Åksjuka barn? Här är 9 tips som lindrar – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

Åksjuka barn? Här är 9 tips som lindrar

aksjuka_barnIllustration: Jessica Lagergren

Bleknat ansikte och kräkningar. I bilen är det lätt att bli åksjuk, även för de allra minsta. Här är en lista med tips på hur du kan lindra åksjukan för dina barn. 

1. Ät något litet innan avfärd
Att inte resa på tom mage kan underlätta oavsett längd på bilresan. Men se till att inte äta precis innan avfärd utan låt maten landa i magen ordentligt.

2. Ha inte för mycket kläder
Att vara svalare klädd kan underlätta måendet vid åksjuka.

3. Dra ner rutan
Frisk luft kan göra att illamåendet minskar.

4. Åksjukearmband
För barn från 3 år finns det åksjukearmband på apoteken som kan lindra.

5. Vänd bilbarnstolen
Det här gäller inte för barn under 4-5 år (källa: axkid.com). Barn under 4-5 år ska sitta med stolen bakåtvänd för högsta säkerhet.

6. Ta korta pauser
Tänk på att ta kortare pauser om ni ska resa långt. Det kan räcka att stanna till några minuter och sträcka på benen.

7. Ha alltid påsar i bilen
Se till att alltid ha en påse till hands i bilen ifall olyckan är framme. Att sanera bilen och eller bilbarnstolen från kräks är inget hit. Ett tips är att ha kräkpåsar med ring.

8. Lägg bort paddan
Att sitta med paddan eller telefonen kan förvärra illamåendet.

9. Husmorsknep
Några husmorsknep som sägs fungera är att äta rivet äpple med ingefära. Eller att dricka lite vatten då och då under resan.

Tack för alla era tips! Har du fler tips? Kommentera gärna. Klicka på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. -Jenny-

  Jag blir inte åksjuk och inte mina barn heller (än så länge…). Men jag har hört om det där med plåster i kryss (eller kors?) över naveln och riktigt många tycker tydligen att det funkar.
  Sen är det heller inte LAG på att barnen ska sitta bakåtvänt till minst 4 år utan en rekommendation. Det är säkrast att sitta bakåtvänd men alla familjer får göra sin egen bedömning om när man kan vända.

 2. Em

  Vi har en snart treåring som blivit åksjuk sen han var ca ett år. Blek, sväljer massa – och spyr. Vi har fått lergigan utskrivet men han blev så påverkad (slö, inte alls sig själv, vinglig) enda gången vi gav det att vi inte gärna gör det igen.. det enda som funkar är om han sover. Så åker väldigt sällan bil, och när vi ska till landet åker vi alltid på kvällen (med påsar, vatten, handdukar och extrakläder inom räckhåll) så han somnar. Hoppas det släpper när vi kan vända honom och att lillebror inte också blir åksjuk!

 3. Anna- mamma till Vincent och Alex

  Vi brukar köra med en halv postafen för vår 5,5 åring. Sedan undvika att han äter mjölkprodukter då det gjorde honom ännu mer illamående. Undvika kurviga vägar. Men det där är svårt han spyr ofta vid långa resor ändå, precis när vi stannar brukar han spy i sin påse :). Hoppas det går över med åren;)

 4. Isabell

  Jag har lidit av åksjuka hela mitt liv och spydde nästan varje bilresa som liten. Nu efter två barn så är det mycket bättre och jag spyr inte längre utan bara mår illa!
  Det jag tyckte hjälpte som barn var att tugga på salta pinnar, hela resan, småtuggandes. Sitta bekvämt i framsätet eller mitten bak och stirra på vägen. Kan fortfarande idag inte släppa blicken från vägen!
  Detta var förstås när jag var lite äldre än Elsa och kunde sitta framåt innan det var det spya vid varje resa! Stackars mina föräldrar 🙈

 5. Alona

  Undrar om du Jessica har testat de typs själv?! Lider själv också men för mig som hjälpte var att sitta i framsäte, ej läsa, ej telefon. Allt annat inget som hjälper.