1 av 5 barn utsätts för sexuella övergrepp – Jessica Lagergrens
jessicalagergren

Jessica Lagergrens

1 av 5 barn utsätts för sexuella övergrepp

Ja, så är det. 1 av 5 barn utsätts någon gång under barndomen för sexuella övergrepp. Men det går att göra någonting åt det här. Childhood jobbar för barns rättigheter och mot sexuella övergrepp. Childhood vet att många övergrepp mot barn går att förebygga, bland annat genom att vi bryter tystnaden kring dem. Läs mer om vad du kan göra för att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn på childhood.se. Du kan också stödja Childhoods arbete genom att dela den här filmen med dina vänner och swisha en gåva till 90 90 036. #BRYTTYSTNADEN.

childhood_1920x1080_kisskiss-1 2

Det är sällan så här tydligt, men ett av fem barn utsätts för sexuella övergrepp. Varför pratar vi så lite om något som drabbar så många? Tystnaden är förövarens bästa vän. Hjälp oss att bryta den! Barnen behöver vår röst.

Vad du kan göra
Några enkla tips på vad du kan göra är att bryta tystnaden genom att lyssna, tala och ge. Var uppmärksam på tecken. Många som har blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn berättar först som vuxna, och många barn vittnar om att de försökt berätta tidigare för vuxna som inte lyssnat eller inte förmått ge barnet den hjälp hen behöver. För att de ska våga prata tidigare är det viktigt att vi är uppmärksamma på deras signaler. Barn reagerar självklart olika och det finns inte något ”typiskt” tecken för att hen utsatts för sexuella övergrepp, men var extra uppmärksam om du märker:

  • Oförklarliga förändringar i barnets beteende och humör
  • Att barnet har ett sexuellt utåtagerande beteende som inte är åldersadekvat – det kan vara ett tecken på sexuella övergrepp men kan också ha andra orsaker, t. ex. vara symptom på att barnet bevittnar våld i hemmet. Det är bra att ringa och prata anonymt med socialtjänsten för att se om det är skäl till att göra en orosanmälan
  • Vissa fysiska tecken – ofta kan man inte se på barnet att det utsatts för ett sexuellt övergrepp, men ibland kan det lämna fysiska spår. Läs mer om hur de kan se ut här (länk till http://www.tidigatecken.nu/index.cfm?id=485)

Läs mer om Childhoods viktiga arbete och vad du kan göra här. 

childhoodJag var inbjuden till Childhoods frukost där de presenterade den här kampanjen. Den frukosten satte många tankar i mitt huvud och en hel del oro. Men jag kände även hopp. Nu hjälps vi åt tillsammans och gör det här till en bättre värld för våra barn att leva i.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
jessicalagergren

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.