Jag läste något väldigt intressant för ett par månader sedan ang. färgämnen i mat & hyperaktiva barn.
Det finns många undersökningar som visar att färgämnen i mat, kan framkalla hyperaktivitet.
Sedan dess har jag noterat när August har varit lite okontrollerat vild & galen & det har väldigt ofta varit i samband med intag av färgämnen.
Detta huset är ju nästintill helt organic & naturellt – dvs NOLL tillsatser & färgämnen.
Men det går ju inte alltid att undvika tyvärr.
Tex. då man blir bortbjuden, då man är på språng & har glömt packa tillräckligt med snacks eller då man blir bjuden av någon.
Jag vill inte vara den föräldern som förbjuder mat & inte låter mitt barn äta vad andra gör.
Men efter igår, då August hade okontrollerbara utbrott & hade fått i sig massor med färgämnen (han fick en juice som är världens tillsats-bomb!) så får jag nog tänka om.
Det är dags att börja föra lite dagbok över detta & faktiskt ibland även testa för att se om det finns direkt koppling till hyperaktivitet & okontrollerade utbrott.
Har ni hört om detta förut?
Är det någon som har mer kunskap & fakta?
Tror det i Sverige talats om att produkter innehållande axofärgämnen ska ha en varningstext – just iom att de kan påverka barn negativt.
Det är svårt det där. Vi kör också på nästan bara eko osv. Kan inte påstå att jag är ”rädd” för någon mat (typ socker, kolhydrater, gluten osv), tänker väl att varierad kost är det bästa. OBS! raffinerat socker vill jag såklart hålla nere, men annars. Tillsatser kan jag däremot oroas av, inte alla – men vissa.
Absolut tror jag de finns samband! Vi kör ju oxå mkt eko och krav här hemma å man märker ju bara hon får äta lite godis så blir hon helt hyper. Kan tilläggas att hon inte blir sån om hon får choklad eller typ hembakade kakor/bullar. Så intressant ämne!
Verkligen intressant!!
Så himla intressant- ska läsa noga här inne sen! Måste bara tipsa dej och dina läsare om boken ”Smarta sötsaker”! Kakor, tårtor, godis helt utan socker/färg mm- otroligt gott! Mina barn älskar allt jag gjort ur boken! Supersmaskigt när de blir ”godissugna” och så kan de få en helt ekologisk och sockerfri kokosboll en vanlig onsdag 🙂
Det låter som en mycket intressant bok! Inte bara för barnens skull utan även för min egen… 😉
MYCKET intressant! Jag ska helt klart börja föra lite logg på vad som slinker ner i den lilla kroppen och vad som händer efter! Tänk att kunna undvika en del utbrott!!! Jag vill ju också vara så naturlig/organic som möjligt men har inte heller förbud utanför vårt hem…
Härhemma är allt tillåtet, vi skyller utbrotten på åldern 🙂
Här hemma har vi godis & allt framme men August tycker inte om det alls, så vi har inga förbud. Däremot är all mat osv vi köper naturlig & organic. Jag bakar ofta & det innehåller ju socker, ibland vill han testa, men ofta inte. Äter han lite så märker jag aldrig skillnad på humöret för det är ”rent” liksom. Däremot märks det väldigt väl då han fått i sig tillsatser av olika slag (färgämnen, sockerersättningar etc). Väldigt intressant.
Godis på lördagar. Typ två små bitar choklad och absolut ingen läsk. Hon är fem år och har aldrig druckit läsk. Juice är jag också hård med att förbjuda. Vatten och mjölk fungerar så bra
Är helt övertygad om att socker är en drog och deras små kroppar har svårt att bryta ner sockret. Jag är till och med snål med ketchup.
August dricker inte heller läsk. Han vill inte ens smaka, haha. Han dricker vatten, mandelmjölk & ibland äpplejuice som är osockrad. Men det är allt. Han äter inte heller godis utan tycker mer om hemma poppade popcorn. Äter han en kaka som är hemmabakad reagerar han inte alls så galet. Det är därför jag funderar på om det är onaturliga tillsatser & färgämnen då det inte märks på honom vardagligt utan ofta då han ätit något ”icke rent” liksom.. krångligt detta. Och han gillar inte ketchup heller 😉
Det kan ju också vara sockret. Mina barn blir väldigt förändrade av sockerarter som finns i läsk och godis. Saft och bullar går bra, men konstlade sockerarter funkar inte på mina barn.
Jag tror att kanske blir det coctaileffekt av tillsatser som blir fel i kroppen? konstgjort socker & färgämnen måste ju vara en hemsk kombo! MEN, grejen är ju den att August inte tycker om godis, läsk etc, så han äter det nästan aldrig. Därför tror jag inte det är socker. De gånger han äter typ en kaka hemma blir det inte alls samma reaktion! Så jag tror det är fejkämnen som inte funkar i lillkroppen..
Vi märkte för några år sen att min lillebror (nu 8 år) inte ”tål” socker. Han blir precis så som du berättar August är när han får i sig sötsaker som godisar, saft, läsk, etc, och han blir precis likadan idag! Gapig & skrikig, lyssnar inte, hyper & studsar och pratar hur mycket som helst. Det blir som ett annat barn. Så mamma införde lördagsgodis efter middagen vilket var helt nytt i vår familj – vi har alltid fått äta lite när vi vill (jag och min andra bror) vilket ledde till att vi aldrig åt särskilt mycket eftersom det inte var ””förbjudet””, men det funkade som sagt inte för L. Visst får han saft ibland ändå när man är ute, eller fikar nångång då och då, men vilken skillnad på honom nu när han bara får lördagsgodis och vatten!!
