om hon inte lever imorgon när jag ska väcka henne.

 7. Josephine

  Med tanke på djuret gissar jag att ni besökt herr valtfougel (stavning?) 😀 härligt när allt är klart för henne 💕

 8. Karin

  Vad bra att det blev en positiv upplevelse för Elsa!
  Jag har också opererat bort mina halsmandlar, för många år sedan. Hur menar du med att du har gjort det två ggr?? Växte de tillbaka??

 9. Emma

  Min yngsta ska göra exakt samma op och väntar på tid. Känns skönt då jag antar att man sover lite bättre utan hennes snarkningar😅Kanske även hon 🙌🏻

 10. Emelie Walles

  Förstår din oro, jag grät under hela Winstons operation. Men det gick bra och det är ju en rutinoperation som de är vana vid. För Winston blev det en STOR förändring, han sover bättre om nätterna och sväljer utan problem <3 Han snarkade som 3 stora män innan, haha!!

 11. Jessica L

  Vad skönt att det blev en sådan härlig upplevelse för henne och att det inte blev en massa tråkigt & tårar! Heja er 💞 det kommer bli toppen efteråt!

 12. Jessica

  Hej! Min son ska göra den operationen imorgon. Lite nervös men det ska bli skönt att han kanske mår bättre efteråt. På min son gjordes inte nån sån stor undersökning som på Elsa.

 13. Malin

  Åh vet precis känslan. Vi väntar på operationstid till vår 4åring för precis samma grej. Väntat på tid i Uppsala (där vi bor) sen april förra året. Tillslut fick vi söka oss till Stockholm i december där det konstaterades att operation behövdes. Och där i december sa han att hon kommer få tid innan februari för att opereras. Dock har vi inte fått någon tid ännu så jag hoppas de håller vad de lovar… Känns jättejobbigt att behöva söva sitt lilla barn <3

 14. Jenny

  Vi opererar sonen den 20 feb, halverar halsmandlar, tar polyper och klipper tungbandet. Kommer bli otroligt jobbigt att han Ska bli sövd. Men herregud vad Jag hoppas att det kommer göra livet lättare efteråt för honom..

 15. Cecilia

  Åh så duktig hon är!
  Min son har gjort exakt samma operation och det är så värt det. Det blev hundra gånger bättre! Hoppas allt går bra och att ni får tid snart 🤗

Annons