Glömde skriva – att jag tror kanske inte direkt det är färgämnena som påverkar barnen och oss SÅ mycket, utan mer socker och det dolda sockret? I don’t know.
Det knäppa här är att August inte tycker om sockriga saker än. Han tycker inte om godis & om han vill smaka något kanske han har en tugga eller bara slickar på det. Äter han en hemmabakad kaka, så reagerar han inte alls lika. Det är därför jag börjar klura på om det kan vara färgämnena som han inte ”tål” just för att han inte är ett sockerbarn alls. Och han dricker vatten 80% av dagen, mjölk 15% och kanske lite osötat fruktjuice- Aldrig med tillsatt socker. Och han tycker inte om dricka alls!
Hmm, vad intressant! Och konstigt – undra vad det kan vara. Men om det finns studier på det så kanske det mycket väl är färgämnen 😮
Som jag förstått det är det azofärgämnen som är bekymret.
Det var precis det jag fick höra av en tjej på en mammasida jag är med i.. intressant!
Intressant! Vår äldsta kan få hiskeliga utbrott ibland, men jag har alltid tänkt att det är kopplat till ålder och utveckling. Ska också notera vad hon ätit nästa gång det sker.
Notera & se vad du kommer fram till! Kan ju verkligen ”bara” vara utbrott liksom, men ibland kan det ju också vara kopplat till mat!
Jag tror med på det du säger, har inga egna erfarenheter riktigt att dela med mig av då jag inte har barn. MEN, jag blev jättenyfiken på hur du lyckas undvika alla färgämnen m.m. Vad äter man? Åh du skulle vara världens snällaste om du gjorde ett inlägg om detta 😀 Vad man kan byta ut, vad man kan äta, maträtter osv. 🙂
Jo men detta måste jag göra mer inlägg om alltså! För det blev väldigt intressant diskussioner på olika medier om inlägget & jag tycker det är så himla intressant! Kram fina <3
Jag håller med, det ska vara ekologiskt och naturligt. Nu är min dotter bara 20 månader och än så länge har vi nolltolerans på socker men i framtiden kommer hon att få äta på kalas och liknande. Jag har också läst om sambanden mellan vissa tillsatser och hyperaktivitet. Dessa ämnen finns visst även i vissa vanliga kryddor man har i maten! Helt galet.
Jag läser ibland en amerikansk blogg, Food Babe, har du läst den? Hon granskar i alla fall innehållsförteckningar och jämför ibland med samma produkter i Europa och jösses vilken skillnad det är! Jag blir mörkrädd när jag ser vilken skit det är i vissa amerikanska produkter! Så i USA förstår jag att det är extra viktigt med ekologiskt och tillsatsfritt.
Jaaa ÄLSKAR Food Babe!! Det är hemskt här i USA! Men jag tycker ändå det är enklare att få tag på ”bra” saker här än i Sverige? Det är mer tillgängligt av båda världarna här?
Det finns säkert mer i USA men jag har inga problem att hitta det vi behöver här i alla fall. Eller ibland kan det bli lite bökigt för ingen av de stora mataffärerna har komplett ekoutbud utan jag får handla på flera ställen men det gör inte så mycket. Har även en stor ekobutik i närheten som jag älskar och flera gårdsbutiker med grönsaker och har nu även hittat några med kött. Det jag saknar är mejeriprodukter som inte är från komjölk och som är ekologiska. Det har börjat komma mer och mer mandelmjölk och kokosmjölk och liknande men de är inte eko och har ofta jättemycket tillsatt socker! Helt galet. Det finns dock KRAV-märkt havremjölk nu som kostar ungefär som ”vanlig” mjölk. Saknar även kokosyoghurt, hoppas på att någon affär tar hem det snart. Skriv gärna mer om detta ämne, tycker det är jätteintressant 🙂
Ett samband med hyperaktivitet menar jag.
Har också läst mycket om hur maten påverkar våra barn. Ju mer jag läser desto mer intresserad blir jag 🙂
Läste också något om färgämnen men framförallt hittar jag mycket som handlar om socker/kolhydrater/stärkelse och hur det påverkar både oss och barnen. Där finns det också ett samband som jag märker både hemma och på jobbet. Förbjuder inte heller våra barn att äta när vi blir bjudna däremot är det mycket jag inte skulle servera hemma. Hade tex ett sockerfritt kalas till vår 4åring och vilken skillnad på barnen det var efteråt mot barnen på de kalas där det varit fri tillgång på socker.
Mycket spännande läsning finns det som sagt, och flera dilemmat att ta ställning till.
Visst är det intressant?? Men samtidigt så skrämmande? Jag blir helt trött av all denna infon & över att ens behöva tänka på att dessa ämnen kan hamna i mitt barns kropp & skapa problem. Sjukt egentligen!
Åh! Vincent är precis likadan! Speciellt illa blev han när han käkade röda godisar, typ Zoo… Googlade lite och hittade detta: http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27457 , så visst är det så!!
Det värsta är folk som tycker jag är ”hård” och ”taskig” ’som helst inte låter mina barn äta speciellt mycket sött överhuvudtaget… De behöver ju inte ta hand om dem efteråt, om man säger så…!
Skönt att se att man inte är ensam!!
Kram!
Nej du är verkligen inte ensam!! Och jag avskyr folk som lägger näsan i blöt & tycker till. Så onödigt & elakt. Stå på dig vännen! KRAM